24.2.22

Παρακάλια στις επιχειρήσεις για την ακρίβεια...


Στη μεγαθυμία των επιχειρηματιών, λησμονώντας ότι οι μικρομεσαίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, βασίζεται η κυβέρνηση για την ανάσχεση της ακρίβειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -στο πλαίσιο της συνάντησής του... με τον νέο πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Μασούτη και τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκο- τους μετέφερε την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών, ώστε να προκύψουν οι λιγότερες δυνατές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στους καταναλωτές.

Το αποτύπωμα της κρίσης στην Ουκρανία στην αγορά ενέργειας σε συνδυασμό με τα μηνύματα για δημοσιονομική σύνεση που εκπέμπονται από το ευρωπαϊκό πεδίο προκαλούν ασφυξία στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο στενός πρωθυπουργικός πυρήνας καλείται να διαχειριστεί και τα μηνύματα δυσαρέσκειας που εκπέμπουν οι εκλεγμένοι υπουργοί, αλλά και οι βουλευτές της Ν.Δ.  Έμπειρο μέλος της γαλάζιας Κ.Ο. τονίζει ότι η κρίση διαβίωσης θα εντείνει τη φθορά της Ν.Δ. αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα διάσωσης των εισοδημάτων.

Η κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, σε αντιδιαστολή με τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το Δημόσιο δαπάνησε 6,65 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστές διαδικασίες από 1.1.2020 έως 31.10.21.

Στον αέρα το φιλοδώρημα του Πάσχα

Σε αυτό το φόντο, το περιβόητο "δώρο Πάσχα" είναι πλέον στον αέρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανάλογα με τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία, είναι πλέον υπαρκτό το σενάριο ο όποιος δημοσιονομικός χώρος προκύψει από τα έσοδα του Μαρτίου και του Απριλίου να αξιοποιηθεί για τη συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε χθες από το Βουκουρέστι ότι θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις δημοσιονομικά επώδυνες συνθήκες, αναφέροντας ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, τα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με τα κομπιουτεράκια των κυβερνητικών στελεχών, αναζητείται δημοσιονομικός χώρος τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ για τις ελάχιστες, έστω, δυνατές παρεμβάσεις: την παράταση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Μάρτιο και την ανακοίνωση μέτρων υπέρ των αγροτών.

Να ψαλιδίσει τις προσδοκίες για το επίδομα Πάσχα, που καλλιέργησε εντατικά τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση, επιχείρησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  Όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου, πρώτα θα σταθμιστούν οι αντοχές της οικονομίας και μετά θα αποφασιστεί το εύρος της στήριξης. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει έναν προγραμματισμό ενίσχυσης των εισοδημάτων με αιχμή την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο.

Γαλάζιοι βουλευτές: Να καθοριστεί το ύψος του κατώτατου μισθού

Ήδη, εντούτοις, γαλάζια στελέχη αξιώνουν από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με τον κατώτατο μισθό. Επικαλούνται δε τα δημοσκοπικά ευρήματα που αποτυπώνουν την αρνητική στάση της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών έναντι των πενιχρών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της ακρίβειας. Ο χθεσινός ισχυρισμός δε του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «δεν προκύπτει από αναλύσεις υπηρεσιακών παραγόντων πως οποιαδήποτε μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα θα έδινε εκείνη την αύξηση στην κατανάλωση που θα αναπλήρωνε τα έσοδα» επέτεινε τη δυσφορία στο κομματικό οικοδόμημα.

Ευθυμίου: Δεν με εκφράζει η δήλωση Γεωργιάδη για την Αριστερά

Υπό το πρίσμα του αναβρασμού εντός της Ν.Δ. η προσπάθεια του  Άδωνι Γεωργιάδη να χρεώσει στην Αριστερά τις ευθύνες για όλα τα δεινά του τόπου, με αιχμή την έκρηξη της ακρίβειας, δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Εμφατικό άδειασμα στον υπουργό Ανάπτυξης επιφύλαξε η  Άννα Ευθυμίου, λέγοντας ότι δεν την εκφράζει αυτή η άποψη. Αντίθετα, να συνδράμει τον παλιό συνοδοιπόρο του από τον ΛΑΟΣ στο ακροδεξιό παραλήρημα έσπευσε ο Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Εσωτερικών, αφού επισήμανε ότι «σωστά τα λέει» ο  Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι μια σειρά από τοποθετήσεις ανθρώπων και κινημάτων της Αριστεράς όχι απλώς δεν έχουν βοηθήσει, αλλά έχουν εμποδίσει την προσπάθεια μείωσης των τιμών στην ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. στο διχαστικό-αντιθεσμικό του παραλήρημα είχε κάνει λόγο για «κάποιους μουρλούς που τρέχουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εμποδίζουν τις άδειες και τα έργα ώστε να έχουμε φθηνότερο ρεύμα»...

Kώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: