18.2.22

Αυτοσκοπός και σκοπός...



Παντελής Μπουκάλας

Προφανώς και δεν γλωσσολογούν οι αρχηγοί και τα στελέχη όταν αντιδικούν στη Βουλή, ούτε διαθέτουν εμφυτευμένα ηλεκτρονικά λεξικά. Κι όταν καβγαδίζουν με αφορμή μία και μόνη λέξη, είναι φανερό ότι δεν κατέχουν όλη την γκάμα σημασιών που ενδέχεται να διαθέτει η λέξη αυτή. 

Και τότε μας εκπλήσσουν με τον... αναίτιο θόρυβό τους, που προορίζεται για τηλεοπτική αναπαραγωγή, ικανή να ενθουσιάσει μόνο τους ήδη πεπεισμένους. Κατά τα λοιπά, ουδεμία έκπληξη: Η απάντηση του κάθε Χι αρχηγού στην ομιλία τού κάθε Ψι κυκλοφορεί σε νον πέιπερ αρκετά πριν μιλήσει ο Ψι. Ο οποίος Ψι δεν δικαιούται να γκρινιάξει, διότι εφαρμόζει την ίδια μέθοδο: «Θα σου τα πω πριν μου τα πεις. Αφού σε ξέρω…».

Προχθές, λοιπόν, η υψηλότονη έριδα στο Κοινοβούλιο είχε αφορμή τη λέξη «αυτοσκοπός» που χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ. «Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτοσκοπός δεν μπορούν να είναι τα εξοπλιστικά, αυτοσκοπός δεν μπορούν να είναι τα Ραφάλ. Αυτά είναι τα μέσα», είπε ο κ. Γιώργος Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πίστη ότι συνέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ σε στιγμή εθνικής μειοδοσίας, ζήτησε αυστηρά διευκρινίσεις από τον κ. Αλέξη Τσίπρα: «Επιμένετε; Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός; Για τη δική μας παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός». «Αυτοσκοπός» είπε, όχι «σκοπός». Ο δε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε απλώς το γνωστό περί «απομόνωσης φράσεων».

«Σάλος για τις δηλώσεις Γ. Τσίπρα» έσπευσαν να γράψουν κάμποσα Μέσα, που δεν φρόντισαν να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημά τους εν σχέσει με τους κοινοβουλευτικούς ρήτορες: Στα γραφεία τους έχουν σίγουρα κάποιο λεξικό. Αν το άνοιγαν, ίσως χρησιμοποιούσαν χαμηλότερους τόνους, ακόμα κι αν ανήκουν στη μερίδα εκείνη που πρεσβεύει πως η Αριστερά είναι από τη φύτρα της μειοδοτική. 

Τι θα έβλεπαν, λ.χ., στο Λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη, στο λήμμα «αυτοσκοπός», που μας πληροφορεί ότι η λέξη είναι μεταφραστικό δάνειο, μαρτυρείται δε από το 1869; Ιδού: «Ενέργεια ή διαδικασία, που θεωρείται ότι είναι το τελικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα (κυρ. αρνητ. για να δηλωθεί ότι κάτι δεν πρέπει να θεωρείται ως τέτοιο)». «Δεν πρέπει». Μάλιστα.

Κυρίως αρνητική, λοιπόν, η σημασία του «αυτοσκοπού». «Συνήθ. αρνητ. συνυποδ.» γράφει και το Λεξικό της Ακαδημίας. Μ’ αυτό το νόημα χρησιμοποιούμε άλλωστε όλοι τη λεξούλα. Ολοι; Βαριά κουβέντα. Αμα θες να θορυβήσεις, στη λεξικογραφία θα κολλήσεις;...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: