4.1.22

Παίρνουν όλα «φωτιά»...


«Υπ’ αριθμόν 1» πονοκέφαλο, εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν στο οικονομικό επιτελείο τον πληθωρισμό, δηλαδή τις ανατιμήσεις που προκαλεί ο συνδυασμός καυσίμων - πρώτων υλών...

Οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι νέες παρεμβάσεις για το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων από την ΕΛΣΤΑΤ την επόμενη Πέμπτη για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, που εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 5%, στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με τις Κοινοτικές Υπηρεσίες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο «πακέτο» για το αυξημένο ενεργειακό κόστος δεν θα αφορά μόνο στα νοικοκυριά αλλά στο σύνολο της οικονομίας, δηλαδή θα καλύπτει και τις επιχειρήσεις.

Το «αγκάθι» εξαρχής ήταν το κοινοτικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις κι όπως φαίνεται, βρέθηκε η νομική φόρμουλα, έτσι ώστε οι νέες παρεμβάσεις να μην προσκρούουν στην κοινοτική νομοθεσία. Επί της ουσίας, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα αντίμετρα για το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα είναι οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή θα καλυφθούν αναλογικά και οι μικρότερες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Ερχεται «Μεταβατικός Μηχανισμός»

Τι πρέπει να περιμένουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις; «Έναν Μεταβατικό Μηχανισμό» απαντά στο iefimerida αρμόδια πηγή κι όλα δείχνουν ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης μένει προς το παρόν στο συρτάρι. Ακόμα κι έτσι, το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του Μεταβατικού Μηχανισμού είναι ότι θα λειτουργεί «αυτοματοποιημένα», συνεπώς δεν θα απαιτούνται ad hoc ρυθμίσεις, όπως γίνεται τώρα με τις επιδοτήσεις και εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. 

Αυτό που επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς είναι ότι η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου τις προηγούμενες ημέρες δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως τέλος της «καυτής» περιόδου, καθώς τα δομικά προβλήματα παραμένουν. Ενδεικτικό είναι ότι χθες, χωρίς κάποιο προφανή λόγο, η τιμή του φυσικού αερίου «σκαρφάλωσε» εκ νέου πάνω από τα 84 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση περίπου 20%. 

Αντιστοίχως, η αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από τα 416 ευρώ στις 22 Δεκεμβρίου, στα 183 ευρώ, είναι, μεν, ευπρόσδεκτη αλλά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, η μείωση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα (έχει πέσει περίπου στο 26%), αλλά και οι σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ανατιμήσεις των πρώτων υλών, η άλλη πλευρά του νομίσματος

Κι αν το ενεργειακό κόστος είναι η μια όψη του νομίσματος, η άλλη είναι οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες. Καφές, ρύζι, αλεύρι, φυτικά έλαια, καλαμπόκι, ζάχαρη αλλά και χαλκός, αλουμίνιο, χάλυβας, ξυλεία, παραμένουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το 2020, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι προμηθευτές που είχαν απορροφήσει μέρος του αυξημένου κόστους, ετοιμάζονται να το περάσουν σταδιακά στην αγορά.  

Κι όλα αυτά, την ώρα που η έξαρση της πανδημίας βάζει δύσκολα στο οικονομικό επιτελείο, χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο κεντρικός σχεδιασμός. Αρμόδια πηγή, παραθέτοντας στοιχεία από άλλες χώρες που προηγούνται χρονικά στην έξαρση των κρουσμάτων, εκτιμά ότι ο αντίκτυπος στην αγορά θα είναι διαχειρίσιμος. «Θα περιμένουμε και θα διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους», σημειώνει η ίδια πηγή, «φρενάροντας» τα σενάρια για διεύρυνση του κύκλου των δραστηριοτήτων, όπου ενεργοποιήθηκαν μέτρα στήριξης. Ακόμα και στην περίπτωση που κριθεί σκόπιμο να προστεθούν ΚΑΔ, η συνταγή θα είναι, πάντως, η ίδια, δηλαδή αναστολές συμβάσεων, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το «εργαλείο» των μειωμένων μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης...

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: