12.1.22

Ταχεία επιστροφή στο ακροδεξιό παρελθόν...


...που θέλαμε (;) να ξεχάσουμε...

Σε θέση διοίκησης τοποθετήθηκε ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, γνωστός εδώ και χρόνια για τις ομοφοβικές, ρατσιστικές θέσεις του, αλλά και η Δήμητρα Ακριτίδου, που είχε απομακρυνθεί προ ενός έτους από την αντιδημαρχία Παιδείας για τους εκτός λίστας εμβολιασμούς...
Στροφή στο χειρότερο παρελθόν σηματοδοτεί ο τελευταίος ανασχηματισμός στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η άνευ αρχών απόσπαση δημοτικών συμβούλων δεξιών και κεντροδεξιών παρατάξεων είναι ο τρόπος με τον οποίο διοικεί τον δήμο από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Κι αυτός ο τρόπος τον οδήγησε τελικά σε πρόσωπα που αφ’ ενός ο ίδιος είχε διαγράψει πριν από λίγους μήνες, αφ’ ετέρου στον σύμβουλο Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο που έχει από χρόνια αφήσει το στίγμα του με ομοφοβικές, ρατσιστικές θέσεις, οι οποίες τον είχαν φέρει προεκλογικά σε σφοδρή σύγκρουση όχι με κάποιον της Αριστεράς, αλλά με τον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ., δηλαδή τον Νίκο Ταχιάο.

Εκτός του κ. Θεοτοτάκου βρέθηκε σε θέση διοίκησης και η Δήμητρα Ακριτίδου ως πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΚΕΔΗΘ). Είναι η ίδια την οποία είχε διαγράψει ο δήμαρχος πριν από έναν χρόνο και την είχε απομακρύνει από την αντιδημαρχία Παιδείας εξαιτίας της υπόθεσης με τους εκτός λίστας εμβολιασμούς. Γι’ αυτή την υπόθεση είχε διαγραφεί και εξέπεσε του αξιώματος του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ο Δρόσος Τσαβλής, για τον οποίο η «ποινή» εξακολουθεί, προφανώς γιατί αρνείται να πάρει θέση γύρω από την πολιτική «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» του δημάρχου.


Είναι γνωστό ότι ο κ. Ζέρβας ως δήμαρχος όχι μόνο δεν είχε «πάγκο» συμβούλων, αλλά ούτε καν ομάδα (μόλις 7 δημοτικοί σύμβουλοι), ωστόσο δεν επέλεξε εξ αρχής συμφωνίες αρχών με άλλες δημοτικές ομάδες, οπότε πολιτεύτηκε «τρυγώντας» διαρκώς πρόσωπα που διακρίθηκαν απλώς για την προθυμία τους να διοικήσουν… Η τακτική απέδωσε μεν αρχικά, αλλά είχε και όρια. Η απόφαση του δημάρχου να τα ξεπεράσει φαίνεται καθαρά στην περίπτωση Θεοτοκάτου -από την παράταξη του Γιώργου Ορφανού-, τον οποίο έχρισε αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και τον… φορτώθηκε, αν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις.

Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων «Οι Αγιοι Πάντες» ο κ. Θεοτοκάτος έχει αφ’ ενός μια σταθερή βάση ψηφοφόρων αλλά και γνωστές απόψεις. Δείγμα μόνο αποτελεί τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο κατά την πρώτη τετραετία Μπουτάρη, όταν το 2013, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο Γκιουλέκα και με αφορμή τη δεύτερη τότε διοργάνωση του Gay Pride, είχε χαρακτηρίσει τους ομοφυλόφιλους «ανθρώπους με κουσούρι και πάθος». Η τοποθέτηση προκάλεσε πύρινους διαξιφισμούς, με τον πρόεδρο τότε του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Ελευθεριάδη να τον αποδοκιμάζουν ως «ρατσίστα».

Για τον κ. Θεοτοκάτο οι πρόσφυγες είναι «λαθρομετανάστες» και στα καλέσματά του ζητά να «σταματήσουμε τον εποικισμό και την αλλοίωση του πληθυσμού της χώρας». Επειτα από αυτά, να τον βρει κανείς σε φωτογραφία νεομακεδονομάχων ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι το λιγότερο… (Και με πρόχειρη αναζήτηση μπορεί κανείς να ανακαλέσει στη μνήμη ότι ο γιος του το 2014 ήταν υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.)

Χαρακτηριστικό είναι και το προεκλογικό επεισόδιο με τον Νίκο Ταχιάο, ο οποίος είχε καταγγείλει πως σε εκδήλωση των πολυτέκνων ο κ. Θεοτοκάτος είχε πει ότι «τα επιδόματα προς τους αναπήρους πρέπει να κοπούν και να κατευθυνθούν προς αυτούς», άποψη που χαρακτήριζε ο κ. Ταχιάος «απολύτως φασιστική, που θυμίζει τον σπαρτιάτικο Καιάδα και που δεν ξεπλένεται ούτε με τους αγιασμούς και τις αναφορές στην Ορθοδοξία ούτε με τους ύμνους στην πατρίδα και το έθνος». Η σύγκρουση είχε καταγραφεί αναλυτικά από την «Εφ.Συν.» (14.1.2019, «Ταχιάος - Ορφανός έβγαλαν τις μάσκες»), με τον κ. Θεοτοκάτο να μας δηλώνει ότι «από αύριο θα πιάσουν δουλειά οι δικηγόροι και θα δούμε ποιος είναι φασίστας», αλλά μάλλον έδωσε τόπο στην οργή.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου σχολίασε ότι «για την αναβάθμιση του κ. Θεοτοκάτου, γνωστού για τις ρατσιστικές, ομοφοβικές, φασιστικές απόψεις και πρακτικές, ισχύει το «όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει»». Εκτός από τις αναβαθμίσεις, είχαμε βέβαια και υποβάθμιση, καθώς ο Χάρης Αηδονόπουλος από αντιδήμαρχος βρέθηκε στη θέση προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, αλλά δεν διαμαρτυρήθηκε διόλου.

Απόστολος Λυκεσάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: