18.1.22

Ανακύκλωση ματαιωμένων υποσχέσεων...


Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε με ικανοποίηση τα προσωρινά αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2021. Πήγε καλύτερα από τις προσδοκίες η εκτέλεσή του, μαζεύτηκε το έλλειμμα. Θεωρητικά, αυτό είναι καλό νέο.

Το πώς προκύπτει αυτό το καλό νέο, όμως, ίσως περιλαμβάνει κακά νέα. Οχι απαραίτητα για την κυβέρνηση, αλλά σίγουρα για τους... πολίτες, είτε εργαζόμενους είτε καταναλωτές.

Οι φορολογούμενοι πλήρωσαν τις οφειλές τους προς την Εφορία, παρά τη μείωση του εισοδήματος που προκαλεί η εκρηκτική αύξηση της ακρίβειας, ιδιαίτερα οι ανατιμήσεις στην ενέργεια. Αλλά ακόμη και οι αυξήσεις στα ενεργειακά αγαθά -ρεύμα, αέριο, καύσιμα- αύξησαν τα φορολογικά έσοδα σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από τις περιορισμένες επιδοτήσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση.

Ακόμη και αυτές οι επιδοτήσεις, πάντως, λειτουργούν κατά το ρητό «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι». Χωρίς να υπάρχει απόλυτα ακριβής εικόνα, είναι προφανές ότι η γενναιοδωρία της κυβέρνησης εξαντλείται στο ότι επιστρέφει στους φορολογούμενους μικρό μέρος από αυτά που εισπράττει από αυτούς και χάρη στις ανατιμήσεις.

Γι' αυτό άλλωστε τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να παγώσουν τη συζήτηση για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, έστω προσωρινά, ως στοιχειώδες μέτρο ανάσχεσης της ακρίβειας. Γιατί οι έμμεσοι φόροι είναι οι φόροι των φτωχών. Μια στοχευμένη μείωσή τους θα μπορούσε να αντισταθμίσει την τρομακτική μείωση του εισοδήματός τους που προκαλεί ο καλπάζων πληθωρισμός.

Αλλά δεν είναι μόνο οι φόροι των φτωχών που μένουν στο απυρόβλητο. Και οι φόροι των μικρομεσαίων, οι φόροι στο εισόδημα και στα ακίνητα, τη μείωση των οποίων η σημερινή κυβέρνηση έκανε προεκλογική σημαία, φαίνεται ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο και φέτος. Οι περίφημες φοροελαφρύνσεις μπαίνουν στη βαθιά κατάψυξη.

Αντί η κυβέρνηση να εξηγήσει στο ακροατήριό της γιατί θα είναι ασυνεπής, γιατί πρέπει να μαζέψει τα τεράστια ελλείμματα που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, γιατί οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν ανέχονται άλλη χαλαρότητα, γιατί μέσα στο 2022 πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κατά 10 δισ. ευρώ κ.λπ., ετοιμάζεται για ακόμη μία επικοινωνιακή λαθροχειρία. Να επαναλάβει τις υπεσχημένες από το 2019 φοροελαφρύνσεις ως νέες προεκλογικές εξαγγελίες.

Ετσι, είτε το 2022 είναι προεκλογικό είτε όχι, ετοιμαστείτε για μια «επανάληψη» του 2019. Αυτό λέγεται και πολιτική ανακύκλωση, αν και πολλοί πολίτες θα προτιμήσουν τη χωματερή...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: