31.1.22

Χωρίς τέλος η ακρίβεια και στην ενέργεια...


Ανατιμήσεων συνέχεια παρατηρείται και τον πρώτο μήνα του 2022 στην ενέργεια, με τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδόν να παγιώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, χωρίς να διαφαίνεται, τουλάχιστον έως την άνοιξη, κάποια αισθητή αποκλιμάκωση και επαναφορά τιμών στα επίπεδα των αρχών του... 2021, ενώ σταθερά ανηφορικά κινούνται και τα πετρελαιοειδή.

Με βάση και την προχθεσινή χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς-ΤΕΑ) ο Ιανουάριος φαίνεται να “κλείνει” με μέση τιμή κοντά στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα (224,73 ευρώ την περίοδο 1-28.1.2021), όταν η αντίστοιχη τιμή τον Δεκέμβριο ήταν στα 235,38 ευρώ, τον Νοέμβριο στα 228,87 ευρώ και τον Οκτώβριο στα 198,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της αύξησης, υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου η αντίστοιχη χονδρεμπορική ανερχόταν στα 56,25 ευρώ (3.2.2021)!

Η διαρκής αναφορά στις χονδρεμπορικές τιμές είναι πλέον αναγκαία, αφού από τις 5 Αυγούστου 2021 όλοι οι προμηθευτές ανεξαιρέτως μεταφέρουν το σύνολο των επισφαλειών της χονδρεμπορικής στη λιανική μέσω της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής, φουσκώνοντας υπέρμετρα τους λογαριασμούς ρεύματος. Την ίδια στιγμή στις ιδιωτικοποιημένες ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ βασικό μέλημα είναι πια η αύξηση των κερδών για τους νέους μετόχους-funds και των υπεραμοιβών χρυσών, γαλάζιων στελεχών.

Ακριβή κιλοβατώρα με τον χιονιά

Αξίζει να επισημανθεί ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής που αντιστοιχεί σε κάθε μήνα τιμολόγησης διαμορφώνεται με βάση τις χονδρεμπορικές τιμές του αμέσως προηγούμενου μήνα (π.χ. η κατανάλωση Ιανουαρίου θα τιμολογηθεί με βάση τη χονδρική τιμή του Δεκεμβρίου). Με αυτό το δεδομένο αναμένονται τα εξής:

- Οι αυξημένες καταναλώσεις του Ιανουαρίου, ιδίως για θέρμανση λόγω εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, θα τιμολογηθούν με αναφορά στην υψηλότερη μέχρι σήμερα χονδρεμπορική τιμή του Δεκεμβρίου (235,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

- Η λίγο χαμηλότερη έναντι του προηγούμενου διμήνου χονδρεμπορική τιμή στην οποία, όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα κλείσει ο Ιανουάριος θα αφορά τις καταναλώσεις Φεβρουαρίου, για τις οποίες δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα επιδοτηθούν, έστω μερικώς. Επομένως, οι εξελίξεις του τελευταίου διμήνου στις αγορές προμηνύουν ακριβή κιλοβατώρα για τους καταναλωτές και το επόμενο διάστημα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η τιμή της ρήτρας στη χαμηλή τάση βάσει του υπολογισμού της ΤΕΑ προηγούμενου μήνα διαμορφώνεται για τις τιμολογήσεις του τελευταίου διμήνου ως εξής:

- Δεκέμβριος: 0,2247 ευρώ ανά κιλοβατώρα (βάσει ΤΕΑ Νοεμβρίου).

- Ιανουάριος: 0,2322 ευρώ ανά κιλοβατώρα (βάσει ΤΕΑ Δεκεμβρίου).

Για παράδειγμα, αν στο βασικό, κυμαινόμενο, τιμολόγιο της ΔΕΗ (Γ1) η τιμή της κιλοβατώρας είναι 0,11058, η καθαρή τιμή καταναλώσεων Ιανουαρίου μαζί με τη ρήτρα (χωρίς εκπτώσεις/επιδότηση) ανέρχεται σε 0,343 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή η αύξηση είναι της τάξης του 210%.

Ετήσια αύξηση 37,5% στα πετρελαιοειδή

Πολύ μεγάλη είναι συγχρόνως και η αύξηση στα πετρελαιοειδή, με το πετρέλαιο θέρμανσης να έχει σκαρφαλώσει κατά μέσο όρο σε 1,212 ευρώ ανά λίτρο (Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, τελευταίο δελτίο 24 Ιανουαρίου), ενώ σε κάποιες περιοχές φτάνει να πωλείται μέχρι 1,5 ευρώ. Η αντίστοιχη μέση πανελλαδική τιμή τον περσινό Ιανουάριο ήταν στα 88,2 λεπτά ανά λίτρο, ήτοι ετήσια αύξηση ύψους 37,5%!

Και στα καύσιμα κίνησης καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις, με την αμόλυβδη να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο πανελλαδικά (24.1) σε 1,802 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιοχές, όπως τα νησιά, βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στα 2 ευρώ. Η μέση πανελλαδική τιμή την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν στο 1,478 ευρώ ανά λίτρο (+22%). Το πετρέλαιο κίνησης (diesel), που αφορά και εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ., σήμερα διατίθεται προς 1,547 ευρώ ανά λίτρο, έναντι 1,225 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο (+26,3%)...

Αντιγόνη Ζούντα

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.