28.1.22

Αλλάζει το παιχνίδι...


Καταλυτική επίδραση στην πολιτική συγκυρία φαίνεται να έχει η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μοιάζει να «τρέχει» αιφνιδιασμένη ενόψει της κοινοβουλευτικής... διαδικασίας που ξεκινά σήμερα σε μία αρνητική γι αυτή συγκυρία, λόγω της (ομολογημένης από τον πρωθυπουργό) αποτυχίας στην διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις κεφαλαιοποίησης της γενικότερης κυβερνητικής φθοράς. Το ΚΙΝ.ΑΛ, αν και δυσκολεύεται, επιχειρεί να διατηρήσει το δικό του στίγμα ενώ στην Βουλή η κυβέρνηση θα αποδοκιμαστεί από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Γκολ από τα αποδυτήρια για τον ΣΥΡΙΖΑ
Με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ήδη να έχουν επιτευχθεί δύο σημαντικοί πολιτικοί στόχοι. Πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Βουλή.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ευελπιστούσε να «προσπεράσει» την ευρύτατη λαϊκή δυσαρέσκεια από την διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και να «προχωρήσει παρακάτω» τώρα θα αναγκαστεί να τοποθετηθεί αναλυτικά για το θέμα. Όχι στο προστατευμένο περιβάλλον της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου όπου είχε απέναντι μόνον τις …κάμερες, αλλά σε μία ζωντανή συζήτηση στην Βουλή. Εκεί όπου θα πρέπει να απαντήσει τόσο στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Επίσης ο πρωθυπουργός θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για ένα αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια και είναι εξαιρετικά πιθανό ενώ θα έχει ξεκινήσει η συζήτηση στην Βουλή τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και μετακίνησης σε περιοχές της Αττικής να μην έχουν ακόμη αποκατασταθεί, ενώ θα είναι εξαιρετικά νωπές οι μνήμες από την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπερασπιστεί - αναγκαστικά- το σύνολο των συναρμόδιων υπουργών (Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη) ακόμη και αυτούς που τις προηγούμενες ημέρες φρόντισαν να …λείπουν από το προσκήνιο.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το ότι μία ακόμη φορά, μετά την πρόταση για εξεταστική επιτροπή σχετικά με την Λίστα Πέτσα – μια πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, συσπειρώνει την αντιπολίτευση. Έστω και με επί μέρους διαφοροποιήσεις. Τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και το ΚΚΕ με το Μέρα 25 έχουν δηλώσει πως θα υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας. Αυτό – αντικειμενικά- οδηγεί την Νέα Δημοκρατία σε πολιτική απομόνωση. Αναδεικνύει παράλληλα το τακτικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ έως τις επόμενες εκλογές για την προοδευτική διακύβέρνηση με προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Άλλωστε η πρόταση μομφής που κατατέθηκε εντάσσεται – προφανώς- στην «αλυσίδα» της όξυνσης της κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση που κορυφώνεται με το διαρκές αίτημα για πρόωρες εκλογές.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση οδηγείται σε μία κοινοβουλευτική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης εν μέσω μίας αρνητική, γι αυτήν, συγκυρίας. Σε όλα τα μέτωπα καταγράφονται στοιχεία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Είτε πρόκειται για την πανδημία όπου οι αριθμοί των νεκρών παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα, είτε για την ακρίβεια όπου οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη για τα νοικοκυριά αλλά και στην ενέργεια είναι μόνιμη πηγή κοινωνικής αγανάκτησης. Δίχως να ξεχνά κανείς και το ζήτημα των καταγγελιών του Μένιου Φουρθιώτη για ανταλλαγή μηνυμάτων με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Μια υπόθεση που είναι μάλλον απίθανο να μην θιχτεί σε μία τριήμερη συζήτηση στην Βουλή.

Πάντως η πρωτοβουλία Τσίπρα φαίνεται ότι λειτούργησε ιδιαίτερα θετικά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μία στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έμοιαζε να έχει τάσεις εσωστρέφειας και η συζήτηση για τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής των οργάνων του με βάση τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας είχε την τάση να γίνει κυρίαρχη. Όπως φαίνεται όλες οι τάσεις του κόμματος δέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση την πρόκληση μιας γενικευμένης κοινοβουλευτικής «μάχης», παραμερίζοντας τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις.

Οι δυσκολίες του ΚΙΝ.ΑΛ και η κριτική
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, ανακοινώνοντας σχετικά άμεσα ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι το ΚΙΝ.ΑΛ δεν έμεινε «μετέωρο» απέναντι σε μία σημαντική πολιτική πρόκληση, και διατήρησε την ίδια στάση με αυτή που είχε τον Οκτώβρη του 2020 όταν η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταθέσει πρόταση μομφής στον Χρήστο Σταϊκούρα προκαλώντας μια ανάλογη διαδικασία.

Ο πρόεδρος το κόμματος όμως με δημόσιες δηλώσεις του κατέβαλε προσπάθεια να τηρήσει ίσες αποστάσεις τόσο από την Ν.Δ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια στάση που προκάλεσε απορίες και κριτική. Ιδίως από την στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της πρότασης αλλά ταυτοχρόνως διεμήνυσε ότι δεν ζητά εκλογές. Το ΚΙΝ.ΑΛ ερμηνεύει την στάση του ως αντίδραση στην αντίληψη που θέλει «την πολιτική ως άγονη αντιπαράθεση και ακραία πόλωση» και παραπέμπει εμμέσως στις δημοσκοπικές επιδόσεις του που θέλουν να έχει ανοδική πορεία.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας η στάση του θεωρείται αντιφατική. Επισημαίνεταιμ αναφορικά με την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, πως «από τη μία να λέει ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και από την άλλη να υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα τώρα να γίνουν εκλογές. Το πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο μόνο ο ίδιος το ξέρει».

Αντιφάσεις εντοπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην τακτική του ΚΙΝ.ΑΛ. Σύμφωνα με ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου «καλοδεχούμενη η υπερψήφιση της πρότασης μομφής από το ΚΙΝΑΛ. Περιμένουμε να εξηγήσει στους πολίτες ωστόσο, αφού καταψηφίζει την αποτυχημένη κυβέρνηση της Δεξιάς, γιατί δεν θέλει εκλογές. Και να καταψηφίζει την κυβέρνηση και να ζητάει την παραμονή του κ. Μητσοτάκη, δεν γίνεται».

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λείπουν και στελέχη που αναρωτιούνται αν η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ έχει επιλέξει ..περίεργους δρόμους. Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση που έκανε ο Νίκος Παππάς σχολιάζοντας: «Όταν υπερψηφίζεις πρόταση δυσπιστίας, ζητάς να πέσει η κυβέρνηση. Αν δε ζητάς ταυτόχρονα εκλογές, θέλεις άλλη κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή. Η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν το Νοέμβρη του 2011. Όταν ανετράπη ο Γ. Παπανδρέου και ήρθε ο Παπαδήμος. Ενδιαφέρον...». Επίσης στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε κατά των πρόωρων εν μέσω πανδημίας, την ίδια στιγμή που οι εκλογές οι οποίες τον ανάδειξαν πρόεδρο έγιναν στην φάση της χειρότερης έξαρσης του Covid 19.

ΚΚΕ και Μέρα 25
«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ» δηλώνει ξεκάθαρα ο Περισσός, επιμένοντας ιδιαίτερα στην ανάπτυξη κοινωνικών αντιδράσεων στην κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα στο κοινοβούλιο θα τηρήσει γραμμή κριτικής τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του «το ΚΚΕ θα αναδείξει στη συζήτηση στη Βουλή την ουσία αυτής της στρατηγικής που υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και που σ’ όλα τα μέτωπα (πανδημία, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές, Εργασιακά, Ταμείο Ανάκαμψης, εξωτερική πολιτική κλπ.) φορτώνει νέα βάρη στον λαό και τον οδηγεί σε νέες μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους. Θα αναδείξει ταυτόχρονα και τις ευθύνες όλων των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν και έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή την αντιλαϊκή στρατηγική».

Ανάλογη στάση θα υπάρξει και από το Μέρα 25. Με τον Γιάνην Βαρουφάκη να θυμίζει όμως ότι ο ίδιος είχε προτείνει δημόσια στον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην συζήτηση του προϋπολογισμού. Όπως είπε «όταν ζητήσαμε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουμε από κοινού πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μας διακωμωδούσαν, μας έλεγαν «αφού έχουν την πλειοψηφία, ποιος είναι ο λόγος, θα τους συσπειρώσουμε»» τονίζοντας ότι σήμερα που η κυβέρνηση αλληλοσπαράσσεται «αυτό που έκανε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, που έπρεπε να το έχει κάνει τον Δεκέμβριο όταν του το λέγαμε, τώρα τους συσπειρώνει»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: