6.2.22

Δολοφονία Άλκη: Θολό το τοπίο για τους δράστες...


Συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό όσων εμπλέκονται στη στυγερή δολοφονία του 19χρονου Άλκη, που έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης, στο Χαριλάου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει... όλη την ομάδα των δραστών της επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 19χρονου και τον τραυματισμό άλλων δύο νεαρών ατόμων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, ο 23χρονος που έχει συλληφθεί ως δράστης της δολοφονίας, δήλωσε μέσω του δικηγόρου του, Θεόδωρου Σιμόπουλου, ότι δεν ήταν αυτός που αφαίρεσε τη ζωή του 19χρονου. Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή, ο 23χρονος φέρεται να παραδέχεται ότι ήταν παρών στο σημείο της επίθεσης, ωστόσο αρνείται ότι ο ίδιος δολοφόνησε τον Άλκη και υποστηρίζει ότι δεν ήρθε σε φυσική επαφή με τους δύο τραυματίες φίλους του 19χρονου. Υπενθυμίζεται ότι ο 23χρονος θα απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα για την εμπλοκή του στη δολοφονική επίθεση. 

Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες υπάρχουν πληροφορίες ότι ένας 20χρονος –φίλος του 23χρονου που φέρεται να εμπλέκεται κι αυτός στη δολοφονική επίθεση– έχει διαφύγει στην Αλβανία για να αποφύγει τη σύλληψή του. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ο 20χρονος και ο 23χρονος, όσο και άλλοι δύο 20χρονοι επίσης από την Αλβανία, έχουν ταυτοποιηθεί για τη συμμετοχή τους σε επίθεση σε βάρος δύο ατόμων τον Μάρτιο του 2019 στην περιοχή Χαριλάου, και εναντίον τους σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν σε 20χρονο αλλοδαπό, ο οποίος συμμετείχε σε επίθεση σε βάρος δύο ατόμων τον Μάρτιο του 2019 στην περιοχή Χαριλάου, από κοινού με τον 23χρονο συλληφθέντα για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του 19χρονου, ανακοινώνεται ότι για την συγκεκριμένη υπόθεση είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω 22χρονος ημεδαπός και ταυτοποιήθηκαν ως δράστες για τη συμμετοχή τους στην επίθεση ο προαναφερόμενος 23χρονος αλλοδαπός και δύο 20χρονοι ομοεθνείς συνεργοί του, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα.

Για την ανθρωποκτονία του 19χρονου, οι έρευνες συνεχίζονται και για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο συνήγορος της οικογένειας του Άλκη, Αλέξης Κούγιας, έκανε λόγο για άλλους 6-7 οπαδούς που έχουν ταυτοποιηθεί και κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ μίλησε για το ενδεχόμενο απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης αναφέροντας ότι του προσκόμισαν φωτογραφία όπου ο φερόμενος ως δολοφόνος εμφανίζεται μαζί με «αδερφικό του φίλο», όπως τον χαρακτήρισε, γιο ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας του τμήματος αθλητικής βίας Θεσσαλονίκης.

Λίγο αργότερα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, κάλεσε τον κ. Κούγια να εξηγήσει τι υπονοεί, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης αυτού του τραγικού εγκλήματος ή οποιουδήποτε άλλου».

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο είναι ακόμα θολό για τους δράστες της επίθεσης, με τις αρχές να συνεχίζουν να εξετάζουν το οπτικοακουστικό υλικό που έχουν στη διάθεσή τους και να καλούν για καταθέσεις όσους νομίζουν ότι μπορούν να προσκομίσουν περαιτέρω στοιχεία. 

Λέσχες φιλάθλων με ευθύνη των συλλόγων

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας για την οπαδική βία, μέσα και έξω από τα γήπεδα, στα κεντρικά δελτία ειδήσεων του Alpha και του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «οι λέσχες φιλάθλων των αθλητικών συλλόγων πρέπει να λειτουργούν με την ευθύνη των ιδίων των συλλόγων, να έχουν πολύ αυστηρούς κανόνες λειτουργίας με μητρώα μελών και συνεχείς ελέγχους ώστε να μην μπορεί κανένας άλλος να χρησιμοποιεί το όνομα του αθλητικού συλλόγου για να δημιουργήσει ξανά ομάδες χούλιγκαν». 

Υποσχέθηκε επίσης ότι η Αστυνομία θα εντείνει τους ελέγχους για να κλείσει όλους τους παράνομους συνδέσμους φιλάθλων, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους αθλητικούς φορείς να συνεργαστούν προκειμένου να επιστρέψουν οι οικογένειες στα γήπεδα.


Την ίδια στιγμή, ποινή φυλάκισης δύο ετών και τεσσάρων μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε 36χρονο, υπεύθυνο συνδέσμου οπαδών, που είχε συλληφθεί, την περασμένη Πέμπτη. Ο 36χρονος κρίθηκε ένοχος, χωρίς ελαφρυντικά, για παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες. Ανάμεσα στα ευρήματα που εντοπίστηκαν στο συγκεκριμένο σύνδεσμο περιλαμβάνονταν λοστοί, μεταλλικά και ξύλινα αντικείμενα, οικοδομικά υλικά κ.ά.


Στην απολογία του ο ίδιος είπε ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα είχαν χρησιμοποιηθεί σε οικοδομικές εργασίες και παρέμειναν εκεί για ενδεχόμενη μελλοντική χρήση καλλωπισμού του χώρου. Για αστείους χαρακτηρισμούς έκανε λόγο στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνα τα παραπάνω ευρήματα. Σε βάρος του επιβλήθηκε, επίσης, χρηματική ποινή, ενώ με την ίδια απόφαση απαγορεύεται στον 36χρονο να παρακολουθήσει για τα επόμενα δύο χρόνια ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις της ομάδας του, στη διάρκεια των οποίων πρέπει να δίνει το παρών στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.


Ενώπιον του ίδιου Δικαστήριο θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα ένας 43χρονος που είχε συλληφθεί, την ίδια μέρα, ως υπεύθυνος άλλου συνδέσμου οπαδών (στη δυτική Θεσσαλονίκη). Αντιμετωπίζει τις ίδιες πράξεις και, επιπλέον, διώκεται για λειτουργία λέσχης φιλάθλων χωρίς άδεια.

H μάνα του Αλκη

► Η μητέρα του Άλκη (μιλώντας στον Alpha) δήλωσε πως «θέλω το παιδί μου να είναι το τελευταίο που φεύγει έτσι... να μη θρηνήσει άλλη μανούλα... φτάνει πια».

►  Από θαύμα ζουν οι φίλοι του Άλκη, δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Τιμούν τη μνήμη του Άλκη

Την ίδια ώρα, στους αγωνιστικούς χώρους του πρωταθλήματος της Super League εξελίσσονται συγκινητικές στιγμές προς τιμήν του αδικοχαμένου Άλκη.



Μεταξύ άλλων, όλοι οι ποδοσφαιριστές φορούν φανέλες που γράφουν το μήνυμα: «Σας παρακαλώ, μη με χτυπάτε άλλο»: πρόκειται για τα λόγια του  ίδιου του 19χρονου όταν δεχόταν τη δολοφονική επίθεση. 


Παράλληλα, στο 19ο λεπτό διακόπηκε για μερικά δευτερόλεπτα η αναμέτρηση του Άρη με τον Βόλο, ενώ τα μάτριξ του γηπέδου έγραφαν: «Καλό ταξίδι Άλκη». Πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, η αποστολή του Βόλου άφησε λουλούδια στο σημείο που δολοφονήθηκε ο 19χρονος Άλκης.  


Επίσης, σύσσωμη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» η ομάδα μπάσκετ του Άρη, με τον προπονητή Γιάννη Καστρίτη και τον team manager, Χρήστο Ταπούτο, να καταθέτουν στεφάνι στο σημείο που υπάρχει φωτογραφία του 19χρονου Αλκιβιάδη, μπροστά στη Θύρα 3.  


Εξάλλου, ο Παναιτωλικός διαφοροποίησε το λογότυπό του, με τον τοπικό ήρωα Τίτορμο να κρατά όχι έναν λίθο, άλλα τον δολοφονημένο 19χρονο, ο οποίος φοράει φανέλα της ομάδας του και έχει δεμένο στο αριστερό χέρι κασκόλ του συλλόγου. Tο εικαστικό έγινε και πανό στο γήπεδο του Παναιτωλικού. 


Σημειώνεται ότι τόσο η 22η αγωνιστική, όσο και η 23η αγωνιστική ημέρα του πρωταθλήματος Super League είναι αφιερωμένες στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης κατά της βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: