28.1.22

O «μουτζούρης» του Μαξίμου...


Αν υπάρχει κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να προσάψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο κόμμα του, είναι η έλλειψη σταθερότητας και συνέπειας στο να αποδίδει ευθύνες πέραν του... οίκου, του είτε βρίσκεται σε θέση άμυνας είτε σε θέση επίθεσης, με προσφιλή, όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, στόχο την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το έκανε με επιθετική διάθεση στις πλημμύρες στη Μάνδρα και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το επαναλαμβάνει και τώρα με αμυντική διάθεση επιλέγοντας την επιλεκτική μετάθεση ευθυνών στην Περιφέρεια Αττικής και σε δημάρχους του Λεκανοπεδίου, αφήνοντας όμως διακριτικά εκτός κάδρου -και για ευνόητους λόγους- τον δήμαρχο της πρωτεύουσας.

Την ώρα που οι κάτοικοι της Αττικής γνωρίζουν ως παθόντες και από πρώτο χέρι τις ευθύνες, τις παραλείψεις ή και την αδυναμία λόγω έλλειψης μέσων, πόρων και προσωπικού των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, η παρέμβαση του πρωθυπουργού, που φωτογράφισε πρόσωπα και διοικήσεις ως υπεύθυνους, είχε ως μοναδικό στόχο το να κρύψει την απουσία συντονισμένης κεντρικής διαχείρισης της κρίσης από ένα νεοσύστατο υπουργείο που λειτουργεί μόνο για το θεαθήναι.

Στο κάδρο των ευθυνών ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει πρωταγωνιστική θέση στον Γιώργο Πατούλη, ο οποίος είναι υποχρεωμένος πλέον να διαχειριστεί συνθήκες όχι πρωτόγνωρες γι’ αυτόν, καθώς ο ίδιος είχε συνδράμει στο παρελθόν σε αντίστοιχες γαλάζιες επιθέσεις στην προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Μόνο που τώρα οι ρόλοι έχουν αλλάξει και ο Γιώργος Πατούλης βρίσκεται σε θέση άμυνας απέναντι στον δικό του πολιτικό φορέα, που δείχνει να τον έχει εδώ και καιρό ξεγράψει αναζητώντας έναν νέο υποψήφιο περιφερειάρχη για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η μεθοδευμένη από το Μαξίμου μετάθεση ευθυνών στον περιφερειάρχη Αττικής μπορεί να είναι ένα σαφές δείγμα του πολιτικού αδιεξόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη μπροστά στη γενικευμένη κατακραυγή, δεν είναι όμως ικανή να απαλλάξει τον Γιώργο Πατούλη από τις δικές του ευθύνες. Ευθύνες που ήρθαν ως αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης πολιτικής που η κακοκαιρία έφερε στην επιφάνεια. Μια πολιτική που συμπυκνώνεται στην έλλειψη προγραμματισμού, την προχειρότητα, την αδιαφάνεια και φυσικά την τακτική των απευθείας αναθέσεων. Συστατικά στοιχεία της διοίκησης Πατούλη, για τα οποία όμως την παραμικρή μομφή δεν δέχεται ο περιφερειάρχης Αττικής από την κυβέρνηση. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού η πολιτική Πατούλη είναι μια μικρογραφία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και η αντιπαράθεση μεταξύ Μαξίμου και περιφερειάρχη εξαντλείται σε ένα νεφελώδες επίπεδο που ίπταται των πραγματικών προβλημάτων και εξαντλείται σε μια επικοινωνιακή αντιπαράθεση δύο πόλων εξουσίας, που το μόνο που τους απασχολεί είναι η μετάθεση των ευθυνών.

Οι προχθεσινές αιχμές του πρωθυπουργού για τις ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής σε συνδυασμό με τα συντονισμένα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου κατά του Γιώργου Πατούλη ανάγκασαν τον τελευταίο να περάσει στην αντεπίθεση, εγκαλώντας την κυβέρνηση για το χάος που δημιουργήθηκε τη Δευτέρα στους χιονισμένους δρόμους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα να κηρύξουμε αργία στο κράτος τη Δευτέρα προληπτικά και όχι αυτό να γίνει εκ των υστέρων, και για τις επόμενες δύο ημέρες”, συμπληρώνοντας ότι “ούτε εμείς αποφασίσαμε να κλείσει το κράτος την ώρα που το φαινόμενο ήταν σε έξαρση”, για να καταλήξει ρωτώντας: “Έως πότε θα είμαστε ο βολικός φταίχτης και ο ‘μουτζούρης’ της κάθε ακραίας κατάστασης;”.

Αν και ο Γιώργος Πατούλης θα πρέπει να θυμηθεί τις ημέρες που ο ίδιος έδινε τον ρόλο του ‘μουτζούρη’ στη Ρένα Δούρου, πέραν της αντιπαράθεσής του με το Μαξίμου, οφείλει απαντήσεις στους κατοίκους της Αττικής. Απαντήσεις που σύντομα θα κληθεί να δώσει όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα και στα ΜΜΕ που την περασμένη εβδομάδα τον διαφήμιζαν να ποζάρει γεμάτος αυτοπεποίθηση μπροστά στα μηχανοκίνητα “τέρατα” που θα σάρωναν την κακοκαιρία, αλλά στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου...

Πέτρος Κατσάκος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: