3.2.22

Φουλ επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη...


Γιατί ενοχλεί το Μαξίμου ο "νέος παίκτης"...

Τα πρώτα δείγματα της αντιπολιτευτικής γραμμή που ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο...

Μετά την τακτική των ίσων αποστάσεων στην υπόθεση Πολάκη, χθες υπήρξαν δύο νέα επεισόδια με αφορμή την μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αλλά και το γεγονός πως το ΚΙΝΑΛ καταψήφισε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ25 την παροχή voucher 200 ευρώ, για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού που αφορά 160 χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

"Επιμένουν στο μηδενισμό και την στείρα άρνηση", δήλωσε η υπουργός Παιδείας. Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας την κριτική της Χαριλάου Τρικούπη για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, υποστήριξαν πως μοιάζει με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για γενικόλογους αφορισμούς. Η αναφορά δεν είναι τυχαία...Ο νέος παίκτης ενοχλεί, γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι κλέβει ψηφοφόρους και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πως φτάσαμε στη διαμάχη
Στο Μαξίμου είδαν μέσα σε διάστημα λίγων ημέρων τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να βάζει στο ίδιο κάδρο τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και να επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από το παρελθόν του κόμματος του. Η αντιφατική στάση του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς από την μία την στήριξε αλλά από την άλλη τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, ήταν η αρχή της ανοιχτής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ακολούθησε η πλήρης αφωνία της Χαριλάου Τρικούπη για την σκευωρία της Novartis- όπως την χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές-, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στοχοποιήσει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο και τέλος οι αποστάσεις που πήρε από την σύγκρουση Γεωργιάδη – Πολάκη, κάνοντας λόγο για "χουλιγκανικού χαρακτήρα" σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν τις αντιφάσεις στη στάση του ΠΑΣΟΚ και την διαφαινόμενη αμηχανία του Νίκου Ανδρουλάκη σε ορισμένα θέματα- όπως η σύγκρουση με τον Πολάκη- και προσπαθούν να τοποθετήσουν τον νέο παίκτη και το ΠΑΣΟΚ στην πολυκατοικία της κεντροαριστεράς. Η καλύτερα, στην ίδια πολυκατοικία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι θεωρούν ότι θα αποτρέψουν την απόπειρα του Νίκου Ανδρουλάκη να κερδίσει ψήφους στο κέντρο, κέντρο που θα δώσει και την πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές.

Στην κυβέρνηση θα εξακολουθήσουν να ζητούν από τον Νίκο Ανδρουλάκη στα κρίσιμα ζητήματα να πάρει ξεκάθαρες θέσεις, από τις οποίες θα φανεί σε μεγάλο βαθμό η ιδεολογική πυξίδα που θα ακολουθήσει, αλλά και να αποτυπωθούν οι εναλλακτικές προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μέχρι στιγμής αγνοούνται.

"Όχι γενικές αρχές και εύκολα συνθήματα τα οποία καταλήγουν σε ευχές. Ρεαλιστικά μέτρα, κοστολογημένα, προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες. Δεν θα μπορείτε, κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, να μείνετε για πολύ στον εξώστη, με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας", είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής.

Η "παγίδα" των ίσων αποστάσεων
Η τακτική των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να ισορροπήσει απέναντι στις πιέσεις που δέχεται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί επί του παρόντος να του δίνει δημοσκοπικούς πόντους, ωστόσο κρύβει και αρκετές παγίδες.

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν πως το ΚΙΝΑΛ θα κληθεί το επόμενο διάστημα να πάρει θέση σε κρίσιμα νομοσχέδια που έρθουν στη βουλή και εκεί όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. "Τα ψηφίζεις ή τα καταψηφίζεις", τόνιζαν χαρακτηριστικά. "Η δημιουργική ασάφεια του "ναι σε όλους και σε όλα" είναι σύμπτωμα μιας πολιτικής κουλτούρας που χρεοκόπησε το 2010", ανέφερε σε ανάρτηση του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Στην Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδουν τα περί ίσων αποστάσεων και επιχειρούν να περάσουν στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για "θεσμική απρέπεια", καθώς έπρεπε να αναφερθεί σε όλα τα στελέχη που κατηγορήθηκαν άδικα στην υπόθεση της Novartis. "Εμείς δεν τηρούμε ίσες αποστάσεις από κανέναν, δεν έχουμε τέτοια αγωνία. Έχουμε σταθερή θέση υπέρ της αλήθειας και των κοινοβουλευτικών θεσμών", δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος.

Οι δημοσκοπήσεις άναψαν φωτιές
Στελέχη του ΚΙΝΑΛ εκτιμούν πως οι επιθέσεις από το κυβερνών κόμμα οφείλονται κυρίως στην ανησυχία που επικρατεί από την επιστροφή ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ, που το 2019 είχαν ψηφίσει ΝΔ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε μέσω της δημοσκόπησης της Pulse, σύμφωνα με την οποία οι εισροές προς το ΚΙΝΑΛ φτάνουν το 9%. Παράλληλα όλες οι μετρήσεις δείχνουν την δυναμική που έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης που μειώνει την απόσταση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την όποια κυβερνητική φθορά υπάρχει μετά από περίπου τρία χρόνια στην εξουσία. Ωστόσο έμπειροι εκλογολόγοι σημειώνουν με νόημα πως η αντίδραση των πολιτών είναι διαφορετική στις δημοσκοπήσεις και άλλη όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κατέτασσε τον Νίκο Ανδρουλάκη στον κεντροαριστερό χώρο τονίζοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν πως και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν εξίσου σημαντικές διαρροές ψηφοφόρων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι κυρίαρχος στη μάχη του Κέντρου δείχνοντας πως την μεγάλη επιρροή στον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο.

Επίσης σε αρκετά ζητήματα οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ τάσσονται υπέρ των κυβερνητικών αποφάσεων ξεπερνώντας ακόμα και τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι ενδεικτικό πως το ερώτημα της "Pulse" για την αγορά των Rafale τάχθηκε θετικά το 87% των πολιτών που ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ και το 81% των γαλάζιων ψηφοφόρων.

Ο φόβος των πρόωρων εκλογών για το ΚΙΝΑΛ
Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα το ΚΙΝΑΛ καθώς ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος θέλει να οργανώσει το κόμμα, να πραγματοποιήσει το συνέδριο την άνοιξη, αλλά και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της ονομασίας του κόμματος, αν δηλαδή θα εξακολουθήσει να λέγεται ΚΙΝΑΛ ή θα επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού περί εξάντλησης της τετραετίας θα δώσουν σημαντικό περιθώριο στην Χαριλάου Τρικούπη για την καλύτερη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων αλλά και των τοπικών οργανώσεων. Άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει κλείσει ούτε δύο μήνες στο τιμόνι του ΚΙΝΑΛ και είναι προφανές πως θέλει να δώσει το δικό του στίγμα στα πρόσωπα που θα μετέχουν στα ψηφοδέλτια αλλά και να ελέγξει την κεντρική επιτροπή του κόμματος...

Σωτήρης Σταθόπουλος

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: