Το πάρτι των απευθείας αναθέσεων με υπερκοστολογημένες εργασίες συμβάσεων που ξεπερνούν τα 11 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς δασών σε 19 περιοχές ερήμην της Δασικής Υπηρεσίας και αφού είχε ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος (1η Μαΐου) από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας φέρνουν στο φως ο... τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σ. Φάμελλος και η αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Χ. Καφαντάρη.
Όπως καταγγέλλουν, παραθέτοντας και τον κατάλογο δεκαπέντε συμβάσεων, για να ανατεθούν τα έργα τον περασμένο Ιούνιο, εφαρμόστηκαν προβλέψεις του Νόμου 4662/2020 για την πολιτική προστασία που η κυβέρνηση είχε θέσει σε αναστολή. Παρά ταύτα, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας επικαλέστηκε το καθεστώς ειδικής κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας για τις απευθείας αναθέσεις θέτοντας επιπρόσθετα και όρους εμπιστευτικότητας στις συμβάσεις των έργων αυτών, ώστε οι ανάδοχοι να απαγορεύεται να δημοσιοποιήσουν τις συμβάσεις και ως εκ τούτου χωρίς ενημέρωση των αρμόδιων Δασικών Υπηρεσιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη Βουλή, εντόπισε τα σημαντικά θέματα αδιαφάνειας και υπέρογκων αμοιβών, όπως σημειώνουν οι δύο τομεάρχες, εστιάζοντας στα «σημεία και τέρατα» που συνοδεύουν τις συμβάσεις ύψους 9.348.980 ευρώ (με ΦΠΑ) για τον καθαρισμό 15.079 στρεμμάτων σε 18 περιοχές της Αττικής και 1.891.000 ευρώ (με ΦΠΑ) για 3.050 στρέμματα στο Σέιχ Σου.
Τα σημεία
- Το κόστος των εργασιών ανέρχεται στα 500 ευρώ το στρέμμα (χωρίς ΦΠΑ), όταν σε σχετική μελέτη το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης υπολογίζει το κόστος σε 130 ευρώ το στρέμμα, ενώ αντίστοιχη ανάθεση σε μικρότερη έκταση με διαγωνισμό είχε κόστος 75 ευρώ ανά στρέμμα!
- Όλες οι συμβάσεις υπογράφηκαν χωρίς προκήρυξη, με την επίκληση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας και στο Σέιχ Σου πρώτα υπογράφηκε η σύμβαση και εκ των υστέρων κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης.
- Οι τεχνικές εκθέσεις για την εκτέλεση των έργων καθαρισμού στην Αττική είναι… καρμπόν και εκδόθηκαν όλες την ίδια μέρα, στις 4.6.2021, με υπογραφή μόνο μηχανικών και όχι των Δασικών Υπηρεσιών. Ως χαρακτηριστική περίπτωση παραθέτουν τους καθαρισμούς στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα ερήμην του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, ο οποίος εξέφρασε έντονες ενστάσεις για τις καταστροφικές επιπτώσεις των εργασιών.
- Ο χρόνος παράδοσης του έργου παρατάθηκε έως 30.7.2021 για τους καθαρισμούς στις 18 περιοχές της Αττικής, αλλά δεν κατατέθηκε στη Βουλή, αν και είχε ζητηθεί, κανένα στοιχείο ολοκλήρωσης και παραλαβής των έργων στην Αττική.
- Ανάμεσα στις περιοχές που ανατέθηκαν εργασίες καθαρισμού περιλαμβάνονται η Ιπποκράτειος Πολιτεία, το Τατόι και οι Θρακομακεδόνες, που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν τελικά εκτελέστηκαν τα έργα και για την ποιότητα των μελετών.
Το τελευταίο επεισόδιο, που επιβεβαιώνει την προκλητική μεθόδευση και το πάρτι ημετέρων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, είναι ότι στην εκπνοή του έτους (23.12.2021) με τη ειδική ρύθμιση (άρθρο 145, Ν. 4876/2021), προβλέπεται ότι κάθε είδους δαπάνες που διενεργήθηκαν από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας θεωρήθηκαν εκ των υστέρων νόμιμες και κανονικές, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης της κείμενης νομοθεσίας και ορίστηκε ότι μπορούν να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν.
«Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, δεν επικράτησε ο κανόνας της σιωπής. Η αλήθεια τον εκδικείται» υπογραμμίζουν οι Σ. Φάμελλος και Χ. Καφαντάρη και ρωτούν: ποιοι και γιατί επωφελήθηκαν από την υπερκοστολόγηση και τις απευθείας αναθέσεις με την επίκληση κινδύνου, για ποιον λόγο έγινε επίκληση έκτακτου κινδύνου για έργα δασοπροστασίας με παραπομπή στη χιονόπτωση «Μήδεια» που είχε λάβει χώρα τρεις μήνες πριν και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την παραβίαση της νομοθεσίας, τη διασπάθιση δημόσιων πόρων και τη μετέπειτα καταστροφή...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου