Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, όπως και η οικονομία. Η Goldman Sachs, που έχει κερδίσει το προσωνύμιο «η τράπεζα που κυβερνάει τον κόσμο», καθώς και άλλα πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες επιρροής συχνά πυκνά ενθαρρύνουν τα στελέχη τους να λοξοδρομήσουν προς την πολιτική. Ο... Εμανουέλ Μακρόν, προτού εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, είχε κάνει επιτυχημένη καριέρα ως στέλεχος στον κλάδο των επενδύσεων της τράπεζας Rothschild. Και το αντίστροφο, όμως, δεν είναι σπάνιο. Οι Γάλλοι έχουν υιοθετήσει τον χαρακτηρισμό «περιστρεφόμενη πόρτα» για να περιγράψουν τη μετακίνηση μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικής.
Το λένε «παντουφλάζ», όρος που υποδηλώνει την προσοδοφόρα μεταπήδηση, χάρη στο σφιχταγκάλιασμα, στελεχών από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και αντίστροφα. Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι δύο πρωτοκλασάτα ονόματα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής που ανακοινώθηκε ότι μεταπηδούν στον ιδιωτικό τομέα: Σεμπάστιαν Κουρτς και Φρανσουά Φιγιόν!
Ο Κουρτς πραγματοποίησε μια εκπληκτική σε ταχύτητα πολιτική άνοδο αναδεικνυόμενος σε καγκελάριο της Αυστρίας σε πολύ μικρή ηλικία. Μετά από σκάνδαλο, το παιδί-θαύμα εγκατέλειψε τα κοινά προς όφελος μιας χρυσοφόρας καριέρας στον ιδιωτικό τομέα, με όπλο του το γεγονός ότι διακρίθηκε στην πολιτική σκηνή της χώρας του από τα 24 του χρόνια. Το γεγονός ότι δεν είχε εγκαταλείψει από τη γέννησή του το προάστιο Μέιντλινγκ της Βιέννης δεν τον απέτρεψε από το να μετακομίσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, συγκεκριμένα στη Σίλικον Βάλεϊ στο Σαν Φρανσίσκο. Δέκα χρόνια στην πολιτική, ένα σκάνδαλο δωροδοκίας και η αποπομπή ως συνέπεια τον οδήγησαν σε επαναπροσδιορισμό και αλλαγή πλεύσης. Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας πρόκειται να εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος σε αμερικανική εταιρεία. Η εφημερίδα «Österreich» αναφέρει ότι ήδη έχει υπογράψει συμβόλαιο, ενώ η «Kronen Zeitung» κάνει λόγο για διευθυντική θέση σε πασίγνωστη εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ, είχε προσκαλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον γάμο της, ο οποίος και χόρεψε μαζί της. Η Κνάισλ παραιτήθηκε το 2009 και τώρα συμμετέχει τακτικά ως σχολιάστρια στις εκπομπές του ρωσικού ειδησεογραφικού δικτύου Russia Today. Επίσης ανέλαβε θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft
Προς Aνατολάς
Σε αντίθεση με την προσοδοφόρα αμερικανική αγκαλιά, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν κινήθηκε προς Aνατολάς. Εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ρωσικού κολοσσού πετροχημικών Sibur, πετρελαϊκού ομίλου που ανήκει εξ ολοκλήρου στο ρωσικό κράτος. Η προσφορά του έγινε με διάταγμα της ρωσικής κυβέρνησης, υπογεγραμμένο από τον πρωθυπουργό. Ο συντηρητικός Γάλλος πολιτικός είχε θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2017, μετά από σχεδόν πενταετή θητεία στην πρωθυπουργία επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, αλλά το κατεστημένο είχε κάψει πολιτικά την υποψηφιότητά του προβάλλοντας -η αλήθεια είναι- γελοία σκάνδαλα. Ετσι, είδε κι απόειδε και εντάχθηκε στη ρωσική εταιρεία ως ανεξάρτητος διευθυντής στις 17 Δεκεμβρίου. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε παραστεί στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ είχε χαρακτηρίσει τις κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία για την κρίση με την Ουκρανία «ανόητες και παράνομες». Ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που παραδόθηκε στη ρωσική γοητεία! Γενικά, οι ΗΠΑ και η Ρωσία αποτελούν τα συνήθη χρυσοφόρα καταφύγια των συνταξιούχων της πολιτικής.
Ο αριθμός Ευρωπαίων πρώην πολιτικών που εργάζονται για ρωσικές εταιρείες ενέργειας αυξάνεται διαρκώς. Η λίστα περιλαμβάνει πρώην αρχηγούς κυβερνήσεων και μέλη Υπουργικών Συμβουλίων. Στις Βρυξέλλες κυκλοφορεί και ένας σκωπτικός χαρακτηρισμός για όλους αυτούς: «Influencers του Πούτιν στην Ευρώπη». Ετσι τιτλοφορήθηκε και το σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής «Le Figaro». Κορυφαία περίπτωση είναι ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Μετά την ήττα του στις εκλογές του 2005 μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, απάντησε στους επικριτές του ότι «οι πολιτικοί πρέπει να έχουν και οικονομικές δεξιότητες, τις οποίες και χρησιμοποιώ». Σήμερα είναι επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft, ενώ στενές είναι οι σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Για τις θέσεις που έχει καταλάβει μετά την ολοκλήρωση της πολιτικής του σταδιοδρομίας έχουν λεχθεί πολλά. Ολες είναι στον χώρο της ενέργειας και συνδέονται ευθέως ή εμμέσως με τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα. Ο Σρέντερ είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών που διαχειρίζονται τους αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream 1» και «Nord Stream 2», καθώς επίσης -όπως προαναφέραμε- και της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
πηγη protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.