Στη δημοσιογραφία, όπως συμβαίνει άλλωστε και στη ζωή, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του, αλλά είναι όμηρος των αποτελεσμάτων τους. Επίσης στη δημοσιογραφία, το ζητούμενο δεν είναι η...ουδετερότητα, αλλά η αλήθεια. Όταν κάνεις συνέντευξη με έναν πρωθυπουργό (και ο Νίκος Χατζηνικολάου έχει κάνει πολλές), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αδικηθείς από το κοινό γιατί όλοι λίγο ή πολύ, έχουν ένα «καλό» νοητό ερώτημα το οποίο απαιτούν να θέσεις και το οποίο αν δεν θέσεις είσαι από υπόλογος έως κατευθυνόμενος.
Ως επαγγελματίας δημοσιογράφος δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Γνωρίζω και τη δυσκολία να είσαι αρεστός (δεν είναι άλλωστε το ζητούμενο) και τις ανισορροπίες που επιβάλλονται ως ισορροπίες.
Το βράδυ της Πέμπτης ο Νίκος Χατζηνικολάου έκανε συνέντευξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το θέμα της επικαιρότητας ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία, η δίωξη δημοσιογράφων για την υπόθεση της Novartis. Δεν είναι δα και συνηθισμένη υπόθεση, να διώκεται δημοσιογράφος με τέσσερα κακουργήματα. Και να θέσουμε το θέμα και στην ουσιαστική του βάση, να διώκεται αυτός που αποκάλυψε το έγκλημα αλλά όχι ο εγκληματίας. Ο τρόπος που έθεσε το θέμα ο Νίκος Χατζηνικολάου στον πρωθυπουργό ήταν άχρωμος, τυπικός, «το είπα για να μην εκτεθώ ότι δεν το είπα» και ως αποτέλεσμα είχε μια απάντηση του Μητσοτάκη ο οποίος πρακτικά είπε πως δεν είναι αυτός υπεύθυνος για τη δίωξη, πως μόλις το έμαθε και αυτός (sic) και πως είναι υπόθεση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην οποία δεν παρεμβαίνει σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που με ανακοίνωσή του υπονοεί πως η Δικαιοσύνη δεν είναι Ανεξάρτητη.
Σκέφτηκα πολύ αν πρέπει να σχολιάσω το συγκεκριμένο σημείο της συνέντευξης. Στο παρελθόν απέφυγα να σχολιάσω και άλλες συνεντεύξεις θεωρώντας πως ο δημοσιογράφος κάνει όπως επιλέγει αυτός τη δουλειά του και ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Δεν σχολίασα, ούτε όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου έκανε μέσα στην πανδημία συνέντευξη με τον Μηστοτάκη με αιχμή των ερωτήσεων το αγαπημένο φαΐ του Μητσοτάκη και τη συνταγή με τα ντολμαδάκια. Έτσι έκρινε, έτσι έκανε. Αν ο δημοσιογράφος θέλει να μπλέξει την πολίτικη σαλάτα με την πολιτική σαλάτα, έχει δικαίωμα. Αυτό είναι το concept βρε αδερφέ. Άλλος ας κάνει άλλα.
Στην περίπτωση όμως αυτής της συνέντευξης με τον Μητσοτάκη έχουμε ιδιαιτερότητες. Ένας δημοσιογράφος, διώκεται με κακουργήματα και πέρα από την κοινή γνώμη , το δημοσιογραφικό συνδικαλιστικό όργανο η ΠΟΕΣΥ, έχει βγάλει ανακοίνωση για πολιτική δίωξη, ενώ τα διεθνή παρατηρητήρια Τύπου έχουν αρχίσει να στέλνουν alert για παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. Επίσης υπάρχει ολόκληρη μεθόδευση για το πώς φτάσαμε στη δίωξη και δεν χρειάζεται καν να είσαι δημοσιογράφος κλάσης Χατζηνικολάου, για να τα θέσεις ως ερωτήματα και να πάρεις απαντήσεις στο όνομα του κοινού σου. Θα παρακάμψω άλλα θέματα προσωπικού και συναισθηματικού τύπου, ότι τον διωκόμενο τον γνωρίζεις 30 χρόνια και έχεις ένα λόγο παραπάνω να ρωτήσεις με επιτάσεως, τι συμβαίνει εδώ πέρα;
Για να μην μακρηγορώ, αποφάσισα να θέσω στον εαυτό μου το ερώτημα, τι ερωτήματα θα έθετα στον Μητσοτάκη, αν ο Νίκος Χατζηνικολάου ήταν κατηγορούμενος με τέσσερα κακουργήματα με τους όρους και τις συνθήκες που αυτό συμβαίνει με εμένα.
Ερώτημα πρώτο. Κύριε πρωθυπουργέ, έγινε γνωστό πως η Ανακρίτρια καλεί το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη να απολογηθεί για τέσσερα κακουργήματα που αφορούν την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Έχει ήδη δημιουργηθεί ισχυρή αντίδραση στην κοινή γνώμη πως πρόκειται για πολιτική δίωξη με εντολή σας. Το δημοσιογραφικό συνδικαλιστικό όργανο έβγαλε μια σκληρή ανακοίνωση, ενώ στα social media , όπως προφανώς γνωρίζετε επειδή είσαστε και εσείς χρήστης, η συμπαράσταση στον Βαξεβάνη έχει τα στοιχεία κύματος έντονης αντίδρασης. Να σημειώσω μόνο πως σε μερικές ώρες το hastag «με το Βαξεβάνη» έχει συγκεντρώσει 30.000 εμφανίσεις.
Ερώτημα δεύτερο. Λέτε πως αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης και όχι δικό σας. Να σας θυμίσω πως σε ανακοινώσεις που έχει βγάλει η ΝΔ για δημοσιεύματα του Βαξεβάνη, αυτά που αφορούσαν το δικό σας Πόθεν Έσχες, τον αποκαλεί ερευνώμενο για τη Novartis. Την ώρα εκείνη δεν υπάρχει καμία έρευνα για τον Βαξεβάνη. Εσείς τον αποκαλείται έτσι όμως και λίγο μετά έρχεται η έρευνα και η δίωξη.
Ερώτημα τρίτο. Μα κύριε Πρωθυπουργέ, τη δίωξη Βαξεβάνη προανήγγειλε δημόσια , ο Υπουργός Ανάπτυξης πολύ πριν υπάρξει, καθώς και δύο δημοσιογράφοι φιλοκυβερνητικών Μέσων εκ των οποίων ο ένας υπήρξε σύμβουλός σας. Ξέρει ο υπουργός ότι θα διωχθεί δημοσιογράφος; Υποστηρίζετε πως δεν είναι πολιτική δίωξη, αλλά τα Μέσα του Βαξεβάνη έχουν αποκλειστεί με πολιτική απόφαση από τη διαφήμιση. Θέλω να πως υπάρχει μια μεθοδική στάση που δείχνει εκδίκηση και εκβιασμό στο δημοσιογράφο που ασχολείται με τα θέματά σας.
Ερώτημα τέταρτο. Είπατε πως η Επιτροπή της Βουλής δεν τον είχε καν ως ύποπτο αλλά τον κατέστησε η Δικαιοσύνη. Ωστόσο θυμίζω πως η Επιτροπή της Βουλής αποδέχθηκε όσα είχαν πει Ράικου και Μανιαδάκης εναντίον του Βαξεβάνη, αλλά δεν τον κάλεσε ποτέ. Ενώ επρόκειτο να κληθεί ως μάρτυρας, η ΝΔ μεθόδευσε τη μη κλήση του και δεν δέχθηκε να τον καλέσει ακόμη και όταν ο ίδιος δημόσια ζήτησε να προσέλθει στη Επιτροπή. Δηλαδή η πλειοψηφία δέχθηκε τις κατηγορίες κάποιων αλλά δεν θέλησε να ακούσει αυτόν που καταγγέλεται; Αυτό είναι παραβίαση βασικών αρχών του Κράτους Δικαίου. Δεν σας ενδιέφερε τι λέει ο Βαξεβάνης αλλά μόνο τι λένε οι άλλοι γι αυτόν; Δεν σας ενδιέφερε η αλήθεια;
Ερώτημα τέταρτο. Λέτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωσή του αμφισβητεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την προσβάλει. Κατ’ αρχήν με βάση τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και η Δικαιοσύνη και οι δικαστές κρίνονται. Είναι δικαίωμα του πολίτη και του πολιτικού. Αλλά να σας θυμίσω πως ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο πρώην πρωθυπουργός κύριος Σαμαράς , όταν ξεκίνησε η έρευνα για το πρόσωπό τους, απειλούσαν δημόσια μάρτυρες και εισαγγελείς. Δεν το έκαναν όμως μόνο οι ερευνώμενοι ως φυσικά πρόσωπα αλλά και το κόμμα σας με ανακοινώσεις. Δεν είχατε και εσείς εμπιστοσύνη και σεβασμό στην Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;
Για τους δικούς του λόγους, ο Νίκος Χατζηνικολάου, έμεινε στην τυπική ερώτηση που εξασφάλισε την απάντηση πως ο Μητσοτάκης δεν έχει καμία σχέση και είναι θέμα Δικαιοσύνης. Δεν θα έκανα το ίδιο. Δεν είναι προσωπικό θέμα. Αυτή τη στιγμή απειλείται η λειτουργία του Τύπου στην Ελλάδα. Το καταθέτουν διεθνείς οργανώσεις και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κόσμος το έχει τούμπανο και ο Μητσοτάκης καμάρι. Γιατί πρέπει να το έχει και ο Χατζηνικολάου;
Όσο περνάνε τα χρόνια, ανακαλύπτω πως η δημοσιογραφία για να λειτουργεί όπως πρέπει, χρειάζεται πέρα από εμπειρία και αρχές ένα πολύτιμο συστατικό. Φιλότιμο...
Kώστας Βαξεβάνης
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου