Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την Όμικρον...
Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να κατευθύνονται προς χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού, με τη στάση μερικών κυβερνήσεων να είναι πιο επιφυλακτική από άλλες που κινούνται προς μια κατεύθυνση "λήξης" της πανδημίας, με τον ιό να γίνεται ενδημικός σε βάθος χρόνου...
Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να άρει τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, προχωρώντας στην απόφαση να μην ισχύει πλέον το υγειονομικό πιστοποιητικό και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Μάλιστα, η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν είπε χαρακτηριστικά "αντίο στους περιορισμούς και καλωσόρισμα στην ζωή όπως την ξέραμε πριν από τον ιό".
Η Αγγλία επίσης ήρε τους περισσότερους περιορισμούς που ίσχυαν ακόμη και ήταν ήδη ηπιότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: μάσκα στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και εμβολιαστικό πάσο για τις μεγάλες εκδηλώσεις.
Αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας είπε ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή η χώρα του να αρχίσει να σκέφτεται την πανδημία COVID-19 με διαφορετικό τρόπο. «Όταν έχουμε αυτό το κύμα πίσω μας… μπορούμε να αρχίσουμε να ανοίγουμε ξανά, βήμα προς βήμα», είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Είναι σωστό να το οραματιστούμε αυτό τώρα».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες έχει ήδη μιλήσει για το σχέδιό του να αρχίσει να αντιμετωπίζει τον κορονοϊό περισσότερο σαν τη γρίπη. Η Ισπανία «θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτόν, όπως κάνουμε με πολλούς άλλους ιούς», αναφέρει.
Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν έχει επίσης πει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας. Το επιχείρημα είναι ότι αν και οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την πιο μολυσματική παραλλαγή του ιού, δηλαδή την Όμικρον, αυξάνονται γρήγορα, τα σοβαρά κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν έχουν αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό.
Την ίδια στιγμή ανήσυχοι παραμένουν οι ειδικοί καθώς οι παγκόσμιες τάσεις δεδομένων δείχνουν ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει, με ορισμένες χώρες να αναφέρουν περισσότερες νέες μολύνσεις από κορονοϊό σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.
Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την Όμικρον
Ορισμένοι ειδικοί στηρίζουν συνολικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, η οποία επισημαίνει ότι η Όμικρον έχει μεν προκαλέσει αστρονομικό αριθμό κρουσμάτων, δεν προκάλεσε δε κατακλυσμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας: είτε διότι είναι λιγότερο λοιμογόνα, είτε διότι ο πληθυσμός είναι καλύτερα προστατευμένος λόγω του εμβολιασμού.
«Σε επιδημιολογικό επίπεδο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν βρέθηκε ποτέ σε μία τόσο ευνοϊκή κατάσταση από την αρχή της πανδημίας», λένε ορισμένοι επιδημιολόγοι. Άλλοι συνάδελφοί τους διαφωνούν με την πολύ εσπευσμένη εγκατάλειψη των περιοριστικών μέτρων και εκφράζουν ανησυχίες.
Αυτήν την στιγμή, ακόμη και λιγότερο λοιμογόνα, η Όμικρον επιβαρύνει αρκετά τα νοσοκομεία. Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την Covid αυξάνεται στην Δανία, ενώ στην Αγγλία έχει επιπεδωθεί, αφού σταμάτησε την πτωτική του πορεία.
Οι πλέον απαισιόδοξοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της υποπαραλλαγής BA.2 της Όμικρον, η οποία εμφανίζεται ακόμη πιο μεταδοτική.
Η μεγάλη κυκλοφορία του ιού απειλεί με σοβαρή νόσηση τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες: τους ανεμβολίαστους, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους πολύ ηλικιωμένους...
«Αν δεν έχουμε αρκετή υπομονή για να αναλάβουμε το έλεγχο του παρόντος επιδημικού κύματος, θα εγκαταλείψουμε μία σημαντική μειονότητα, ίσως εκατομμύρια ανθρώπους», προειδοποιεί ο ιολόγος Stephen Griffin.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου