8.2.22

Σε πανικό το Μαξίμου λόγω ακρίβειας...


Σε πανικό βρίσκεται η κυβέρνηση καθότι τα απανωτά κύματα ακρίβειας δημιουργούν τεράστια οικονομικά προβλήματα σε εκατομμύρια πολιτών ανά την χώρα. 

Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση «τρέχει» πίσω από το μεγάλο «ράλι» ανατιμήσεων, το οποίο εξελίσσεται, ενώ δεν λαμβάνει μέτρα ανακούφισης για τα νοικοκυριά. Έχοντας καταρτίσει έναν... προϋπολογισμό ο οποίος δεν έλαβε καθόλου υπόψη τη βαριά ενεργειακή κρίση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση –πέραν του ότι αδιαφορεί για τις ανάγκες των πολλών– δείχνει ανίκανη να αντιμετωπίσει και αυτό το ιδιαιτέρως σημαντικό κοινωνικό ζήτημα

Μετά το νέο ενδοκυβερνητικό αλαλούμ σχετικά με τη μείωση ή όχι στην Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και τις απαράδεκτες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, φαίνεται ότι δεν τίθεται ζήτημα. Κανένα ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα δεν άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. 

Σχολιάζοντας τις ανατιμήσεις και την άνοδο του πληθωρισμού, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει μεγαλύτερη ένταση από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. «Δυνατότητα για να μειώνουμε όλα τα έσοδα του κράτους δεν έχουμε. Δεν θα στείλουμε την οικονομία στα βράχια», είπε ο κ. Γεωργιάδης

Την ίδια στιγμή, “ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. θα επανακαταθέσει την τροπολογία που είχε καταθέσει ήδη από τον Σεπτέμβριο για τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα” προαναγγέλλει, σε on camera δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει την κοινωνία στα βράχια με την άρνηση λήψης μέτρων κατά της ακρίβειας” καταγγέλλει, καλώντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό “να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σε νοικοκυριά και επαγγελματίες που βλέπουν το εισόδημά τους να εκμηδενίζεται”.

Αργεί η όποια στήριξη

Στην παραδοχή ότι η «ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη» προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση κάνει κινήσεις για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα, ερωτηθείς αν θα μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ για βασικά τρόφιμα ή ο ΕΦΚ για τα καύσιμα, είπε ότι όλα είναι ανοιχτά, αλλά δεν υπάρχει τέτοια προοπτική στο άμεσο μέλλον, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας, κάτι το οποίο βάζει «ταφόπλακα» σε όσους αναμένουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Πενιχρά μέτρα για ρεύμα

Στα μέτρα του προηγούμενου μήνα θα είναι η μερική επιδότηση σε ρεύμα - αέριο και για τον Φεβρουάριο, που αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου ανέφερε χθες ότι τον Ιανουάριο διατέθηκαν 400 εκατ. και αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί τον Φεβρουάριο, παραπέμποντας σε διατήρηση των ισχυόντων, δηλαδή μικρότερη κλιμακωτή επιδότηση για οικιακή κατανάλωση έως 300 kWh κύριων κατοικιών. Οι δε εξαγγελίες για ενίσχυση της επιδότησης σε επιχειρήσεις - ενεργοβόρους βιομηχανικούς κλάδους φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από την Κομισιόν.

Σιγή ιχθύος τηρείται στο μέτωπο των υγρών καυσίμων, με αμόλυβδη και ντίζελ να σημειώνουν νέα άνοδο (1,846 και 1,589 ευρώ / λίτρο, αντίστοιχα, πανελλαδικά) και το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι αυξημένο κατά 40% σε σχέση με πέρσι.

Δύσκολη συνθήκη

Παράλληλα, δημιουργούνται ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες για την ελληνική οικονομία. Νέα άνοδο σημειώνει το ελληνικό δεκαετές ελληνικό ομόλογο ακολουθώντας τη γενικότερη ανοδική τάση σε όλη την ευρωζώνη, κάτι το οποίο δείχνει ότι… τελειώνουν τα χαμηλά επιτόκια για την Ελλάδα.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ξεπέρασε το 2% στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και χθες, Δευτέρα, έφτασε στο 2,30%, κάτι που αποτελεί υψηλό σχεδόν 22 μηνών (Απρίλιος 2020).

Βαρύ τίμημα για 3 εκατομμύρια πολίτες

Όλα τα παραπάνω έχουν ισχυρά αρνητικό αντίκτυπο σε εκατομμύριο πολίτες, οι οποίοι ήδη αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα πριν ξεκινήσει το σπιράλ ανατιμήσεων από τον Απρίλιο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της  Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2020 της ΕΛ.ΣΤΑΤ., o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχεται στο 28,9% του πληθυσμού της χώρας (3.043.869 άτομα).

Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 5.266 ευρώ ετησίως ανά μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 11.059 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Για το έτος 2020, το βάθος (χάσμα) κινδύνου φτώχειας ανήλθε σε 26,9% του κατωφλιού του κινδύνου φτώχειας, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με βάση το ποσοστό αυτό, εκτιμάται ότι το 50% των φτωχών κατέχουν εισόδημα μικρότερο από το 73,1% του κατωφλιού του κινδύνου φτώχειας...

Γιάννης Αγουρίδης, Αντιγόνη Ζούντα

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: