23.2.22

Καταδικάζει Πούτιν, κοιτώντας Ερντογάν...


Tις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν καταδικάζει η ελληνική κυβέρνηση, συντασσόμενη με εταίρους και συμμάχους σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αλλά και έχοντας το βλέμμα στραμμένο... στην Τουρκία.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής του στο μέγαρο Μαξίμου με υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία, υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών Ασεν Βασίλεφ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της».

Επιπλέον, επισήμανε ότι η «αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Και, όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο», με την τελευταία αιχμή να «κοιτάζει» προς τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν. Στην κυβέρνηση παραλληλίζουν τη στάση Πούτιν με τη στάση Ερντογάν και σε αυτό το πλαίσιο τονίζουν ότι «η παραβίαση εθνικής κυριαρχίας είναι κόκκινη γραμμή».

Ωστόσο, παρότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να καθησυχάσει και να διαβεβαιώσει «όλους τους Ελληνες πολίτες ότι έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα», το αγκάθι για την κυβέρνηση παραμένει ακριβώς αυτό.

Η ανησυχία της, δηλαδή, για το μέγεθος των παρενεργειών της ουκρανικής κρίσης στον ενεργειακό τομέα και στο ζήτημα της επάρκειας εφοδιασμού φυσικού αερίου. Εξού και χθες το πρωί εκτάκτως πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, όπου βασικό θέμα στην ατζέντα ήταν αυτό της ασφάλειας της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και της εξέτασης των πιθανών σεναρίων.

Το άλλο θέμα που συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ ήταν αυτό των Ελλήνων υπηκόων και των ομογενών στην Ουκρανία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να δηλώνει μετά τη συνεδρίαση ότι «οι ελληνικές Αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί».

Οσον αφορά το ζήτημα των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης στον ενεργειακό τομέα, ο διαγραμμένος –πλέον– ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος σταθερά επικρίνει την επιλογή Μητσοτάκη για βίαιη απολιγνιτοποίηση, εκτόξευσε χθες νέες βολές κατά του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι «η απολιγνιτοποίηση εξπρές και η σκόπιμη δημιουργία εξάρτησης από το φυσικό αέριο, με ευθύνη Μητσοτάκη, οδήγησαν νοικοκυριά, οικονομία σε αδιέξοδο» και γράφοντας: «Ο λογαριασμός του Πούτιν: Πιο ακριβό το φυσικό αέριο από το οποίο αποκτήσαμε εξάρτηση λόγω Μητσοτάκη. Πιο ακριβή η ηλεκτρική ενέργεια γιατί ο Μητσοτάκης επιτρέπει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας να ορίζει τιμές στη βάση φυσικού αερίου. Αποχή Ρώσων τουριστών. Τους στέλνουν... Κριμαία».

■ Η Ελλάδα είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών από θέση αρχής και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις παγκόσμιες αξίες, δήλωσε ο N. Δένδιας από το Παρίσι, όπου έγινε έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. «Εμείς, ωστόσο, έχουμε και ένα ειδικό θέμα, αυτό της προστασίας της ελληνικής μειονότητας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια πολυάριθμη μειονότητα, 150.000 ανθρώπων.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του τόνισε ότι «η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ»...

Γιάννης Μπασκάκης

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: