Στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης φαίνεται πως μπαίνουν και τα… κοσμήματα των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατρακύλα της τουρκικής λίρας που βυθίζει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, στην φτώχεια.
Πριν μερικές μέρες οι δηλώσεις του δημάρχου Ερζερούμ και στελέχους του... κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μεχμετ Σεκμέν, με τις οποίες διατύπωσε την φαεινή ιδέα να καταθέσουν οι πολίτες τα κοσμήματά τους στην τράπεζα ώστε το κράτος να τα χρησιμοποιεί ως εγγύηση, προκάλεσαν αίσθηση. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, την πρόταση αυτή είχε διατύπωσε και προς τον υπουργό Οικονομικών Νουρετίν Νεμπατί.
Οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αποδεικνύει πως ο δήμαρχος Ερζερούμ λειτούργησε ως «λαγός» της κυβέρνησης και πως οι πολίτες πλέον θα πρέπει να ανησυχούν ακόμη και για τα κοσμήματά τους, αφού φαίνεται πως προωθείται η ιδέα να τα καταθέτουν στο κράτος με αντάλλαγμα ομόλογα του δημοσίου.
Δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερτογάν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την αγωνία των Τούρκων πολιτών για την κρίση και τα τιμαλφή τους: «Μέσω ενός συστήματος που περιλαμβάνει τράπεζες, νομισματοκοπεία και διυλιστήρια χρυσού θα διασφαλίσουμε πως οι πολίτες μας θα τοποθετήσουν τα χρυσαφικά τους στο σύστημα. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με διάφορες εναλλακτικές συνεχίζει τα ομόλογα χρυσού όπως και τα πιστοποιητικά μίσθωσης που στηρίζονται στον χρυσό».
Ο δήμαρχος Ερζερούμ Μεχμετ Σεκμέν, είχε περιγράψει πρώτος πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η συγκεκριμένη πρόταση: «Τα κοσμήματα από το χέρι, το σκουλαρίκι, το βραχιόλι και ότι άλλο υπάρχει σε χρυσό να ζυγιστεί και να δοθεί ένα πιστοποιητικό αξίας. Με το πιστοποιητικό αυτό τα κοσμήματα τοποθετούνται στο χρηματοκιβώτιο της τράπεζας. Στο διάστημα αυτό το κράτος ας τα κρατήσει εκείνα ως εγγύηση. Αν η γυναίκα χρειαστεί ένα σετ από αυτά για γάμο, θα έρχεται και θα τα παίρνει. Εκείνο το διάστημα θα θεωρηθεί άδεια.
Ας τα χρησιμοποιήσει, τα φέρνει πίσω και με το ίδιο πιστοποιητικό ας τα βάλει στο χρηματοκιβώτιο» είχε δηλώσει ο Σεκμέν, επισημαίνοντας πως διατυπώνει τη άποψη ως οικονομολόγος. «Έτσι, πρώτα ο Αλλάχ θα συγκεντρωθούν πολλοί τόνοι χρυσού υπό την επίβλεψη του κράτους. Και έναντι αυτών το κράτος θα μπορεί να κάνει κάθε είδους επενδύσεις και να χρησιμοποιεί και είδους χρηματοοικονομικά μέσα»...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου