Τη δημόσια συζήτηση της Δευτέρας μονοπώλησε η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης έναντι του ανοίγματος των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου και η νέα εξωφρενική πρόβλεψη του υπουργού Ανάπτυξης για την πορεία της πανδημίας. Για την πρώτη, σήμερα αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών την οποία αναμένει η κυβέρνηση πριν προχωρήσει στην ανακοίνωση αποφάσεων. Κατά τα φαινόμενα, οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν Τετάρτη ή Πέμπτη, όμως η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης δείχνει πως αυτές είναι μάλλον ήδη ειλημμένες, με μία ακόμα παράκαμψη των προειδοποιήσεων των επιστημόνων και άνοιγμα των σχολείων -ίσως με λίγο αυστηρότερα πρωτόκολλα.
Για τον δεύτερο ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ πιο αποκαλυπτικά από την… δέσμευσή του πως «σε ένα με ενάμιση μήνα η πανδημία θα έχει τελειώσει και ο τουρισμός θα πάει καταπληκτικά φέτος». Σε σειρά δημόσιων τοποθετήσεών του, εκτός από το τέλος της πανδημίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε τέλος και στη συζήτηση περί στήριξης της αγοράς, απορρίπτοντας ουσιαστικά κάθε τέτοιο σενάριο. Περιέγραψε μία μαγική εικόνα και «περιορισμένη χασούρα» για μέρος της αγοράς, αφήνοντας κατά μέρος την πιθανότητα ενίσχυσής της. Παράλληλα, έστω άθελά του, άνοιξε ξανά μία άλλη συζήτηση, εκθέτοντας την πολιτική της κυβέρνησης στο τεστινγκ και την υποστήριξη των ιδιωτικών συμφερόντων.
Δέκα μόλις ημέρες μετά το ανεκδιήγητο «εάν επιδοτήσουμε rapid test για όλο τον πληθυσμό θα χρεοκοπήσουμε τη χώρα, θα πάμε σε νέα μνημόνια», ο υπουργός Ανάπτυξης τα έριξε στους γιατρούς, και συγκεκριμένα τους επικεφαλής του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ως υπεύθυνους για τη μη διατίμηση στα PCR. Άμεσα προκάλεσε την αντίδραση του δεύτερου. Ο Γιώργος Πατούλης σήκωσε το γάντι και ζήτησε από την κυβέρνηση τη συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, διαμηνύοντας πως οι Ιατρικοί Σύλλογοι ουδέποτε ερωτήθηκαν. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως από τον περσινό Μάιο έχει γίνει γνωστό πως το αίτημα της συνταγογράφησης PCR και rapid test έχει κατατεθεί από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, όπως έχει ομολογήσει τόσο το μέλος της και καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, όσο και το παραιτηθέν μέλος της, καθηγητής Πνευμονολογίας, Σπύρος Ζακυνθινός.
Ακόμα, παρά τις -επί μία και πλέον εβδομάδα- τριτοκοσμικές εικόνες που εμφανίζονται στις ουρές έξω από φαρμακεία και διαγνωστικά σε όλη τη χώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως «δέχομαι ότι επειδή έχει παίξει πολύ μεγάλη ζήτηση θα πρέπει αυτή η κουβέντα λίγο να ανοίξει», ομολογώντας και πάλι την έλλειψη σχεδιασμού. Η κυβερνητική αναλγησία έγινε ορατή διά γυμνού οφθαλμού από μεγάλο μέρος του κόσμου, όταν στο άκουσμα των εκκλήσεων προς τον κόσμο να κάνει rapid test και όχι μοριακό έλεγχο, οι πολίτες διαπίστωσαν πως άλλα τους λέει η υφυπουργός και άλλα ο υπουργός της, αφού την ανάγκη μοριακού είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης λίγες ημέρες νωρίτερα. Χρειάστηκε να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις μέσω τηλεοπτικής εκπομπής (!) η Μίνα Γκάγκα για την επικαιροποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων.
Άγνοια για τις επόμενες εβδομάδες
Στην πρώτη εμφάνιση ανώτατου κυβερνητικού στελέχους του νέου έτους, ο Αδ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ουσιαστικά πως η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στον αναγκαίο σχεδιασμό ούτε για την επιδημιολογική επιτήρηση της πορείας της πανδημίας, ούτε για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή στην οικονομία και στις ζωές των πολιτών. Όσο για τις απειλές που συνιστά αυτή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανέλαβε σε άλλο κανάλι ο Μάκης Βορίδης να την περιγράψει, λανσάροντας τον μη λελογισμένο όρο «λελογισμένο ρίσκο».
Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε πως η πολιτική της κυβέρνησης «έχει το ρίσκο να πάμε στην άλλη άκρη και να δούμε ότι υπάρχουν πολύ αυξημένες νοσήσεις, αλλά δεν είναι μη λελογισμένο. Ρίσκο που στηρίζεται κυρίως στην εικόνα που υπάρχει σε τρίτες χώρες με πάρα πολλά κρούσματα, 200 χιλιάδες μολύνσεις ημερησίως, όπου δεν βλέπουμε ιδιαίτερη πίεση στα συστήματα Υγείας», ποντάροντας ουσιαστικά σε ένα επιστημονικό σενάριο και προσχωρώντας σε μία ακόμα επικίνδυνη θεωρία. Σε άλλο σημείο του λόγου του, ο υπουργός παρομοίασε τα συμπτώματα του ιού -υπό της μετάλλαξης Όμικρον- ως «ενός συναχιού». Και θα πρέπει να σημειωθεί πως ήταν μόλις το δεύτερο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που έκανε κάτι τέτοιο τα τελευταία 24ωρα. Μία ημέρα νωρίτερα, με ελαφρύ κρυολόγημα την παρομοίασε με βάση τη δική του εμπειρία και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης.
Ολοένα και περισσότερο, στελέχη της κυβέρνησης και υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρονται στη σύντομη αποκλιμάκωση και τη χαμηλή νοσηρότητα της μετάλλαξης Όμικρον, ποντάροντας -επί της ουσίας- σε αυτή τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Στην προσπάθειά του να κινηθεί σε αυτό το αφήγημα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την Κυριακή πως αυτή τη στιγμή «όλοι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ νοσούν με μετάλλαξη Δέλτα», εντείνοντας ωστόσο την αγωνία. Όπως όμως εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, «όταν έχουμε 25.000, 30.000 και 35.000 (κρούσματα) και το 20% από αυτά να είναι Δέλτα, -που μπορεί να είναι παρά πάνω, έχουμε 5.000 και 6.000 Δέλτα. Τα υπόλοιπα είναι Omicron που υποτίθεται ότι δεν πιέζουν το σύστημα».
Για την συνέχιση της τρομακτικής διασποράς του ιού έχουν ήδη προειδοποιήσει οι επιστήμονες στην πλειοψηφία τους. Παράλληλα, το μαρτυρούν οι τεράστιες ουρές των ημερών στα αστικά κέντρα όλης της χώρας για ένα rapid test ή PCR, ενώ φαρμακοποιοί και βιολογικά εργαστήρια βλέπουν πρωτοφανείς αριθμούς θετικών τεστ, προδιαθέτοντας για νέα ρεκόρ τις επόμενες ημέρες. Προβλέψεις τις οποίες παρά την τηλεοπτική ψυχραιμία του, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών το μεσημέρι της Δευτέρας, με το «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο (που δημοσίευσε το ieidiseis) που απέστειλε στα υπουργεία, ζητώντας να καταθέσουν «έκτακτο πλάνο εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορονοϊού», ώστε να αποφευχθεί το «lockdown» στο κράτος σε περίπτωση που υπάρξουν φαινόμενα μαζικών νοσήσεων. Το αυτό επιβεβαίωσε και η απόφαση για απαγόρευση επισκεπτηρίων στον Ευαγγελισμό, καθώς αναμένονται παρόμοιες αποφάσεις και από άλλα νοσοκομεία.
Τα σενάρια εκλογών
Μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα που εκτυλίσσεται από τα πρώτα 24ωρα του νέου έτους, η κυβερνητική γραμμή άμυνας αποφάσισε να προτάξει τα «δυνατά» επικοινωνιακά της χαρτιά. Αφενός, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανάρτηση με την οποία διαφημίζει τη δέσμη μέτρων «που μειώνουν τους φόρους και ενισχύουν το εισόδημα», σε μία απελπισμένη προσπάθεια να μείνει εκτός κάδρου της πανδημίας. Την ώρα που το ράλι των τιμών ενέργειας συνεχίζεται ξέφρενο με την χώρα μας στην πρωτοπορία των αυξήσεων και οι ανατιμήσεις σαρώνουν την αγορά, ενώ παράλληλα διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν προτίθεται να παράσχει άλλη βοήθεια στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τους καταστροφικούς της χειρισμούς, η κυβέρνηση προτάσσει μία σειρά από «συμβολικές» κινήσεις στην οικονομία, αλλά και τον διαβόητο «ατομικό κουμπαρά» που θα ισοπεδώσει τη δημόσια ασφάλιση.
Στη χθεσινή του ανάρτηση, ο πρωθυπουργός αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εξευτελιστική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, υποσχόμενος «νέα αύξηση εντός του 2022», τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα, τη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων στο 22% και άλλες πενιχρές μειώσεις σε είδη κατανάλωσης και κινητή τηλεφωνία, που αναμένεται να… εξαφανιστούν από το ράλι ανατιμήσεων. Κεντρική στην ανάρτησή του είναι η αναφορά στον «ατομικό κουμπαρά» που θα έχουν πλέον οι νέοι που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, με τον οποίο η κυβέρνηση χρυσώνει το χάπι της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος στους πρωτόβγαλτους εργαζόμενους.
Αφετέρου, με πρωτοβουλία κυρίως κυβερνητικών μέσων ενημέρωσης ανακάμπτουν και πάλι τα σενάρια πρόωρων εκλογών, με στενούς συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη να φέρονται να διαγκωνίζονται για το εάν αυτές θα πραγματοποιηθούν πριν ή μετά το καλοκαίρι. Υπό το βάρος του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές, αλλά και υπό το άγος της κατάστασης σε πανδημία και οικονομία, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί ουσιαστικά να συσπειρώσει τους ίδιους τους βουλευτές του, κρατώντας τους σε «εκλογική ετοιμότητα». Αφήνει ανοιχτό έως και το παράθυρο ανασχηματισμού για τους πιο «ορεξάτους», λίγες μόλις ημέρες ημέρες μετά την παρέμβαση Γεραπετρίτη για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης -τύπου- Παπαδήμου.
Πανδημία και οικονομία δείχνουν πλέον τα δόντια τους σε όλους τους πολίτες. Τα σενάρια εκλογών επανέρχονται, αποκαλύπτοντας το μέγεθος του προβληματισμού στην κυβέρνηση για την πορεία των πραγμάτων...
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου