12.1.22

Μεγάλη πηγή παραπληροφόρησης το YouTube...


...καταγγέλλουν δεκάδες οργανισμοί fact checking...
Περισσότεροι από 80 οργανισμοί fact checking από όλο τον κόσμο χαρακτήρισαν το YouTube ως μία από τις μεγαλύτερες πηγές διαδικτυακής παραπληροφόρησης και μετάδοσης λάθος πληροφοριών παγκοσμίως, ζητώντας από την πλατφόρμα να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση του φαινομένου δημιουργώντας έναν... οδικό χάρτη με παρεμβάσεις, σε συνεργασία με ανεξάρτητους, μη κομματικούς οργανισμούς επαλήθευσης δεδομένων. 

Σε ανοιχτή επιστολή προς τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του YouTube, Σούζαν Γουοτζίσκι, η ομάδα τονίζει πως τα υφιστάμενα μέτρα του για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης «αποδεικνύονται ανεπαρκή» και προτείνει μία σειρά από βήματα με στόχο να βελτιωθεί η κατάσταση, όπως η μείωση της δυνατότητας όσων παραπληροφορούν να δημιουργούν έσοδα από το περιεχόμενό τους στην πλατφόρμα, η αδιαφάνεια των αλγορίθμων με τους λογαριασμούς «κατ' εξακολούθηση παραβατών» ή τα μη αγγλόφωνα βίντεο που βρίσκονται τακτικά «υπό τα ραντάρ» του ιστοτόπου.

«Το YouTube επιτρέπει στην πλατφόρμα του να μετατρέπεται σε όπλο από αδίστακτους για να χειραγωγούν και να εκμεταλλεύονται άλλους, να οργανώνουν και να συγκεντρώνουν χρήματα» αναφέρουν, όπως επίσης ότι καθημερινά διαπιστώνεται πως η δημοφιλής πλατφόρμα αποτελεί έναν «από τους κύριους φορείς διαδικτυακής παραπληροφόρησης στον κόσμο».
Η έκκληση δημοσιεύτηκε σήμερα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, ειδικά σε σχέση με εκλογές και την πανδημία. Βίντεο και ντοκιμαντέρ υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας ή χρηστών που προωθούν ψεύτικες θεραπείες έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια θεάσεις στον ιστότοπο, ο οποίος ανήκει, όπως και η Google, στον όμιλο Alphabet.  Το YouTube πάντως έχει αντιμετωπίσει λιγότερη κριτική σε σχέση με τον άλλο τεχνολογικό γίγαντα, τη Facebook (πλέον τμήμα της μητρικής εταιρείας Meta) που είχε λάβει παρόμοια επιστολή το 2016.

Μέλη αρκετών από τις οργανώσεις που υπογράφουν δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως είχαν πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με εκπροσώπους της YouTube και της Google ώστε να συζητήσουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, σημειώνοντας ότι οι δεσμεύσεις της εταιρείας εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς.

«Τίποτα δεν κινείται, τίποτα δεν αλλάζει» είπε η Κρίστινα Ταρδάγιλα, ιδρύτρια της βραζιλιάνικης οργάνωσης «Agencia Lupa». «Νομίζω ότι η τεράστια διαφορά εδώ... είναι ότι ήρθε η ώρα να πιέσουμε πραγματικά πολύ το YouTube» πρόσθεσε ο Κάρλος Ερνάντεθ Ετσεβαρία από τη μη κερδοσκοπική Maldita.

Απαντώντας μέσω δήλωσης στο CNN Business, η εκπρόσωπος του YouTube, Έλενα Ερνάντες, χαρακτήρισε το 
fact checking «κρίσιμο εργαλείο» αλλά και ως «ένα κομμάτι ενός πολύ μεγαλύτερου παζλ για την αντιμετώπιση διάδοσης της παραπληροφόρησης». «Έχουμε επενδύσει πολλά σε πολιτικές και προϊόντα σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε για να συνδέσουμε τους ανθρώπους με έγκυρο περιεχόμενο και να αφαιρέσουμε βίντεο που παραβιάζουν τους κανόνες» ανέφερε για να υποστηρίξει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Ωστόσο, η ομάδα των οργανισμών τονίζει την ανάγκη το YouTube να δημιουργήσει ένα πιο σαφές και συνεπές σύστημα για τη συνεργασία με ομάδες fact checking. Και καλεί το YouTube να γνωστοποιήσει την πολιτική του σε ό,τι αφορά την εποπτεία του φαινομένου δημοσιεύοντας επίσης το πώς χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και τα σχετικά δεδομένα.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν την επιστολή βρίσκονται σε τουλάχιστον 46 χώρες και μεταξύ άλλων είναι οι εξής: FactCheck.org , Africa Check, Rappler, India's Factly?, Colombiacheck και The Washington Post Fact-checker.

Δεν υπάρχουν σχόλια: