«Ό,τι συναίσθημα έχω για τον Δημήτρη Λιγνάδη είναι θαυμασμού και αγάπης (…) Όταν έσκασε η βόμβα, εγώ έπεσα από τα σύννεφα, ένιωσα πολύ στεναχώρια για έναν άνθρωπο που εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι βρισκόταν σε μία "κόλαση" (…) Ακόμα και αν έχει συμβεί αυτό που λένε τα θύματα, βεβαίως είναι μία τραγωδία για τα θύματα.
Αλλά είναι και μία τραγωδία και... για τους ανθρώπους που πάσχουν από κάτι. Όπως τους ναρκομανείς που κάνουν χρήση ουσιών τους αγκαλιάζουμε και τους φροντίζουμε με κάποιο τρόπο (σ.σ. έτσι και με τους βιαστές) είναι μία παθολογία που χρειάζεται θεραπεία, βοήθεια (…) Περιμένω να αποδειχθεί αν αυτό έχει συμβεί έτσι όπως το περιγράφει η μία πλευρά ή η άλλη.
Δεν μπορώ να κάνω τον δικαστή (…) Φαντάζομαι ότι όλοι μας βάζουμε το χεράκι μας για ότι συμβαίνει στην ζωή μας, αλλά δεν μπορώ να τον κρίνω, να πω “α, τον βιαστή”», κατέθεσε, μεταξύ άλλων, χωρίς φόβο και με αρκετό πάθος από το τηλεοπτικό βήμα του MEGA, ο μάρτυρας υπεράσπισης, Αναστάσιος Ρουβάς του Κωνσταντίνου.
Το "σύστημα υπεράσπισης" μάλλον δεν είχε προετοιμάσει σωστά τον "μάρτυρα".
Όταν αμφιβάλεις για το «αν έχει συμβεί αυτό που λένε τα θύματα», είναι τουλάχιστον ενοχοποιητικό για τον άνθρωπο που «αγαπάς και θαυμάζεις», να επικαλείσαι πως οι εγκληματικές δράσεις του θύτη είναι αποτέλεσμα που προκαλείται από «ανθρώπους που πάσχουν από κάτι».
Είναι τουλάχιστον ενοχοποιητικό να καλείς -«αν έχει συμβεί αυτό που λένε τα θύματα»- σε βοήθεια και θεραπεία ενός κατηγορούμενου για κατά συρροή βιασμούς, συγκρίνοντάς τον με «ναρκομανείς που κάνουν χρήση ουσιών».
Εκτός αν θες να "ψυχιατρικοποιήσεις" την υπόθεση.
Εφόσον όμως γνωρίζουμε, ο κατηγορούμενος, πρώην τοποθετημένος από την κυβέρνηση ως διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Για άλλη μια φορά βέβαια, δεν καταλάβαμε σωστά αυτά που ήθελε να πει με τις δηλώσεις του κάποιο "απορρυπαντικό" της εξουσίας.
Η διευκρινιστική ανάρτηση του Σάκη Ρουβά μετά το θόρυβο που προκλήθηκε στα social media, έχει παρόλα αυτά εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Ειδικά το σημείο που αναφέρει: «Τέλος, όποιος διαπράττει εγκληματικές πράξεις κρίνεται μόνο από την Δικαιοσύνη».
Η δικαιοσύνη, αγαπητέ "μάρτυρα υπεράσπισης", κρίνει το αν κάποιος έχει διαπράξει εγκληματικές πράξεις.
«Όποιος διαπράττει εγκληματικές πράξεις», κρίνεται από οποιοδήποτε μέλος μιας κοινωνίας με ελευθερία της έκφρασης, από τη συλλογική συνείδηση και μνήμη.
Το μήνυμα βέβαια, ήταν σαφές. Τα social media είναι επικίνδυνα για τη δημοκρατία.
Και ας σταματήσει επιτέλους η "καραμέλα", «δεν καταλαβαίνει μωρέ τι λέει», «δεν το έχει με τις λέξεις» κ.λπ. Δεν ενδιαφέρει κανέναν το αν ο Σάκης Ρουβάς αντιλαμβάνεται τι λέει.
Δεν είναι η πρώτη φορά που παίζει τον -απόλυτα πολιτικό- απολιτίκ ρόλο του.
Θυμόμαστε πολύ καλά τι είχε πει για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, τη σχέση του με τον σημερινό πρωθυπουργό, την εργαλειοποίησή του στο δημοψήφισμα και πως τέλος πάντων, εκπροσωπεί το σύστημα που χρεοκόπησε οικονομικά, ηθικά και αισθητικά τη χώρα.
Ο -όποιος- ακτιβισμός στα social media, με τα καλά του και τα κακά του, ενοχλεί πολύ.
Η πτώση των "ινδαλμάτων" θα συνεχιστεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψάχνει εδώ και καιρό τρόπους περιορισμού της ανεξέλεγκτης "ροής πληροφοριών".
Τι σχέση έχει αυτό με την υπόθεση Λιγνάδη;
Έχει.
Fasten your seatbelts, it's going to be a bumpy night...
Κωνσταντίνος Ταχτσίδης
2020mag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου