Προβληματισμός από το χαμηλό ενδιαφέρον...
Λίγες μέρες έχουν μείνει ακόμη στη διάθεση των φορολογουμένων για να αξιοποιήσουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν σε 36 έως και 72 δόσεις τις οφειλές που συσσώρευσαν λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στην οικονομία.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι... ενώ στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την υπαγωγή των πληγέντων από την υγειονομική κρίση στην εν λόγω ρύθμιση το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο. Έτσι μέχρι την περασμένη Πέμπτη περίπου 54.000 οφειλέτες είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση. Δυο μέρες νωρίτερα ο αριθμός ήταν στις 43 χιλιάδες ενώ μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι ο αριθμός έχει ξεπεράσει τις 60.000. Ωστόσο και πάλι ο αριθμός είναι χαμηλός καθώς περίπου 820.000 είναι εκείνοι οι φορολογούμενοι που μπορούν να ενταχθούν στο εν λόγω μέτρο.
Να σημειωθεί ότι οι οφειλές αυτές υπολογίζονται σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ και επιμερίζονται σε 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα,·σε 299.195 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι κυρίως μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια,· αλλά και σε 134.455 νομικά πρόσωπα.
Στο "νήμα"
Βέβαια με βάση εκτιμήσεις από το οικονομικό επιτελείο στις τελευταίες μέρες αναμένεται να υπάρξει επιτάχυνση κατάθεσης των αιτήσεων, ωστόσο δεν παύει να παραμένει άξιο λόγου ότι καταγράφεται προς ώρας τουλάχιστον, απροθυμία αξιοποίησης της ευκαιρίας κι έτσι οι υπόχρεοι μπορεί να χάσουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες με χαμηλό επιτόκιο 2,5%. Μάλιστα εφόσον δεν σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που προβλέπουν κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, ακόμα και πλειστηριασμούς. Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα «η εκλογολογία επηρεάζει τη ροή των αιτήσεων» σημειώνοντας ότι πάντα οι φορολογούμενοι περιμένουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, παρατάσεις και διευκολύνσεις, όταν στον ορίζοντα φαίνονται μάλιστα και οι… κάλπες. Πέρα όμως από το κλίμα των εκλογών υπήρξαν και καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών, καθώς η εκκαθάριση ολοκληρώθηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες. Εξ αυτού του λόγου, υπάρχει η εκτίμηση ή προσδοκία από το οικονομικό επιτελείο ότι οι αιτήσεις θα πυκνώσουν τις επόμενες ημέρες, ως την καταληκτική προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου. Επί του παρόντος, δεν έχει γίνει η παραμικρή νύξη για νέα παράταση, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί αν φτάσουμε στο νήμα και η συμμετοχή παραμένει υποτονική και βέβαια “φουντώσει” ο κίνδυνος να προστεθούν κι άλλα ληξιπρόθεσμα στον “κουμπαρά” των 111 δις ευρώ.
Τι λένε οι φοροτεχνικοί;
Βέβαια, με βάση εκτιμήσεις φοροτεχνικών πολλοί από αυτούς που διστάζουν να ενταχθούν έχουν άλλες ρυθμίσεις που δεν μπορούν να τις εξυπηρετήσουν κι έτσι δεν καταθέτουν αιτήσεις, ενώ άλλοι περιμένουν παράταση για να δουν μέχρι πότε έχουν δικαίωμα για αιτήσεις ώστε να προγραμματίσουν παράλληλα εφάπαξ καταβολές και για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Ληξιπρόθεσμα χρέη
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι με βάση την ΑΑΔΕ πάνω από 680 εκατομμύρια ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία δημιουργήθηκαν τον μήνα Δεκέμβριο, ανεβάζοντας συνολικά πάνω και από τα 111 δισ. ευρώ τις οφειλές 3.996.871 εκατ. ευρώ. Παρά όμως τις αναστολές πληρωμών υποχρεώσεων και την νέα παράταση για τις 36-72 δόσεις, ελάχιστα από τα 111 δισ. έχουν μπει σε ρύθμιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου