9.2.22

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει στο ΕΣΡ...


Κατά την πάγια πρακτική που εφαρμόζει από τον Ιούλιο 2019 η Αρχή αποκλείει τους δημοσιογράφους από τη δυνατότητα υποβολής επί των αποφάσεων του ΕΣΡ,  το οποίο δεν λογοδοτεί ούτε έναντι της Βουλής, καθώς ΔΕΝ παρουσίασε την Έκθεση Πεπραγμένων για το έτος 2020. Το αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής είναι... σοβαρές αποφάσεις να μην μπορούν να μπουν στο μικροσκόπιο του ελέγχου, αφήνοντας ανοικτό μόνο το δρόμο για το ΕΣΡ.

Στην περίπτωση του Alpha  το ΕΣΡ αποφάσισε με ψήφους 8-1 την επιβολή  προστίμου ύψους  180.000 ευρώ  για τη δεύτερη σεζόν του ριάλιτι πρόγραμμα “The Bachelor”. Η απόφαση  σε συνέχεια της προηγούμενης για τον πρώτο κύκλο του ίδιου προγράμματος, και περιλαμβάνει, σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια :

α) Το αδίκημα της δυσμενούς διάκρισης προσώπων στη βάση του φύλου, και ειδικότερα αναφορικά με διατάξεις περί ισότητας φύλων και προβολής έμφυλων στερεοτύπων.

β) Το αδίκημα της ποιοτικής υποβάθμισης προγράμματος (μη τήρηση κανόνων ευπρέπειας στη γλώσσα και τη συμπεριφορά).

γ) Το αδίκημα της προσβολής προσωπικότητας, και δη της αξιοπρέπειας των τηλεθεατών, κατά τα αναφερόμενα στο σκεπτικό.

Το ΕΣΡ , επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ, ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA:

α) για την α΄ πράξη τη διοικητική κύρωση του προστίμου των πενήντα χιλιάδων 50.000 ευρώ,

β) για τη β΄ πράξη τη διοικητική κύρωση του προστίμου των 80.000 ευρώ

και γ) για την γ΄ πράξη τη διοικητική κύρωση του προστίμου των 50.000 ευρώ.

Επί της ουσίας, η απόφαση του ΕΣΡ, στρέφεται κατά της ίδιας της φιλοσοφίας του ριάλιτι του Alpha κρίνοντας πως:

“ότι η αναπαραγωγή στερεοτύπων φύλου έγκειται στη διαρκή προσπάθεια των διαγωνιζομένων να κερδίσουν τη συμπάθεια του Εργένη μέσω του τρόπου και των μέσων που χρησιμοποιούν για να τον κατακτήσουν και κυρίως μέσω της εξωτερικής τους εμφάνισης και της σεξουαλικότητάς τους, όπως διαπιστώνεται από τον τρόπο που εμφανίζονται ενδεικτικώς, στα ατομικά και ομαδικά ραντεβού, στις τελετές των ρόδων και στην εναρκτήρια υποδοχή των διαγωνιζομένων”.

Αλλά αν είναι έτσι, αν κάθε επεισόδιο, και όχι μόνο τα εξεταζόμενα έχουν τον ίδια σκαλέτα η παραβίαση της νομοθεσίας, συντελείται κάθε βράδυ και όχι μόνο στα συγκεκριμένα. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι υψηλότερο. 

Στον αντίποδα, ο αντίλογος του καναλιού, αναφέρει πως οι συμμετέχοντες, με τη δική τους βούληση συμμετέχουν στον παιχνίδι που όντως αφορά τον ιδιωτικό τους βίο, ενώ η προστασία του τηλεθεατή δεν περιλαμβάνει εκείνους που το βλέπουν με φανατισμό. Κοινώς, ένα τόσο σοβαρό θέμα, παρά την έκταση που εκλαμβάνει η απόφαση, δεν διαθέτει την απαραίτητη και σε βάθος νομική επιχειρηματολογία από την αρμόδια αρχή...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: