25.2.22

Πόλεμος στην Ουκρανία, φόβος στην Αθήνα...


Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί φόβους στην Αθήνα για ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και νέο κύμα ακρίβειας, την ώρα που ήδη νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν “γονατίσει”.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε χθες, όπως είχε προαναγγείλει, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα ώστε η... Ευρώπη να προστατευθεί από τις συνέπειες της σύρραξης στον ενεργειακό τομέα και την οικονομία.

Η Σύνοδος Κορυφής όμως επί της ουσίας δεν έλαβε αποφάσεις, αλλά παρέπεμψε στην Κομισιόν, η οποία θα μέτρα έκτακτης ανάγκης και για τον τομέα της ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε χθες το βράδυ συνέντευξη τύπου, όπως αναμενόταν, αλλά επέστρεψε κατευθείαν στην Αθήνα και θα ενημερώσει σήμερα για τις εξελίξεις την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η χώρα έχει ενεργειακή επάρκεια. Καθώς και ότι έχει ήδη σχεδιασμό με τρεις εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, για να αντιμετωπιστούν ελλείψεις λόγω του πολέμου.

Εκτός από το φυσικό αέριο όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει και άλλες συνέπειες για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί βασικό εισαγωγέα σιτηρών.

Το φάντασμα του πληθωρισμού πλανάται λοιπόν πάνω από την Ευρώπη και τη χώρα μας. Και ενώ η μόνη λύση φαίνεται να είναι μία νέα περίοδος δημοσιονομικής χάριτος, όχι ειδικά για την Ελλάδα, αλλά γενικά για την ΕΕ, οι θεσμοί φέρονται να επιμένουν εμμονικά στη δημοσιονομική σταθερότητα. Την ώρα όμως που το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει έκρηξη τιμών.

Η Ελλάδα έχει ήδη προτείνει εδώ και καιρό ένα κοινό ταμείο, που θα χρηματοδοτείται από τα μελλοντικά έσοδα των φόρων ρύπων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως έχει πει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η “προίκα” αυτού του ταμείου θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δισ ευρώ. Δηλαδή η ΕΕ να βάλει 100 δισ σε αυτό το ταμείο, τα οποία θα επιστραφούν στον κοινοτικό κορβανά από τα έσοδα της φορολογίας των ρύπων τα επόμενα χρόνια.

Η κρίση στην Ουκρανία δημιουργεί, όπως έχει γράψει το News 24/7, και γεωπολιτικούς κινδύνους για τη χώρα. Ο προφανής είναι η Τουρκία να θελήσει να μιμηθεί τη Ρωσία. Ο λιγότερο προφανής αλλά εξίσου, αν όχι περισσότερο, σοβαρός, είναι η Τουρκία να επανδιαπραγματευτεί την ισχύ της και τη θέση της στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, με ισχυρό χαρτί τα στενά του Βοσπόρου, τα οποία ελέγχει βάσει της συνθήκης του Μοντρέ. Ήδη η Ουκρανία έχει ζητήσει από την Άγκυρα να κλείσει τα στενά.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά και σε ένα ακόμη δίλημμα: Να επέμβει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία με τους κινδύνους που κάτι τέτοιο θα έκρυβε για την Ευρώπη και την ανθρωπότητα, αλλά και με δεδομένο ότι θα ζητείτο ελληνική συνδρομή, τουλάχιστον σε επίπεδο βάσεων; Ή να μην απαντήσει η Συμμαχία στη Ρωσία, γεγονός που θα έδειχνε ότι τα μέλη της είναι εκτεθειμένα σε επιθέσεις και πιέσεις άλλων κρατών; Το γεωπολιτικό αυτό μαχαίρι είναι δίκοπο και στην Αθήνα το γνωρίζουν καλά.

Η χώρα μας έχει βεβαίως ταχθεί ασμένως στο πλευρό ατης Δύσης, η οποία μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει τη Ρωσία με κυρώσεις...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: