7.2.22

Κίνδυνος ακραίας φτωχοποίησης για 3 εκατομμύρια πολίτες...


Σε ακραία φτωχοποίηση οδηγούνται πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών σε ενέργεια, βασικά προϊόντα και στέγαση! Είναι χαρακτηριστικό ότι η ακρίβεια πλήττει βάναυσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Τα παραπάνω αποτυπώνονται στη ραγδαία πτώση της κατανάλωσης μέσα στον... Ιανουάριο, η οποία καταδεικνύει το «ψαλίδισμα» του εισοδήματος των πολιτών.

Αξιόπιστες πηγές της αγοράς ανέφεραν στην ΑΥΓΗ ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει καθίζηση της τάξης του 7% στον όγκο πωλήσεων των σούπερ μάρκετ κατά τον Ιανουάριο του 2022, κάτι το οποίο αποτελεί αρνητικό ρεκόρ πολλών ετών, δείχνοντας ότι οι καταναλωτές κάνουν πλέον περικοπές ακόμη και στα βασικά είδη διατροφής. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές της ΑΥΓΗΣ, οι προβλέψεις των αρμόδιων αναλυτών δείχνουν ότι αναμένεται να υπάρξει πτώση στις πωλήσεις -για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς- η οποία θα φτάσει το 5%.

Παράλληλα, στο λιανεμπόριο επικράτησε μείωση τζίρου -και μάλιστα σε περίοδο εκπτώσεων-, η οποία έφτασε στο 50% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στις μεγάλες αλυσίδες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, η μείωση ήταν της τάξης του 30%-35%. Τους κινδύνους στην οικονομία και το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί η ανάφλεξη της ακρίβειας αποτυπώνουν οι έρευνες του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τις οποίες το 59% των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες.

Νέες ανατιμήσεις κατά 30%

Και, δυστυχώς, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για επερχόμενο κύμα ανατιμήσεων σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, που θα φτάσει έως 30%, ενώ πρατηριούχοι προβλέπουν ότι η λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα αγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα και τα 2,2 ευρώ το λίτρο στα νησιά.

Την ίδια ώρα, στο 5,5% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2022 σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, κάτι που αποτελεί νέο ρεκόρ, ενώ η Ελλάδα ξεπέρασε και τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη (5,1%). Μάλιστα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός (βάσει της ΕΛΣΤΑΤ) τον Ιανουάριο ενδεχομένως υπερβεί το 6%!

Τον τελευταίο μήνα, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, πέρασαν στις τιμές καταναλωτή αυξήσεις σε πάνω από 20 βασικές κατηγορίες προϊόντων, όπως άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα/μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, ελαιόλαδο, αρτοσκευάσματα, αυγά, αλλά και σε απορρυπαντικά και χαρτικά.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε άλευρα, δημητριακά και ζυμαρικά, καθώς και σε προϊόντα ατομικής περιποίησης, ενώ ήδη τις δύο τελευταίες ημέρες καταγράφονται υπέρογκες αυξήσεις σε κηπευτικά.

Φτώχεια με ευθύνη της Ν.Δ.

Ολα τα παραπάνω έχουν ισχυρά αρνητικό αντίκτυπο σε εκατομμύρια πολιτών, οι οποίοι ήδη αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα πριν ξεκινήσει το σπιράλ ανατιμήσεων από τον Απρίλιο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της  Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2020 της ΕΛΣΤΑΤ, o πληθυσμός της χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 28,9% (3.043.869 άτομα).

Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 5.266 ευρώ ετησίως ανά μονοπρόσωπο νοικοκυριό και σε 11.059 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Για το έτος 2020, το βάθος (χάσμα) κινδύνου φτώχειας ανήλθε σε 26,9% του κατωφλιού του κινδύνου φτώχειας, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με βάση το ποσοστό αυτό, εκτιμάται πως το 50% των φτωχών κατέχουν εισόδημα μικρότερο από το 73,1% του κατωφλιού του κινδύνου φτώχειας.

Η κατάσταση είναι ζοφερή, με την κυβέρνηση της Ν.Δ. να αρνείται να ενισχύσει οικονομικά τα μεσαία και χαμηλά στρώματα μέσω της μείωσης των πιο ταξικών φόρων, ήτοι των έμμεσων, όταν μάλιστα υπάρχει σχετική σύσταση από την Κομισιόν. Αντ’ αυτού, επιλέγει να φοροελαφρύνει τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων…

Γιάννης Αγουρίδης 

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: