Βόμβα μεγατόνων, ακόμη μια φορά, επί την κεφαλή της υπουργού Πολιτισμού, αλλά και στα θεμέλια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη διαχείριση του πολιτισμού και τους "αρίστους" που επιλέγει να συνεργάζεται, αποτελούν οι αποκαλύψεις της Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού.
Μέσω αυτών το πανελλήνιο πληροφορείται ότι στην υπόθεση του βιασμού σε... σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, την Πρωτοχρονιά, ανάμεσα στους τρεις επιχειρηματίες που κατήγγειλε η εικοσιτετράχρονη ως βιαστές της ο ένας ήταν από τους συνιδρυτές και μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Λεβέντη, από το οποίο το ΥΠΠΟΑ αποδέχτηκε δωρεά για τη δημιουργία του νέου μουσείου στη Δήλο.
Στον δρόμο που χάραξε η υπουργός με την υπόθεση Λιγνάδη, σκέφτονται αρκετοί, έρχεται να προστεθεί και τούτη η αποκάλυψη. Σύμφωνα με την ΕΑΚ, η εικοσιτετράχρονη κοπέλα κατονόμασε ως βιαστή της "τον εικοσιεπτάχρονο Β.Λ., που συνελήφθη στις 2 Ιανουαρίου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους".
Παράλληλα, στο εν λόγω πάρτι συμμετείχε και έτερος συνιδρυτής και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Λεβέντη. "Πρόκειται για μια πολύ δύσοσμη υπόθεση" σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΑΚ παραθέτοντας τα γεγονότα.
"Ο Μάνος Παπαδόπουλος, της επιχείρησης 'Αχίλλειον' στη Θεσσαλονίκη, με δημόσια ανάρτησή του στο Instagram (την οποία ανακάλεσε αργότερα), παραδέχτηκε ότι όντως έγιναν όλα αυτά, ενώ ως σχετιζόμενα με την υπόθεση παρέθεσε τα ονόματα του Βασίλη και του Ευαγόρα Λεβέντη. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι ίδιοι δεν έχουν ακόμα διαψεύσει την εμπλοκή τους" σημειώνουν οι συνδικαλιστές της ΕΑΚ.
Προχωρούν όμως και στην αποκάλυψη ότι η δωρεά του Ιδρύματος Λεβέντη, συνιδρυτές και μέλη του οποίου είναι οι Βασίλης και Ευαγόρας Λεβέντης, που υπογράφτηκε από την υπουργό Πολιτισμού στις 24 Δεκεμβρίου, αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 5 Ιανουαρίου 2022, "μετά δηλαδή την καταγγελία του βιασμού και μετά την πρώτη δημοσιοποίησή της" και χωρίς καμία δημοσιοποίηση.
Προσθέτουν παράλληλα ότι "από τη θέση της ως υπουργού η Λίνα Μενδώνη μπορεί να ρωτήσει τους εισαγγελείς και να μάθει τα ονόματα των εμπλεκομένων σε αυτή τη δικογραφία" και φυσικά υπογραμμίζουν ότι "υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας για κάθε εμπλεκόμενο σε ποινική υπόθεση, αυτό όμως αφορά τη μεταχείρισή του από τις δικαστικές αρχές, δεν αφορά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού".
Και ζητούν το αυτονόητο από το ΥΠΠΟΑ: "Να ανακαλέσει εδώ και τώρα την απόφασή της Μενδώνη και να αναστείλει οποιαδήποτε συνεργασία με το ίδρυμα που έχει αυτούς τους ιδρυτές".
Στην ανάκληση της απόφασης για την αποδοχή της δωρεάς εστιάζει, μιλώντας στην ΑΥΓΗ εκ μέρους της ΕΑΚ, και ο γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ Στάθης Γκότσης. "Υπό το φως της νέας υπόθεσης με την καταγγελία βιασμού στη Θεσσαλονίκη, το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι η άμεση ανάκληση της απόφασης Μενδώνη για την αποδοχή της χορηγίας του ιδρύματος IFG σχετικά με τη μελέτη για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου" λέει.
Παράλληλα προσθέτει: "Δύσοσμες υποθέσεις, σκανδαλώδης διαπλοκή με πάσης φύσεως επιχειρηματικά συμφέροντα, ιστορίες συγκάλυψης και κρυφές ατζέντες, ιδιώτες και ευαγή ιδρύματα παντού, πάρτι 'χορηγών' για ίδιον όφελος, με ανταλλάγματα και αντικαταβολή. Όχι. Η ντροπιαστική αυτή εικόνα δεν ταιριάζει στον πολιτισμό και στους ανθρώπους που τον υπηρετούν. Δεν αξίζει στα μνημεία και τα μουσεία μας" υπογραμμίζει.
Προσθέτει δε ότι "δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε την πολιτιστική κληρονομιά ως δημόσιο αγαθό για όλους, κόντρα στην πολιτική της εκχώρησης, της συναλλαγής και του συναγελασμού με τον εσμό των δήθεν ευυπόληπτων 'ενδιαφερομένων'".
Ενδιαφέρον, παράλληλα, παρουσιάζει η διαδρομή που ακολουθήθηκε από τη δημιουργία του ιδρύματος (International Foundation for Greece) από την οικογένεια Ασπασίας και Γιώργου Λεβέντη στο Λονδίνο την περίοδο της οικονομικής κρίσης, "για να βοηθήσουν την πατρίδα", μέχρι σήμερα, όπως την παραθέτει η ΕΑΚ. "Για να βοηθήσουν την πατρίδα, θα μπορούσαν να πληρώνουν απλώς τους φόρους τους" υπογραμμίζει η ανακοίνωση. Τιμητικό μέλος του "έβαλαν τον Αντώνη Σαμαρά, τότε πρωθυπουργό, οπότε ποιος να τους ζητήσει τους φόρους".
Εξαρχής δηλωμένος στόχος υπήρξε η δωρεά για το νέο μουσείο της Δήλου. Όπως, όμως, υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΕΑΚ: "Το ίδρυμα δεν είχε σκοπό να βάλει λεφτά δικά του, αλλά να μαζέψει χρήματα από συναυλίες και γκαλά. Και μάλιστα συναυλίες στο Ηρώδειο, με παραχώρηση από το ΥΠΠΟΑ, για να γίνουν μελέτες και να επωμιστεί το Δημόσιο το βάρος της κατασκευής ενός μουσείου με τα σχέδια που θα είχε εγκρίνει η Ασπασία Λεβέντη".
Μετά το "ταρατατζούμ" του 2014-2015, η υπόθεση ξεχάστηκε. Επανήλθε μαζί με την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Ν.Δ. το 2019, οπότε τον Σεπτέμβριο παραχωρήθηκε το Ηρώδειο στο ίδρυμα για συναυλία "για τους "σκοπούς του ιδρύματος", και στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2021, έγινε αυτοψία στη Δήλο της υπουργού Πολιτισμού συνοδευόμενης από την Ασπασία Λεβέντη, ενώ συμμετείχαν οι Ευαγόρας και Βασίλης Λεβέντης.
Σύμφωνα, πάντως, με την ΕΑΚ, "το θέμα δεν είναι απλώς μια αποτυχημένη δωρεά, που προφανώς έως τώρα εξυπηρέτησε μόνο τους σκοπούς προβολής του ίδιου του ιδρύματος και τίποτε άλλο. Ούτε ότι η ‘δωρεά’ δεν είναι του ‘ιδρύματος’, αλλά το ποσό θα συγκεντρωθεί με crowdfunding, με την υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου ουσιαστικά".
Άμεση και αιχμηρή υπήρξε η αντίδραση της τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Σίας Αναγνωστοπούλου.
"Η τυχόν εμπλοκή των 'δωρητών' της αναστήλωσης ενός εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, σε μια υπόθεση μείζονος ποινικής και ηθικής απαξίας, δρομολογεί σημαντικές εξελίξεις για τις οποίες η υπουργός Πολιτισμού οφείλει να ενεργήσει άμεσα" σημειώνει καλώντας τη Λ. Μενδώνη "να ανακαλέσει άμεσα τη 'χορηγία' και να διακόψει κάθε είδους συνεργασία με το εν λόγω ίδρυμα, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση".
Επιπλέον σημειώνει ότι "οι άνθρωποι -κατεξοχήν οι γυναίκες του πολιτισμού και του αθλητισμού- που έχουν σηκώσει στην πλάτη τους τον αγώνα κατά του σεξισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης δεν αντέχουν για ακόμα μια φορά να μετατραπεί το ΥΠΠΟΑ σε 'πλυντήριο' ξεπλύματος τέτοιων πράξεων. Ο πολιτισμός δεν αντέχει κακοποιητικά 'κουκουλώματα' ερήμην του και ερήμην της κοινωνίας. Δεν αντέχει άλλη μία υπόθεση Λιγνάδη. Η Λ. Μενδώνη οφείλει να κινηθεί γρήγορα και να ανακαλέσει την απόφασή της. Αρκετά πια!".
Έπειτα από ώρες, και αφού η κοινή γνώμη, μέσω του Διαδικτύου, αντέδρασε με σφοδρότητα, η υπουργός Πολιτισμού αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφαση για δωρεά. Και μάλιστα απαντώντας στην τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. Στην αμήχανη ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ σημειώνει:
"Η απόφαση 626312 'Έγκριση εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου Δήλου και μελέτης για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, με δαπάνη του κοινωφελούς ιδρύματος International Foundation for Greece, προς τον σκοπό δωρεάς της προς το Ελληνικό Δημόσιο’ (ΦΕΚ Β 6387/31.12.2021) έχει ήδη ανακληθεί. Αναμένεται η δημοσίευση της ανακλητικής πράξης στο ΦΕΚ".
Πόλυ Κρημνιώτη
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου