«Η βασική διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα σε μια πολιτική η οποία προτάσσει τις αγορές και την αυτορρύθμισή τους και σε μια πολιτική που λέει “όχι”, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό, ανθρώπινο, κοινωνικό κράτος». Με αυτή τη φράση... ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Χ. Κούτρα και Γ. Ντσούνο, έβαλε το δίλημμα της άτυπης προεκλογικής περιόδου που έχει ξεκινήσει. Κάλεσε, μάλιστα, ακόμα και σε debate τον Κυρ. Μητσοτάκη στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό. Ασκώντας σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και αιτιολογώντας το αίτημά του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εν μέσω πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτήρισε «διαχειριστή της συμφοράς» σε όλες τις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Για το κύμα των ανατιμήσεων δήλωσε πως «η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο που στη χώρα έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης εγκαίρως να αντιληφθεί το μέγεθος αυτού του φαινομένου», και μίλησε για υπαρξιακό πρόβλημα πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε σχέση με τη ΔΕΗ επισήμανε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, η επιχείρηση «θα ανακτήσει το Δ στη λειτουργία της. Με δυο λόγια. Ανεξαρτήτως τι θα γίνει με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα υπάρξει εντολή, όπως έκανε και ο Μακρόν, να παγώσουν τα τιμολόγια».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασιών ο Αλ. Τσίπρας επιφύλασσε μια νέα πρόσκληση προς τον Ν. Ανδρουλάκη: «Οσοι αυτοαποκαλούνται προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να βρουν μεταξύ τους ένα minimum πλαίσιο για να διαμορφώσουμε μια πολιτική που θα δώσει ανάσα και προοπτική σε όσους σήμερα δοκιμάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας όμως το πρέσινγκ προς τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως «η λογική των ίσων αποστάσεων έχει ένα επικοινωνιακό χάρισμα όσο δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, όταν όμως φτάσει η ώρα της κρίσης και έρθει η ώρα της κάλπης δεν μπορείς να το κάνεις αυτό».
Ο τέως πρωθυπουργός κράτησε ξεκάθαρες αποστάσεις από δηλώσεις της Τ. Χριστοδουλοπούλου και του Π. Πολάκη για κομματικούς μηχανισμούς στο κράτος. «Διαφωνώ κάθετα με αυτές τις απόψεις. Αυτό είναι το γήπεδο του αντιπάλου… Θεωρώ ότι η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια προοπτική να αλλάξουν εντελώς τον τόπο αν πάνε στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Μεταρρυθμίσεις, αξιοπιστία, διαφάνεια, αξιοκρατία». Γι’ αυτό το θέμα συμπλήρωσε πως «δεν συμφωνώ πάντα με αυτά που λένε, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συλλογικές διαδικασίες. Ολα τα λουλούδια ανθίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγε ο Μάο. Είμαι ανοιχτός στην κριτική». Οπως δήλωσε, σύμφωνα με το νέο καταστατικό, το πράσινο φως για τη συμμετοχή του κόμματος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας θα δοθεί μέσα από δημοψήφισμα που θα γίνει μεταξύ των μελών.
Εσωκομματικό μέτωπο
Ο προσυνεδριακός διάλογος έχει φουντώσει και ο Ευκλ. Τσακαλώτος στην «Αυγή» ανέφερε σε σχέση με την εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε. από τα μέλη, που προτείνει ο κ. Τσίπρας, ότι δεν θα εμπίπτουν σε καμία λογοδοσία και «αντί να αυξήσει την ενεργό συμμετοχή του κόσμου στο κόμμα, θα τη μειώσει. Και άρα, αντί για δημοκρατική τομή, θα είναι πισωγύρισμα». Ο Ν. Φίλης στην «Εποχή» τόνισε πως «κεντρώες λύσεις απλώς δεν υπάρχουν κι εδώ βρίσκεται η “αχίλλειος πτέρνα” του ΚΙΝΑΛ και του κ. Ανδρουλάκη».
Κείμενο συμβολής κατέθεσε και το ρεύμα της ΡΕΝΕ που έχει ταχθεί υπέρ των αλλαγών τις οποίες προωθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε αντίθεση με τα συστημικά κόμματα που επιδιώκουν χειραγώγηση και εξουσιοδοτισμό, γίνεται η διαμόρφωση κομματικού μοντέλου που ενθαρρύνει την πολύπλευρη συμμετοχή των μελών και διασυνδέει λειτουργικά το κόμμα με τις κοινωνικές διεργασίες».
«Παρών» για τα εξοπλιστικά
Το «παρών» επιλέγει να δηλώσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επί της αρχής ψηφοφορία στην εθνική αντιπροσωπεία, όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας». Αιτιολογώντας τη στάση αυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Γ. Τσίπρας ανέφερε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τις συμβάσεις για τις φρεγάτες και τις τορπίλες που εμπεριέχονται στο νομοθέτημα, διαφωνεί με τη σύμβαση για την προμήθεια επιπλέον έξι αεροσκαφών τύπου Rafale, την οποία και καταψηφίζει. Ο συνδυασμός των δύο αυτών στάσεων είναι που οδηγεί, τελικώς, στο «παρών». Υπέρ συνολικά του σχεδίου νόμου τάσσονται πέραν της Ν.Δ., το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα καταψηφίζει, με μόνη διαφοροποίηση στη σύμβαση για τις τορπίλες, για την οποία ψηφίζει «παρών», ενώ με έντονα επικριτική προς την κυβέρνηση ρητορική, το ΜέΡΑ25 δήλωσε ότι σήμερα στην Ολομέλεια θα αποσαφηνίσει την τελική του ψήφο...
Aντώνης Αντζολέτος
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου