9.1.22

Τη Δευτέρα η απόφαση για τη βίζα του Τζόκοβιτς...


...απορρίφθηκε το αυστραλιανό αίτημα...

Έπειτα από τέσσερις νύχτες σε ξενοδοχείο - κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μελβούρνη, ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα βρεθεί στο δικαστήριο τη Δευτέρα σε μια υπόθεση απέλασης που έχει διχάσει και έχει προκαλέσει την εγκάρδια υποστήριξη για τον κορυφαίο Σέρβο τενίστα...

Το αίτημα που υπέβαλε η αυστραλιανή κυβέρνηση να καθυστερήσει την ακρόαση για την έκδοση βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς κατά δύο ημέρες απορρίφθηκε, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή. Έτσι, η έφεση που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς θα εκδικαστεί αύριο.

Η Κάρεν Άντριους, υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, υπέβαλε αίτημα το Σάββατο ζητώντας «να αναβληθεί η τελική ακρόαση για την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022» -- πέντε ημέρες πριν από την έναρξη του Australian Open.


Δεν αναφέρθηκαν οι λόγοι για το αίτημα αναβολής, αλλά ήρθε λίγες ώρες αφότου η νομική ομάδα του Τζόκοβιτς υπέβαλε έγγραφο 35 σελίδων που περιγράφει την υπεράσπιση του τενίστα κατά της απόφασης ακύρωσης της προσωρινής βίζας.

Ως μέρος αυτής της υπερασπιστικής γραμμή προέκυψε ότι στον Τζόκοβιτς χορηγήθηκε ιατρική εξαίρεση ενόψει του Australian Open, καθώς είχε αναρρώσει πρόσφατα από την Covid-19.

Σε μια επιστολή με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου, η οποία διέρρευσε σε δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα, φαίνεται ότι οι διοργανωτές του Australian Open ενημέρωσαν εσφαλμένα τους μη εμβολιασμένους παίκτες ότι θα μπορούσαν να εισέλθουν στην Αυστραλία για να λάβουν μέρος στο τουρνουά.

Τα δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο επιβεβαίωσαν ότι ο Τζόκοβιτς -- ο οποίος έχει εκφράσει προηγουμένως την αντίθεσή του στα εμβόλια και την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για την Covid-19 -- ήταν ανεμβολίαστος όταν έφτασε στην Αυστραλία στις 5 Ιανουαρίου.

Η ακρόασή του για την έκδοση βίζας έχει προγραμματιστεί τώρα να διεξαχθεί στις 10 π.μ. τοπική ώρα τη Δευτέρα και η απόφαση για το εάν μπορεί να παραμείνει στην Αυστραλία και να αγωνιστεί στο τουρνουά αναμένεται στις 4 μ.μ. τοπική ώρα.

Εάν το δικαστήριο επικυρώσει την ακύρωση της βίζας του, ο Τζόκοβιτς θα απελαθεί το συντομότερο.
Στην πατρίδα του Τζόκοβιτς, τη Σερβία, οι γονείς του έχουν οργανώσει διαμαρτυρίες για τις συνθήκες που λένε ότι υπόκειται ο γιος τους ως «αιχμάλωτος» στο ξενοδοχείο, - έναν ισχυρισμό που η Άντριους αρνήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Είναι ελεύθερος να φύγει όποτε επιλέξει να το κάνει και η Συνοριακή Δύναμη θα το διευκολύνει πραγματικά», δήλωσε η Αυστραλή υπουργός Εσωτερικών  Άντριους στο ABC την Παρασκευή.

Στη Σερβία αποδίδεται πολιτική διάσταση στην υπόθεση, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με τον Νόβακ Τζόκοβιτς και να εκτιμά ότι η ηγεσία της Αυστραλίας χρησιμοποιεί το γεγονός για πολιτικούς σκοπούς.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η σερβική κυβέρνηση ζήτησε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να δοθεί η δυνατότητα στον Τζόκοβιτς να μείνει στο σπίτι που νοικιάζει στη Μελβούρνη, ώστε να μπορεί να προπονείται μέχρι τη Δευτέρα που θα εκδοθεί η απόφαση της έφεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: