23.2.22

Πάρτι με το πετρέλαιο κάνουν τα κοράκια...


Ετριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση χθες οι traders της Goldman Sachs και των άλλων μεγάλων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street που «βγάζουν το ψωμί τους» από τα στοιχήματα στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το... πολυαναμενόμενο μπλόκο της γερμανικής κυβέρνησης στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 -που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προαναγγείλει πριν από δύο εβδομάδες, παρόντος του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς- και τα νέα επεισόδια της ουκρανικής κρίσης έστειλαν την τιμή του «μαύρου χρυσού» σε απόσταση αναπνοής από τα 100 δολάρια.


Η τιμή του μπρεντ άγγιξε χθες το πρωί έως και τα 99,50 δολάρια ανά βαρέλι -το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014- πριν υποχωρήσει το απόγευμα στα 96,20 δολάρια ή +0,85% σε σχέση με τη Δευτέρα. Το αμερικανικό αργό χτύπησε αντίστοιχα τα 96 δολάρια ανά βαρέλι, σχεδόν 4 δολάρια υψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμό του, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 92,60 δολάρια (+1,2%). Στα επίπεδα αυτά οι τιμές είναι 20% υψηλότερες από την αρχή του έτους και πάνω από 80% σε σχέση με τις αρχές του 2021. Οι αγορές ποντάρουν ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο στη συνέχεια τουλάχιστον 10-15 δολάρια αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία ή η προσφορά ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη -που σήμερα είναι 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως- διακοπεί.


Το μπρεντ θα φτάσει στα 110 δολάρια το βαρέλι καθώς η επανατροφοδότηση της ευρωπαϊκής αγοράς από άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες θα πάρει χρόνο, τονίζουν οι ειδικοί. Κάποιοι άλλοι -ακόμη πιο «αλογομούρηδες» στις εκτιμήσεις και την επενδυτική τους συμπεριφορά- μιλούν για τιμές έως και 150 δολάρια το βαρέλι. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και για το φυσικό αέριο, η ευρωπαϊκή τιμή του οποίου χθες εκτοξεύτηκε αρχικά έως και 13% υψηλότερα, από τα 72,56 ευρώ στα 82 ευρώ ανά μεγαβατώρα πριν υποχωρήσει αργότερα στα 79,8 ευρώ.


Οι τιμές έχουν υπερτετραπλασιαστεί από πέρυσι και η ουκρανική κρίση αυξάνει την πιθανότητα η άνοδος να συνεχιστεί εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις πληθωριστικές πιέσεις. Η ευρωζώνη και οι καταναλωτές της -που θα δουν τις τιμές της βενζίνης, των τροφίμων και άλλων αγαθών να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία- φαίνεται να αποτελούν βασικά θύματα μιας τέτοιας εξέλιξης.


Αντίθετα οι επιπτώσεις για τους κεφαλαιοκράτες που διατηρούν μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε μετοχές προβλέπονται πιο ήπιες. Οι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι η συνολική πτώση που θα μπορούσαν να καταγράψουν τα χρηματιστήρια στους αμέσως επόμενους μήνες εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης θα είναι το πολύ έως 10%. Υποπολλαπλάσια δηλαδή της ανόδου και των κερδών που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Χθες οι χρηματιστηριακές απώλειες, όπου υπήρξαν, ήταν συγκρατημένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: