11.1.22

Χαμηλές θερμοκρασίες, παγετός...

...και κλειστά σχολεία από το πέρασμα του «Διομήδη»...


Τσουχτερό κρύο, περαιτέρω χιονοπτώσεις και βροχές, αλλά και θυελλώδεις βοριάδες φέρνει τις επόμενες ώρες το κύμα κακοκαιρίας «Διομήδης» που το τελευταίο 24ωρο έπληξε με σφοδρότητα αρκετές περιοχές και ιδιαιτέρως τη... Θεσσαλία και τη Μαγνησία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo στην Πορταριά έχει καταγράψει σε διάστημα μόνο 16 ωρών περισσότερα από 340 χιλιοστά βροχόπτωσης, τιμή που πλησιάζει το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας (Θησείο: 378 χιλιοστά).

Λόγω των προβλημάτων δεν θα λειτουργήσουν την Τετάρτη (12/01), τα σχολεία σε αρκετές περιοχές. 


Την Τρίτη εστάλη νέο μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Μαγνησίας καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ, αποφασίστηκε η εκ νέου ενεργοποίηση της υπηρεσίας για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων,  κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.


Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι εκτιμούν πως το φαινόμενο θα εξελιχθεί σε Φωκίδα και Βοιωτία κυρίως τις επόμενες ώρες. 


Στο μεταξύ, άρχισε να χιονίζει στον Χορτιάτη στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, ενώ αντίστοιχο είναι το σκηνικό του καιρού στα ορεινά των νομών Χαλκιδικής, Ημαθίας, στον Βελβεντό Κοζάνης (με θερμοκρασία στους 3 βαθμούς Κελσίου), στη Φλώρινα (-1) στη Βλάστη (-2), στο Μεσόβουνο (-1).  Χιονόνερο πέφτει στην πόλη του Κιλκίς (3) και στον Πολύγυρο (2).

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία 

Σύμφωνα με την υπηρεσία Meteo, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 μόνο στη Δυτική Ελλάδα αναμένεται βελτιωμένος καιρός, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, και ενδεχομένως κατά τόπους στο Ανατολικό Αιγαίο και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο από τη Στερεά και βορειότερα. Χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε τμήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα, πρώτα στα βόρεια, και μετά το μεσημέρι σε πολλές περιοχές, θα σταματήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -5 έως 6, στην Ήπειρο από -1 έως 9 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -3 έως 8, στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 9, στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά από 0 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 1 έως 4 βαθμούς, στις Σποράδες από 2 έως 6 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 9 μποφόρ θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ και ενδεχομένων τοπικά 9 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν τα Δωδεκάνησα όπου αρχικά αναμένονται μεταβαλλόμενοι άνεμοι εντάσεων έως 5 μποφόρ αλλά βαθμιαία θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι ανατολικών έως βορειοανατολικών διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο κατά περιόδους. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά. Τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες και μετά αναμένεται να έχουν ασθενή κατά βάση χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 3-4 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα παραθαλάσσια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα έως το πρωί θα εξασθενήσουν και βαθμιαία στη συνέχεια θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τοπικά στο Θερμαϊκό 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 1 έως 4 βαθμούς.

Κλειστά σχολεία
 
Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Π.Ε. Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά από την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022, λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες μέρες. Στο Δήμο Γρεβενών τα μαθήματα την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ.

Κλειστά την Τετάρτη θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία όλων των Σχολικών Μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου με απόφαση του δημάρχου Μιχάλη Μιτζικού. 

Στην Καρδίτσα δεν θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία των κοινοτήτων Σταυρού και Αγίου Θεοδώρου, ενώ σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχολεία η κατάσταση, τονίζεται στην ανακοίνωση του δήμου, θα εκτιμηθεί σε συνεργασία με τους διευθυντές Εκπαίδευσης και με τους διευθυντές των σχολείων το πρωί της Τετάρτης και εφόσον υπάρχουν προβλήματα, θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, και τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Σαμοθράκη, καθώς και τα ΚΔΑΠ Χώρας και Λακκώματος, με απόφαση του δημάρχου, Νίκου Γαλατούμου, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στο νησί.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Οι έντονες βροχοπτώσεις αλλά και οι χιονοπτώσεις έχουν προκαλέσει κατά τόπους προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Αναλυτικά στο pdf που ακολουθεί η εικόνα του οδικού δικτύου και το πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες, σύμφωνα με τη βραδινή ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. (21:30)

Δεν υπάρχουν σχόλια: