Σκηνικό κρίσης στο Αιγαίο στήνει ξανά η Τουρκία, σταθερή στη στρατηγική της “γαλάζιας πατρίδας” για “έξοδο” στην Ανατολική Μεσόγειο, με το βλέμμα στις... ενεργειακές πηγές, αλλά και στη διπλωματική ισχύ που παρέχει ο έλεγχος των θαλάσσιων διόδων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε και πάλι για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα θα επαναφέρει το ζήτημα στην επικαιρότητα.
Ενώ ο πρέσβης της Τουρκίας στη Νορβηγία προχώρησε σε μία σαφώς προσχεδιασμένη παρέμβαση- σόου σε εκδήλωση με ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με στόχο να αιτιολογήσει το τουρκικό casus belli: Υποστήριξε ειδικότερα ότι η Ελλάδα είναι που προκαλεί με τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, αλλά και με την πρόθεση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στο Αιγαίο.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντιόταν με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Δένδιας ανέλαβε να απαντήσει εκ μέρους της Αθήνας στον κ.Ερντογάν, κινούμενος στη γραμμή που είχε χαράξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τα Rafale και τις Belharra. Έστειλε δηλαδή και εκείνος εκ μέρους της Ελλάδας μήνυμα στο ΝΑΤΟ για το διχαστικό ρόλο της Τουρκίας στη Συμμαχία, την ώρα της κρίσης στην Ουκρανία. Και απάντησε στον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία, επικαλούμενος τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και τη σύμβαση για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εν τω μεταξύ ξεκαθάρισε στον κ.Ακάρ πως ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται, καλώντας την Τουρκία να απέχει από προκλητικές ρητορικές.
Την προκλητικότητα της Τουρκίας υπό το πρίσμα της αντιμετώπισης της ρωσικής “αρκούδας” αναμένεται να θέσει και ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή άτυπη συνάντηση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης. Στο περιθώριο δε της Συνόδου ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης, ο κ.Μητσοτάκης θα έχει και διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Συνάντηση που αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι Αθήνα και Κάιρο συνεχίζουν τη διπλωματική συμμαχία στην ανατολική Μεσόγειο. Ενώ η Αίγυπτος αποτελεί με αμερικανικές ευλογίες, ενεργειακή πηγή για την ΕΕ, τόσο φυσικού αερίου, όσο και ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Αθήνα συνεχίζει λοιπόν στη στρατηγική του “αξιόπιστου εταίρου”, ευελπιστώντας ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να βασίζονται στην Τουρκία όπως στην Ελλάδα και δεν θα επιχειρήσουν ξανά να “καλοπιάσουν” την Άγκυρα για να μην φλερτάρει με τη Μόσχα. Αλλά επενδύει και στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου, την ώρα που προτάσσεται πλέον επιτακτική η ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας της Ευρώπης.
Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου συζήτησε τα θέματα της Ουκρανίας, της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και της ενεργειακής συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούσιτς χθες στο Βελιγράδι. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε το ειδικό ενδιαφέρον της χώρας μας για τις εξελίξεις, λόγω της παρουσίας πολυάριθμης ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία και υπογράμμισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και αναζήτησης λύσης με διπλωματικά και πολιτικά μέσα, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και των εν ισχύ διεθνών συμφωνιών.
Ενημέρωσε επίσης τον κ. Βούσιτς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την επάνοδο της Τουρκίας σε επιθετική ρητορική και προκλητικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και για τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στον καλή τη πίστει διάλογο με την Άγκυρα, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Και βέβαια τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ένταξης της Σερβίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην ΕΕ.
Συζήτησαν επίσης το ζήτημα της ενεργειακής διασυνδεσιμότητας. “Ο σκοπός μας είναι να μεγιστοποιηθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ευρώπη γενικότερα”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Εμείς φιλοδοξούμε να καταστούμε ένας αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος προωθώντας σχέδια διαφοροποίησης τόσο των πηγών ενέργειας όσο και των οδεύσεων.”
Η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά ενεργά τον διασυνδετήριο αγωγό Βουλγαρίας-Σερβίας, τη σύνδεσή του με τον ΤΑΡ, μέσω του αγωγού Ελλάδος-Βουλγαρίας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.
“Και φυσικά η θέση της Ελλάδος και ειδικά η θέση της Αλεξανδρούπολης, ως μία πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την νοτιοανατολική Ευρώπη, την Βουλγαρία, τη Σερβία και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων” σημείωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Η θέση της Ελλάδος επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντική και για εμβληματικά προγράμματα διασύνδεσης όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια όπως η διασύνδεση Ευρώπης-Αφρικής μέσω του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα αλλά και Ευρώπης-Ασίας μέσω του Euro-Asian Interconnector που θα συνδέσει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ”...
Βίκυ Σαμαρά
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου