Ειρήνη-διπλωματία-σταθερότητα. Σε αυτό το τρίπτυχο φαίνεται να συμπυκνώνεται η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στην ουκρανική κρίση και στον ρόλο που πρέπει να παίξει η... Ελλάδα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε εκ νέου υπέρ της άμεσης αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να εξετάσει εκ νέου τις εξελίξεις σήμερα, σε συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου του κόμματος. Παράλληλα εκφράζει έντονη επιφυλακτικότητα για τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην λογική του «πρόθυμου σύμμαχου» επισημαίνοντας –μεταξύ άλλων - ότι στις συσκέψεις δεν συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Αλ.Τσίπρας: Ναί στην Ειρήνη
Για «πισωγύρισμα στις πιο φρικτές στιγμές της ιστορίας» έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία, λέγοντας πως πρέπει «τα Ρωσικά στρατεύματα να σταματήσουν ΤΩΡΑ την εισβολή και να αποχωρήσουν». Επισήμανε επίσης πως η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η διεθνής κοινότητα και ιδίως η Ευρώπη είναι το «να εξαντλήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα για να επιστρέψουμε στον δρόμο της διπλωματίας.Όχι άλλο αίμα αθώων. Όχι στον Πόλεμο, Ναι στην Ειρήνη!».
Ανθρωπιστική βοήθεια, όχι όπλα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Στις τηλεοπτικές παρεμβάσεις του επισήμανε πως «υπάρχει ακόμη ελπίδα για την ειρήνη, ελπίδα που μας δίνουν οι μεγάλες φιλειρηνικές συγκεντρώσεις των λαών, από το Βερολίνο και την Αθήνα έως τη Μόσχα».
Ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην στάση της κυβέρνησης εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ότι πρέπει να αποπνέει φιλειρηνικό πνεύμα και να μην υπερβαίνει τις δυνατότητες της χώρας. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα θα πρέπει, στο βαθμό που της αναλογεί και χωρίς μικρομεγαλισμούς, να διαδραματίσει ένα παρόμοιο ρόλο, υπέρ της ειρήνης και διπλωματίας και κατά του πολέμου». Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει από αυτή την κυβέρνησης αφού όπως είπε «άν ήμασταν εμείς στην Κυβέρνηση θα στέλναμε πολλαπλάσιο ανθρωπιστικό υλικό στην Ουκρανία, αντί για στρατιωτικό εξοπλισμό».
Εξωτερική πολιτική με πρόταγμα την ειρήνη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Έμεις θα στέλναμε πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και όχι όπλα στην Ουκρανία, σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος EUROKINISSI
Ενδιαφέρον είχε η αναφορά του Γιώργου Κατρούγκαλου στο ότι προκαλούνται «εύλογα ερωτήματα γιατί απουσίαζε κατά τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ο συναρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών». Επίσης μίλησε για αδυναμία της Ευρώπης και αποτυχία στον στόχο του να αποτρέψει τον πόλεμο ζητώντας η Ε.Ε «να καθιερώσει ένα μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων- πρόταση την οποία υποστηρίξαμε με συνέπεια και στην περίπτωση του Αφγανιστάν».
Καμία στρατιωτική εμπλοκή
Την επισήμανση ότι η ελληνική κυβέρνηση επ’ ουδενί δεν πρέπει να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία έκανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Επισήμανε πως «η ξεκάθαρη καταδίκη της Ρωσικής εισβολής και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου δεν πρέπει να σημαίνει κινήσεις ελληνικής συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις». Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα χρειάζεται να εργαστεί υπέρ της ειρήνης, της αποκλιμάκωσης και της διπλωματίας».
Αναλυτική τοποθέτηση για το ίδιο θέμα έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Σημείωσε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να κατευθυνθεί «στη στήριξη μιας πολλαπλής διπλωματικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης, πρέπει να βρίσκεται ενεργητικά και η χώρα μας με την αποφυγή και κάθε εμπλοκής, από το έδαφός μας, σε πολεμικές επιχειρήσεις. Με καθαρή και αυτονόητη όμως, επαναλαμβάνω, τη θέση μας για απόλυτη καταδίκη στην εισβολή, με τη μη αποδοχή δηλαδή αυτής της επιπλέον μαύρης σελίδας στο βιβλίο του νέου Ψυχρού Πολέμου, που σφραγίζει πλέον η δραματική αυτή εξέλιξη μέσα στην ήπειρό μας, η οποία υπήρξε θέατρο των δυο Παγκόσμιων Πολέμων τον προηγούμενο αιώνα».
Ένα από τα ζητήματα που αναδεικνύει με έμφαση η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η προστασία της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία. Σε δηλώσεις του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει «να παρέμβει για τα επιμέρους ζητήματα, όπως η προστασία της μεγάλης Ελληνικής κοινότητας στην περιοχή που μας αφορά άμεσα και είναι καθοριστικής σημασίας».
Τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν ιδιαίτερα και στην οικονομική διάσταση του θέματος και τις επιπτώσεις που θα έχει η ουκρανική κρίση στο φαινόμενο της ακρίβειας στην Ελλάδα. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ήδη να «κρύψει» τις ευθύνες της πίσω από την ουκρανική κρίση, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέβαλε αυξήσεις έως 20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο, ανέχεται την λειτουργία «καρτέλ στην ενεργειακή αγορά, ενώ με την απουσία σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση της χώρας την «έδεσε» στην αναγκαιότητα εισαγωγής ακριβού φυσικού αερίου...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου