14.2.22

«Την Τετάρτη η εισβολή»...


...λέει ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

ΒΙΝΤΕΟ...

«Μας ενημέρωσαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης» δήλωσε απόψε πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, χωρίς να πει από πού έλαβε αυτές τις πληροφορίες.

«Απειλούμαστε με μεγάλο πόλεμο και...

η ημερομηνία της στρατιωτικής εισβολής έχει οριστεί ξανά», ανέφερε ο Ζελένσκι, αλλά είπε ότι θα κάνει την 16η Φεβρουαρίου «ημέρα ενότητας».


«Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά το κράτος μας σήμερα είναι πιο δυνατό από ποτέ. «Θέλουμε ειρήνη και θέλουμε να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.


Ο Ζελένσκι συνέχισε προβλέποντας ότι οι περιοχές του Ντονμπάς και της Κριμαίας θα επιστρέψουν στον ουκρανικό έλεγχο με διπλωματικά μέσα. Επαίνεσε τον στρατό της Ουκρανίας και είπε ότι είναι «πολύ ισχυρότερος από ό,τι πριν από οκτώ χρόνια».


Ακόμα είπε ότι στις 16 Φεβρουαρίου «θα υψώσουμε εθνικές σημαίες, θα βάλουμε μπλε και κίτρινες κορδέλες και θα δείξουμε στον κόσμο την ενότητά μας».


Για κλιμάκωση της ετοιμότητας των Ρώσων μιλούν οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαρρέουν πληροφορίες περί επικείμενης εισβολής. 


Πολλαπλά κανάλια πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών επικοινωνιών, δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις που περιβάλλουν την Ουκρανία «προωθούν ξεκάθαρα την ικανότητά τους να εισβάλουν», ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης. «Κάνουν τον εαυτό τους πιο έτοιμο», είπε σύμφωνα με το CNN.


Αυτές οι πληροφορίες οδήγησαν τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι μια ρωσική επίθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στην πρωτεύουσα του Κιέβου, θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς προειδοποίηση, είπε ο αξιωματούχος.


Αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε περίπου 130.000 ή και παραπάνω οι Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν τις πρόσφατες εκτιμήσεις της αμερικανικής πλευράς.


Οι ΗΠΑ δεν χαρακτηρίζουν ακόμη τις ρωσικές κινήσεις ως «τελικές προετοιμασίες», επειδή ο Πούτιν έχει ακόμα χρόνο να διατάξει να σταματήσει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.


Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι δεν έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες για μια διπλωματική λύση στην κρίση της Ουκρανίας, αλλά προειδοποιούν ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.


Και οι Γάλλοι προειδοποιούν 

Προειδοποίηση έρχεται και απ' το Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών να προειδοποιεί πως υπάρχουν «όλα τα στοιχεία» για «μείζονα επίθεση» από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας.


Αναρτήσεις από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας με την Ουκρανία αποκάλυψαν μερικά από τα όπλα και τα οχήματα που κατευθύνονταν προς την πρώτη γραμμή τις τελευταίες εβδομάδες.


Βίντεο από δημόσιους αυτοκινητόδρομους δείχνει φορτηγά φορτωμένα με προμήθειες, καθώς και τανκς, όπλα και στρατεύματα.


Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και την Πέμπτη και αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποκλείσουν τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας κατά τη διάρκεια αυτής της υπουργικής διάσκεψης, είπε ο αξιωματούχος. Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αναμένεται να παραστεί αυτοπροσώπως στη συνάντηση.


Αλλά και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους τους της Αφρικανικής Ένωσης, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ. 


Ο Πούτιν, που έχει αφήσει τη Δύση να αναρωτιέται ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του, αύριο περιμένει στη Μόσχα τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την Τετάρτη τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο.


Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη σύσκεψη που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, φέρεται να τον «συμβούλευσε» να ακολουθήσει τον δρόμο της διπλωματίας, γιατί ακόμα υπάρχει περιθώριο για επίλυση της κρίσης.


Και ενώ ο Μπάιντεν σκέφτεται να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του Ζελένσκι για περαιτέρω βοήθεια και να προχωρήσει σε εγγύησεις ύψος 1 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, ενόψει της «δραματικής επιτάχυνσης» της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, όπως ανακοίνωσε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.


«Η πρεσβεία θα παραμείνει σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση», αλλά «προτρέπουμε σθεναρά όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.


Στο μεταξύ ουρές καταγράφονται στο αεροδρόμιο του Κιέβου για την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων.

Ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ

Μέσα σε αυτό το κλίμα το ρωσικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει την Τρίτη (15 Φεβρουαρίου) ψηφίσματα με τα οποία θα καλεί τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει επισήμως την ανεξαρτησία των «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.


Οι εν λόγω περιοχές παραμένουν θεωρητικώς υπό τον έλεγχο του Κιέβου.


Ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, δήλωσε σήμερα στον Guardian πως «δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός αν μας προκαλέσουν να το κάνουμε». 


«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή οπουδήποτε», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: