Η πολιορκία της χώρας από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, παλαιά και νεότερα, όπως το Δέλτα και το Omicron, συνεχίζεται, ωστόσο ενισχύεται και η φαρμακευτική φαρέτρα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19 και των επιπλοκών της, με αντιιικά χάπια αλλά και με... δύο νέα εμβόλια για την πρόληψή της.
Με περισσότερα από 140.000 ενεργά κρούσματα, δηλαδή με 140.000 άτομα με ενεργή λοίμωξη, ασυμπτωματική ή όχι, και με περίπου 4.700 νοσηλευόμενους, εκ των οποίων οι 1.000 στις ειδικές Μονάδες, η αποδρομή του κύματος φαίνεται πως θα είναι αργή και επώδυνη για το σύστημα υγείας και την κοινωνία.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της Omicron είναι πια κυρίαρχες, ακολουθώντας τη μολυσματική της πορεία και στην κοινότητα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το 88% των ασθενών που εισάγονται, έχουν νοσήσει με το στέλεχος Omicron. Σχεδόν το 80% των νοσηλευόμενων είναι άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.
Σε ό,τι αφορά όμως τις νοσηλείες στις ειδικές Μονάδες η μετάλλαξη Δέλτα κάνει έντονη την εμφάνισή της, συντηρώντας τον τετραψήφιο αριθμό ασθενών και προκαλώντας ως γνωστόν σοβαρή νόσο με μοιραία έκβαση σε πολλές περιπτώσεις ευάλωτων και ηλικιωμένων. Μάλιστα, κατά τους επιστήμονες η Δέλτα θα συνεχίσει να καθορίζει τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της επιδημίας, δηλαδή τις διασωληνώσεις και τους θανάτους και συνεπώς την πίεση στο σύστημα υγείας.
Πώς η Omicron μπορεί να αποσυμπιέσει τα νοσοκομεία
«Οι σκληροί δείκτες δεν θα υποχωρήσουν εύκολα, κάτι που για μας είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Πρώτον γιατί μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες, οι εισαγωγές αφορούσαν περιστατικά Δέλτα, που έχουν μακρύ χρόνο νοσηλείας.
Δεύτερον, γιατί οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 χρόνων έχουν μεγάλες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, να εισαχθούν σε νοσοκομείο και να μπουν σε ΜΕΘ. Με αυτούς τους δύο παράγοντες, δεν περιμένουμε πως ένας μαγικός διακόπτης θα αδειάσει τα νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Πρόσθεσε όμως ότι η «μετάβαση» αυτή των ασθενών, από νοσηλευόμενους με Δέλτα σε νοσηλευόμενους με Omicron, μικραίνει το χρόνο νοσηλείας και αυξάνει τη διάμεση ηλικία των ασθενών τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις Μονάδες.
«Aυτό σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό εισαγωγών, μας δίνει την ελπίδα ότι θα αποσυμπιεστεί η κατάσταση μέσα στις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, Μάλιστα, επικαλέστηκε μαθηματικά μοντέλα του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τα οποία προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα υποχωρήσουν στους 500 οι διασωληνωμένοι. Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία όσων εισάγονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Ελπίδα από τα νέα εμβόλια και τα αντιιικά χάπια
Την ίδια στιγμή, αργός ρυθμός χαρακτηρίζει και την εμβολιαστική επιχείρηση έναντι της λοίμωξης covid-19, δυσχεραίνοντας πολύ την οικοδόμηση δυνατής άμυνας έναντι του κορωνοϊού. Οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις πολίτες είναι 7.327.559, αλλά το ενδιαφέρον των ειδικών είναι στραμμένο στους ανεμβολίαστους πολίτες 60 χρόνων και άνω καθώς αυτοί τροφοδοτούν τα νοσοκομεία. Παρά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, απομένουν περίπου 300.000 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας ανοχύρωτα έναντι του κορωνοϊού. Άλλα 300.000 άτομα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου η οποία όπως έχει επανειλημένως τονιστεί θωρακίζει σχεδόν απόλυτα τον οργανισμό έναντι της νόσησης από τον κορωνοϊό. Αυτά τα άτομα θα θεωρούνται ανεμβολίαστα από την ερχόμενη εβδομάδα.
Για ανεμβολίαστους όπως και για εμβολιασμένους που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά εάν μολυνθούν, η φαρέτρα των ειδικών περιλαμβάνει πλέον και τα αντιικά φάρμακα. Προς το παρόν στην Ελλάδα διατίθενται τα αντιιικά χάπια της εταιρίας Merck (MSD στην Ελλάδα) και τον Μάρτιο αναμένονται και τα αντιιικά χάπια της Pfizer.
Όπως ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, έχουν ήδη εγκριθεί αιτήματα 300 ασθενών για τη χορήγηση των αντιιικών χαπιών. «Είναι πολύ σημαντικά τα αντιιικά γιατί μπορούν να ανατρέψουν την πορεία της νόσου στους ανθρώπους που έχουν ανοσοκατασταλεί, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι ή που έχουν πολύ μεγάλη ηλικία και πολλά συνυπάρχονται νοσήματα.
Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό βήμα για την προφύλαξη όλων των ασθενών» είπε η κυρία Γκάγκα, τονίζοντας ότι στις αρχές του άλλου μήνα θα είναι διαθέσιμα στη χώρα και άλλα χάπια ενισχύοντας περαιτέρω τις θεραπευτικές δυνατότητες των γιατρών αλλά και μειώνοντας τη ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία. Πιθανότατα πρόκειται για το χάπι της Pfizer, το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς υψηλού ρίσκου. Η υπουργός προανήγγειλε νέο φαρμακευτικό σκεύασμα στη φαρέτρα που θα προλαμβάνει τη λοίμωξη λόγω κορωνοϊού. «Όσον αφορά την κάλυψη, προσπαθούμε να έχουμε κάθε θεραπευτικό μέσο, κάθε καινούριο θεραπευτικό σκεύασμα στην Ελλάδα» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Τα πρωτεϊνικά εμβόλια
Αλλαγές ανακοίνωσε η κυρία Γκάγκα και σε ό,τι αφορά το «οπλοστάσιο» των εμβολίων. Έτσι, μετά την ανακοίνωση που είχε κάνει την περασμένη Τρίτη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους για το πρωτεϊνικό εμβόλιο κατά της Covid της φαρμακευτικής εταιρίας Novavax που θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας μέσα στον Φεβρουάριο, η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι 168.000 δόσεις θα έλθουν στις 21 Φεβρουαρίου και μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουν έρθει συνολικά 474.000 εμβόλια της Novavax. Ο εμβολιασμός στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία» θα ξεκινήσει τον Μάρτιο.
Χαρακτήρισε μάλιστα ως σημαντικό νέο τη δυνατότητα εμβολιασμού με αυτό το σκεύασμα «για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να φοβούνται τα mRNA εμβόλια και θέλουν ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο».
Επίσης, η κυρία Γκάγκα ανακοίνωσε ότι μέσα στον Απρίλιο η χώρα θα έχει προμηθευτεί και εμβόλια κατά της covid της φαρμακευτικής εταιρίας Sanofi σε συνεργασία με την GlaxoSmithKlein (GSK).
Όπως και το εμβόλίο της Novavax, και εκείνο των εταιριών Sanofi/GSK είναι βασισμένα σε πρωτεΐνη. Περιέχουν τμήματα περιέχει αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει την ακίδα ως εισβολέα και παράγει αντισώματα εναντίον της.
Η ίδια πρωτεΐνη χρησιμοποιείται και σε όλα τα υπόλοιπα εμβόλια –η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση των εμβολίων της Novavax και της Sanofi η πρωτεΐνη υπάρχει ήδη στο εμβόλιο, ενώ τα άλλα εμβόλια προκαλούν την παραγωγή της από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου