Οι Ελληνες πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου κάθε άλλο παρά καθησυχασμένοι εμφανίζονται αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας, τη σταθερότητα της εργασίας και την καταπολέμηση της φτώχειας.
Ισως αυτός να είναι ο λόγος που στην... τελευταία έρευνα και στο ερώτημα για το σε ποιους τομείς της πολιτικής πρέπει να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτάσσουν την υποστήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (με ποσοστό 65%), την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (58%) και την προστασία της δημόσιας υγείας (56%).
Κατ' επέκταση αυτή η αγωνία για την οικονομία και την εργασία είναι που κάνει τη χώρα μας να υπερέχει με ποσοστό 70% και στις θετικές απαντήσεις σε ερώτηση για το εάν επιθυμεί το Ευρωκοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον. Ενα ποσοστό αρκετά υψηλότερο από αυτό που καταγράφει ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των απαντήσεων (58%).
Η δημόσια υγεία (42%), η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός (40%), καθώς και η κλιματική αλλαγή (39%) αποτελούν κορυφαίες πολιτικές προτεραιότητες και για τους Ευρωπαίους, εκ των οποίων ένας στους τρεις προτάσσει την υπεράσπιση της δημοκρατίας ως μία από τις σημαντικότερες αξίες.
Επονται με χαμηλότερα ποσοστά η ελευθερία λόγου και σκέψης, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η ισότητα των φύλων. Το κράτος δικαίου προτάσσουν οι Ελληνες πολίτες κατά 39%. «Οπως σωστά επισημαίνουν οι πολίτες, η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι η πιο σημαντική ευρωπαϊκή αξία.
Δεν μπορούμε να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη. Ο εξτρεμισμός, ο αυταρχισμός και ο εθνικισμός αποτελούν σήμερα αυξανόμενες απειλές για το κοινό μας ευρωπαϊκό εγχείρημα», σχολίασε η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του Ε.Κ., Ρ. Μετσόλα.
Αναφορικά με το πώς και αν αξιολογούνται τα οφέλη από την ένταξη των κρατών-μελών στην Ε.Ε., η πλειονότητα των πολιτών της Ε.Ε. (62%) αξιολογεί τη συμμετοχή της χώρας τους θετικά (για δεύτερη χρονιά το υψηλότερο αποτέλεσμα από το 2007) και μόνο ένα 9% δηλώνει το αντίθετο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (72%) δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (63%) δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον της Ε.Ε. Αλλά στην Ελλάδα, η επιφυλακτικότητα είναι ισχυρή. Οι θετικές και οι ουδέτερες γνώμες ισοψηφούν στο 42% σχετικά με τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε., ενώ οι αρνητικές περιορίζονται στο 15%. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (63%) πιστεύει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. Ομως και σε αυτό το ερώτημα τα ποσοστά υπολείπονται των άλλων χωρών...
Χριστίνα Κοψίνη
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου