Τρίτη μεσημέρι σε ένα καφέ απέναντι από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Δείχνω κατά λάθος το ψηφιακό πιστοποιητικό με τις δύο δόσεις εμβολιασμού. «Ακυρον» γράφει η οθόνη του κινητού του... υπαλλήλου – «ελεγκτή». Ομως όταν δείχνω το «σωστό» με τις τρεις δόσεις «ανάβει» πράσινο, οπότε… κάθομαι.
Η Ελλάδα με τη Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που συνέδεσαν την ισχύ του πιστοποιητικού για άτομα άνω των 60 ετών με την τρίτη δόση. Το ηλεκτρονικό σύστημα ραντεβού και πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι από τα καλύτερα του κόσμου. Και η ταχύτητα της Ελλάδας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της τρίτης δόσης μία από τις υψηλότερες της Ευρώπης. Ενα χρόνο όμως μετά την έναρξη της μεγαλύτερης εμβολιαστικής καμπάνιας στην ιστορία του ελληνικού κράτους η χώρα μας μπορεί να μάθει πολλά ακόμα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου συνόψισε σε δύο φράσεις τον μακρύ δρόμο από τον Δεκέμβριο του 2021: «Σήμερα υπάρχουν 26 εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από έναν εθνικό φορέα αξιολόγησης, ενώ άλλα 200 είναι υπό ανάπτυξη… Κύριο θέμα έρευνας, αλλά και καθοριστικός παράγων για την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού, αποτέλεσαν οι μελέτες της ανοσίας που δημιουργείται από το εμβόλιο. Είναι περιττό να πούμε ότι η προοπτική, με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, της επίτευξης μιας κατάστασης ελεύθερης από COVID, ακυρώθηκε».
Αυτό ισχύει παρά το γεγονός ότι φθάνουμε στο 70% που προσδοκούσαν οι επιστήμονες αρχικά για το τείχος ανοσίας. Μετά 365 ημέρες, όταν έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί, έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 συμπολίτες μας με πρώτη δόση, ποσοστό 70,6%, 7.000.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 66,4% και 4.365.000 συμπολίτες μας έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση ή έχουν πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 75,6% επί των δικαιούχων. Αλλά κι αυτό πλέον δεν αρκεί.
Ας δούμε «δείκτες» από χώρες του Βορρά και του Νότου:
• Δανία. H χώρα των 5,8 εκατομμυρίων είχε στην αρχή της εβδομάδας με 1.612 θετικές διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. H μικρή χώρα του Βορρά κατέγραφε 77,3% πλήρως εμβολιασμένων (42,7% με τρίτη δόση). Η χώρα «άνοιξε» πολύ γρήγορα χωρίς περιορισμούς τους κλειστούς χώρους με αποτέλεσμα στα μέσα Δεκεμβρίου να τους ξανακλείσει καθώς η «Ομικρον» επέλαυνε. Ηταν το δεύτερο μεγάλο στοίχημα των Δανών στον εμβολιασμό μετά την έλλειψη εμβολίων που παρουσιάσθηκε στην αρχή της καμπάνιας (ζήτησαν εμβόλια και από τη χώρα μας) όταν έθεσαν «εκτός» τα εμβόλια Astra Zeneca και Jonhson & Johnson λόγω παρενεργειών, με αποτέλεσμα να ζητήσουν και να πάρουν εμβόλια από τη Ρουμανία.
• Πορτογαλία. Με 18.874 θανάτους στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα η Πορτογαλία «αποπολιτικοποίησε» την εμβολιαστική διαδικασία «τρέχοντας» μια καμπάνια υπόδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη. H καμπάνια, που ξεκίνησε στο νοσοκομείο Σαν Ζοάο του Πόρτο στις 27 Δεκεμβρίου 2020, ενέπλεξε πολύ γρήγορα την πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας και την κοινότητα. Πρόσκοποι, δήμοι, εκκλησίες, συνδικάτα… Παρ’ όλα αυτά το κράτος είχε την πρωτοβουλία των επαφών με τους πολίτες (σε αντίθεση με την Ελλάδα που ο πολίτης μπορούσε να «μπει» και να κλείσει το ραντεβού του). Το ποσοστό των εμβολιασμένων τα Χριστούγεννα ήταν 90% (το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, και 100% στους άνω των 60 ετών! Την 1η Δεκεμβρίου παρ’ όλα αυτά επιβλήθηκαν νέοι περιορισμοί κατά της «Ομικρον» με επέκταση της τηλεργασίας, τεστ σε όλους – και στους εμβολιασμένους. Στην αναμνηστική δόση πάντως ο αριθμός αυτών που την έχουν κάνει είναι μόνο 23,7% των δικαιούχων. Η χώρα έχει πολύ λίγους αντιεμβολιαστές σε σχέση με άλλες χώρες της Ενωσης.
• Αυστρία. Kαθιερώνοντας ως πρώτη χώρα της Ευρώπης την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για όλους τους πολίτες –με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης SPO (Σοσιαλδημοκράτες) και NEOS (Φιλελεύθεροι)– η Αυστρία εκτινάχθηκε εν μέσω κυβερνητικής κρίσης και lockdown (έως τις 12 Δεκεμβρίου για να διασώσει την τουριστική περίοδο των εορτών στα χιονοδρομικά κέντρα) από το 63,25% στο 68,03% σε λιγότερο από ένα μήνα (ποσοστό των εμβολιασμένων στο σύνολο του πληθυσμού) και στo 29% στην ενισχυτική δόση, διπλασιάζοντας τους ρυθμούς των εμβολιασμών από 55.000 στις 28 Νοεμβρίου στις 110.302 στις 3 Δεκεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά την προτελευταία εβδομάδα του χρόνου οι εμβολιασμοί υποχώρησαν κατά μέσον όρο στις 48.000, κάτι που δείχνει ότι η δυναμική των μέτρων εξαντλήθηκε, σύμφωνα με τους ειδικούς του αυστριακού οργανισμού δημόσιας υγείας. Oι διασωληνωμένοι είναι λιγότεροι από 400 (372 στα μέσα της εβδομάδας). Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων –αντίστοιχο με εκείνο της Ελλάδας– οδήγησε σε έκρηξη των διαγνώσεων με μετάλλαξη «Ομικρον» στις 28 Δεκεμβρίου. Σε βαθύ κόκκινο βάφτηκαν υγειονομικά οι τουριστικές περιοχές της χώρας όπου συγχρωτίζονται οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι, με τους περισσότερους τουρίστες για χειμερινό τουρισμό. Τονίζεται ότι στη χώρα υπάρχουν πάρα πολλοί αντιεμβολιαστές και μεταξύ των γιατρών…
• Ιταλία. Μαζί με την Αυστρία έχουν ένα κοινό σημείο, το Τιρόλο, την περιοχή των Αλπεων που έχει τους περισσότερους ανεμβολίαστους, περισσότερους και από τις περιοχές της Νότιας Ιταλίας με τις αδύναμες κρατικές δομές, εξαιτίας της δυσπιστίας στην παραδοσιακή ιατρική και στις αποφάσεις του «κέντρου». Η Ιταλία επέβαλε πρώτη στην Ευρώπη την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε υγειονομικούς και χρησιμοποίησε, όπως και στα δύο πρώτα κύματα, τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για να εμβολιάσουν κατοίκους σε χωριά και απομακρυσμένες περιοχές από την αρχή της καμπάνιας.
Mε 137.000 χιλιάδες θανάτους εξαιτίας του πρώτου κύματος η Ιταλία έχει εμβολιάσει το 90% του πληθυσμού της και παρ’ όλα αυτά παρουσιάζει αύξηση των μολύνσεων κατά 63,2% έναντι της τελευταίας εβδομάδας και αύξηση των θανάτων κατά 15%. Πέραν της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς, ρόλο στην εμβολιαστική καμπάνια διαδραματίζει η αποφασιστική στάση της Καθολικής Εκκλησίας, που όρθωσε ανάστημα δημοσίως εναντίον των αντιεμβολιαστικών διαδηλώσεων όταν η κυβέρνηση Ντράγκι καθιέρωσε το πράσινο πιστοποιητικό για την είσοδο σε κλειστούς χώρους την 1η Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας τον εμβολιασμό «πράξη αγάπης». Μάλιστα το Βατικανό ώθησε τους 135 φρουρούς του Πάπα να εμβολιασθούν. Τον Οκτώβριο έγινε γνωστό ότι τρεις από αυτούς αρνήθηκαν και απολύθηκαν.
Στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση συζητάει να ανακοινώσει μετά την 1η Ιανουαρίου 2022 την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και για τις ηλικίες 50-60 ετών, αμέσως μετά τον νέο χρόνο, με το μέτρο να έχει εφαρμοσθεί για τους άνω των 60 ετών – 130.000 από τους οποίους, ωστόσο, είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, θα στέλνεται μήνυμα σε όσους έχουν «απολέσει» –λόγω του ότι δεν έκαναν την ενισχυτική δόση– το εμβολιαστικό τους διαβατήριο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι νωρίς να γίνει ακόμα η οποιαδήποτε συζήτηση για 4η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους και ιατρικό προσωπικό...
Tάσος Τέλογλου
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου