Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ο χρόνος όμως έχει αρχίσει να μετρά ανάποδα και τα σενάρια για εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2022 ή την Άνοιξη του 2023 δεν έχουν φύγει ποτέ από το... τραπέζι. Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε, που υποστηρίζουν ότι μετά το καλοκαίρι, με την κυβέρνηση να έχει ξεπεράσει τα τρία χρόνια ζωής, η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία δεν θεωρείται πρόωρη.
Η πολωτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Σταδιακά οικοδομείται από όλες τις πλευρές το εκλογικό περιβάλλον. Από την μία ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση της πολιτικής αντιπαράθεσης με κάθε τρόπο. Θεμιτό ή αθέμιτο. Έχει επαναφέρει την επιθετική ρητορική, στοχοποιεί κυβερνητικά στελέχη με κάθε αφορμή, ενώ συχνά πυκνά επιβραβεύει την τοξικότητα που διαχέουν στην πολιτική ζωή ορισμένα στελέχη του. Και δεν επιτρέπει παραφωνίες από την κεντρική γραμμή, όπως έδειξε χθες με τον Σάκη Παπαδόπουλο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε στη Novartis υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνονται από όλους σεβαστές οι αποφάσεις της δικαιοσύνης για την αρχειοθέτηση των υποθέσεων πολιτικών προσώπων, ξεφεύγοντας από την κομματική γραμμή. Λίγη ώρα αργότερα, υπό την απειλή διαγραφής αναγκάστηκε να ανασκευάσει και να επανέλθει στον... σωστό κομματικό δρόμο.
Πώς απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση, από την άλλη, αποφεύγει την πόλωση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά θεσμικά στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκάθαρος στόχος, όπως έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό, είναι η αυτοδυναμία στις διπλές εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν. Συνεργάτες του σημειώνουν ότι για να επιτευχθεί το ποσοστό του 38% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος η κυβέρνηση οφείλει «να απευθύνεται σε ένα ευρύ ακροατήριο, πέρα από διαχωριστικές γραμμές. Στους πολίτες, δηλαδή, που σχημάτισαν το ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα τον Ιούλιο του 2019».
Αυτό προϋποθέτει την δυνατότητα να απευθυνθούν ταυτόχρονα στο παραταξιακό κοινό και σε όσους στηρίζουν μια μεταρρυθμιστική πολιτική και προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. Μια ομολογουμένως δύσκολη άσκηση.
Πού στρέφει τη συζήτηση το Μαξίμου
Αντί να αναλώνεται στην πόλωση το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να στρέψει την συζήτηση στα θέματα της καθημερινότητας και τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που διαχειρίζεται. Ταυτόχρονα, εστιάζει σε συγκεκριμένα ορόσημα της πολιτικής του ατζέντας που εκτιμά ότι θα εδραιώσουν την πολιτική του κυριαρχία στην τελική ευθεία για τις κάλπες. Προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και την συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών σε μια σειρά αγαθών. Για αυτό και σήμερα θα ανακοινωθεί επέκταση των μέτρων στήριξης και τον Φεβρουάριο για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.
Το «ατού» της νέας αύξησης κατώτατου μισθού
Ξεχωριστή θέση στο πλέγμα των μέτρων στήριξης έχει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου για την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων.
Επίσης, η διαρκής μείωση της ανεργίας και τα επόμενα τρίμηνα του έτους αποτελεί μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο καθώς ξεκινούν και τα νέα προγράμματα για ανέργους και νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
Ο καθοριστικός παράγοντας του τουρισμού
Καθοριστικό στοιχείο για την πορεία της οικονομίας θα διαδραματίσει ο τουρισμός. Οι παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν μια πολύ καλή τουριστική περίοδο με αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και των χρημάτων που θα αφήσουν στη χώρα. Η επαλήθευση αυτού του σεναρίου θα δώσει δυναμική στα έσοδα, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα επιφέρει ένα θετικό κλίμα.
Η λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την αμυντική ενίσχυση της χώρας με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, η συνέχιση της επιτυχούς διαχείρισης του μεταναστευτικού και το διαφαινόμενο τέλος της πανδημίας είναι πολιτικές, που συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι, «θα αποτιμήσουν θετικά οι πολίτες»...
Γιάννης Καντέλης
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου