14.2.22

Η τιμή του Ελληνικού και η τιμή του Δημοσίου...


Πόσο θα αποτιμούσε σήμερα κάποιος εκτιμητής ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο 6.200 στρεμμάτων στον Αργοσαρωνικό; Πόσα θα δίνατε για κάθε στρέμμα, αν υποθέσουμε ότι είχατε τα χρήματα;

Η ιδιοκτήτρια του Ελληνικού, του μεγαλύτερου παραθαλάσσιου οικοπέδου της Ευρώπης, το οποίο έπειτα από πολλές περιπέτειες πέρασε στη Lamda Development για να υλοποιήσει την επένδυση, ανακοίνωσε πρόσφατα την... πρόθεσή της να πουλήσει ως οικόπεδα εκτάσεις στο παράκτιο μέτωπο όπου θα οικοδομηθούν υπερπολυτελείς βίλες για υπερπλουσίους.

Σε τι τιμή; Περίπου 7 εκατομμύρια έκαστο. Φυσικά, όλες οι εκτάσεις του Ελληνικού δεν είναι προς οικοδόμηση, ακόμη και μετά τις αλλεπάλληλες γενναιόδωρες –για τον επενδυτή– μετατροπές της σύμβασης με το Δημόσιο. Και δεν είναι όλες της ίδιας αξίας.

Αλλο είναι ένα γραφείο στον εμπορικό πύργο στη Βουλιαγμένης και άλλο ένα διαμέρισμα στον πράσινο πύργο της παραλίας, καθώς μαθαίνουμε ότι τα πολυτελή ακίνητα με θέα θάλασσα έχουν ήδη γίνει ανάρπαστα με 26.000 το τετραγωνικό, περίπου 3,5 εκατ. ευρώ έκαστο.

Τα ποσά που διακινούνται ζαλίζουν τον μέσο πολίτη, που δυσκολεύεται να πληρώσει ακόμη τους λογαριασμούς ρεύματος. Ζαλίζουν και προκαλούν.

Αλλά γεννούν και ένα μείζον ερώτημα: ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η εκποίηση του Ελληνικού ήταν αναπόφευκτη, στο όνομα των αναγκών της χρεοκοπημένης Ελλάδας, πήρε τουλάχιστον το ελληνικό Δημόσιο το ελάχιστο τίμημα που αναλογεί σε ένα τόσο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο; Πλησιάζουν άραγε τα 914 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εισπράξει το Δημόσιο σε βάθος δεκαετίας, έστω ένα αξιοπρεπές ποσοστό της πραγματικής εμπορικής αξίας του;

Ούτε κατά διάνοια. Και δεν το λέμε εμείς. Το λένε οι ειδικοί που κλήθηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη το 2014 να εκτιμήσουν, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας, πόσα κατ’ ελάχιστον έπρεπε να πάρει το Δημόσιο.

Η ανοιχτή επιστολή ενός εκ των δύο πραγματογνωμόνων, που είχαν οριστεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα πριν από οκτώ χρόνια, επαναφέρει εκ των πραγμάτων ξανά το ζήτημα του εύλογου τιμήματος. Το Δημόσιο όφειλε να εισπράξει από 2,5 έως 4 φορές πάνω από αυτό που συμφώνησε να εισπράξει.

Αλλά από τη στιγμή που η ιδιοκτήτρια εταιρεία αποδεσμεύει εαυτήν από τη δέσμευση να αποδώσει το έργο ως ενιαίο σύνολο και αντ’ αυτού εγκαινιάζει την οικοπεδοποίησή του, σε αυτή την –οικοπεδική πλέον– βάση πρέπει να υπολογιστεί και η τιμή του Ελληνικού, για να ανακτηθεί κάτι από τη χαμένη τιμή του Δημοσίου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: