Τρεις αλλαγές για το άνοιγμα των σχολείων ανακοίνωσε η Ν. Κεραμέως, χωρίς να προχωρήσει, όμως, σε ριζική αναβάθμιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Η... υπουργός Παιδείας, αφού αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να διαφημίσει τις... προηγούμενες αποφάσεις για τα σχολεία, ανακοίνωσε ότι όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες ανοίγουν εκ νέου στις 10 Ιανουαρίου με βασικό άξονα αντιμετώπισης της υπερμετάδοσης τα ακόμη περισσότερα τεστ.
Παραμένει ο σημαντικός διαχωρισμός σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, τόσο για παιδιά όσο και για εκπαιδευτικούς, ενώ εγκαταλείπεται το πρωτοφανές μέτρο του «σταυρού» σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος εντός της τάξης.
Ειδικότερα, οι τρεις αλλαγές όπως τις ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας:
Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, δηλαδή 10 - 15 Ιανουαρίου. Τη δεύτερη εβδομάδα παιδιά και εκπαιδευτικοί θα κάνουν δύο self test.
Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
Σε περίπτωση κρούσματος σταματά η λογική του σταυρού, δηλαδή ο έλεγχος στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα και οι έλεγχοι επεκτείνονται. Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για πέντε ημέρες, δύο rapid και τρία self test. Οι εμβολιασμένοι θα κάνουν συνολικά τρία self test δωρεάν. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν πέντε self τεστ σε πέντε ημέρες, ενώ οι εμβολιασμένοι θα κάνουν τρία self τέστ μέσα σε πέντε ημέρες.
Όπως σημείωσε η υπουργός Παιδείας, τα υποχρεωτικά rapid, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα διαφορετικά διαλείμματα, η αναστολή εκδρομών κλπ εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν.
Τα πρωτόκολλα στις υπόλοιπες δομές, όπως ΑΕΙ και ΙΕΚ παραμένουν ως έχουν.
Το σκεπτικό της Επιτροπής
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τοποθετήθηκε και η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία επιχείρησε να εξηγήσει το σκεπτικό της επιτροπής πίσω από το άνοιγμα των σχολείων, στη σκιά των καταγγελιών πως εδώ και πολλούς μήνες η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις και η επιτροπή καλείται εκ των υστέρων να τις επικυρώσει.
Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, κάτι που είναι εμφανές από την έκρηξη των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα αυτής της παραλλαγής, συζήτησε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας της Όμικρον και ανασκόπησε τα δεδομένα από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Τόνισε ότι η κατάσταση παρακολουθείται και τα δεδομένα θα επανεξετάζονται συνεχώς, ενώ έκανε λόγο για ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς για τα σχολεία.
Μάλιστα ανέφερε ότι το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από τα self test τα οποία προσέφεραν σημαντική υπηρεσία καθώς «τα παιδιά αυτά αν και ασυμπτωματικά απομονώθηκαν εγκαίρως από τον χώρο του σχολείου». Όπως προσέθεσε, σε κάθε κρούσμα που εντοπίστηκε στα σχολεία τους τελευταίους 4 μήνες ο μέσος όρος άλλων κρουσμάτων ήταν 1,4.
Η ίδια υποστήριξε ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο χώρο του σχολείου αν φορούν τη μάσκα τους και συνεχίσουν να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με βάση το πρωτόκολλο. «Αποφασίσαμε να γίνει ένας επιπλέον αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (rapid test ) από όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές 48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία» ανέφερε.
Το σκεπτικό της επιτροπής, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ήταν η διατήρηση της λειτουργίας των σχολείων, κάτι που συμβαίνει πλέον στις περισσότερες χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου