15.2.22

«Μεταρρυθμιστική ορμή» αντί αύξησης μισθών...


Όρκους στο δημοσιονομικό ευαγγέλιο δίνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου αφήνοντας τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στο έλεος της ακρίβειας. 

H Ν.Δ. προσβλέποντας στον κατευνασμό των αγορών κλείνει κάθε χαραμάδα για... ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναφέρει την καραμέλα ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και να ισχυρίζεται ότι άστοχες, βιαστικές και απρόσεκτες κινήσεις θα προκαλέσουν μεγάλη ανέχεια στο κράτος. 

Από τη συνέντευξή του, το Σάββατο, στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να κατεβάσει τον πήχη αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Μιλώντας εξ ονόματος των εργαζομένων υποστήριξε ότι οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν μπορεί ο κατώτατος μισθός σήμερα να πάει στα 800 ευρώ, προκαλώντας σεισμό στα κοινωνικά δίκτυα.

Oι κόφτες στην επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος σε συνδυασμό με την απροθυμία μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα διογκώνουν τα κύματα δυσαρέσκειας στην Κ.Ο. Αφήνουν δε να διαρρεύσει η εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης θα φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να αποφύγει τις εκλογές, παρά τις διαβεβαιώσεις περί εξάντλησης της τετραετίας.

Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν στους συνομιλητές τους ότι επενδύουν στη χρονική παράταση της ρήτρας διαφυγής. Επικαλούνται πρόσφατο δημοσίευμα του Politico, που επισημαίνει ότι η Κομισιόν εξετάζει να διατηρήσει τους χαλαρούς κανόνες για έλλειμμα - χρέος και το 2023. «Μία τέτοια απόφαση θα μας έλυνε τα χέρια» επισημαίνει γαλάζιο στέλεχος στην ΑΥΓΗ.

Νεοφιλελεύθερο ντελίριο

Οι ίδιοι κύκλοι, εντούτοις, θεωρούν ότι τα μηνύματα δημοσιονομικής εγκράτειας προσδίδουν αξιοπιστία στη Ν.Δ. Αψηφώντας τις κοινωνικές συνέπειες, σημειώνουν ότι η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων κινείται στον αντίποδα του λαϊκισμού και θα αποτελέσει φραγμό για τις διαρροές των κεντρώων ψηφοφόρων. 

Φροντίζουν δε να δώσουν διαπιστευτήρια «μεταρρυθμιστικής ορμής», όπως βαπτίζουν τη νεοφιλελεύθερη σημαία της Ν.Δ. Υπό αυτό το πρίσμα δρομολογείται το νομοσχέδιο που θα μειώνει τους δικαιούχους των προνομίων ή των διευκολύνσεων του ΟΑΕΔ. 

Μόλις, μάλιστα, βελτιωθούν οι δείκτες της πανδημίας, θα ενεργοποιηθεί και ο οδοστρωτήρας για το ΕΣΥ, που θα σαρώσει τις νοσοκομειακές δομές στο όνομα των ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα ενημέρωσε τους γιατρούς - βουλευτές της Ν.Δ. για το «νέο ΕΣΥ» εισπράττοντας τις αντιδράσεις τους...

Κώστας Σαββόπουλος 

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: