Ακούγοντας τους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τους βουλευτές της ΝΔ, που είχαν μιλήσει στη Βουλή μέχρι αργά το βράδυ, ήταν σαν να άκουγες την ίδια κασέτα: προσπαθώντας να αποδομήσουν την πρόταση δυσπιστίας, έλεγαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας την έκανε μόνο και μόνο για να ανακόψει την άνοδο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, που... απειλεί να αφαιρέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη θέση. Έτσι έλεγαν.
Είναι ολοφάνερο ότι αυτή είναι η κυβερνητική "γραμμή" από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση δυσπιστίας. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ο ισχυρισμός αυτός ευσταθεί, είναι απορίας άξιον ότι η ΝΔ νομίζει πως η διαφαινόμενη άνοδος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη απειλεί μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν η άνοδος αυτή δεν είναι μόνο δημοσκοπική και επιβεβαιωθεί στην κάλπη, τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει η ΝΔ.
Ο κ. Ανδρουλάκης κάνει προσεκτικά βήματα, ορισμένα από τα οποία φαίνονται αντιφατικά. Για παράδειγμα, πολλή σκόνη σήκωσαν η απόφασή του να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και η ταυτόχρονη δήλωσή του ότι δεν ζητεί εκλογές. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν αυτήν την αντίφαση. Και όντως έτσι είναι. Μόνο που η αντίφαση αυτή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι βλάπτει τον κ. Ανδρουλάκη και το κόμμα του.
Ας προσέξουμε. ΤΟ ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να επαναπατρίσει παλαιούς ψηφοφόρους του, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τι κάνει γι’ αυτό;
Πρώτον, υπερψηφίζει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και αυτονόητη απόφαση για κόμμα της αντιπολίτευσης, στέλνει ένα σήμα προς παλαιούς ψηφοφόρους του, οι οποίοι έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ παύει, οριστικά πλέον, να είναι σώνει και καλά μέλος του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει ξανά με τη ΝΔ, αν δεν έχει αυτοδυναμία.
Δεύτερον, με την, όντως αντιφατική, δήλωση ότι δεν ζητεί εκλογές, απευθύνεται σε όσους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το 2019 τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι ψηφοφόροι αυτοί θέλουν λιγότερο επιθετική αντιπολίτευση, που δεν θα ταυτίζεται με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό φαίνεται ότι επιχείρησε να πετύχει ο κ. Ανδρουλάκης με την άρνησή του να στηρίξει το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Αν η προβαλλόμενη δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ είναι πραγματική και επιβεβαιωθεί στις εκλογές, δεν θα προκαλέσει ζημιά μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται να πιστεύουν μέχρι τώρα στην κυβέρνηση. Διότι οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που έχουν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερες από μία φορές από το 2012, δυσκολότερα θα επιστρέψουν. Αντίθετα, είναι περισσότερο πιθανό να επιστρέψουν όσοι ψήφισαν το 2019 τη ΝΔ για "να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ". Αν δεν είναι ορατό ότι "επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ", αυτοί οι ψηφοφόροι μπορεί να επιστρέψουν στο κόμμα τους. Και αυτό ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα, μαζί με τη φυσιολογική φθορά από την άσκηση της εξουσίας, η ΝΔ να χάσει σημαντικό ποσοστό ψήφων, που θα της στοιχίσει την αυτοδυναμία. Αυτό το έχουν αντιληφθεί ορισμένα έμπειρα στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θεωρεί ότι η ΝΔ πρέπει να σταματήσει να παρέχει «ασυλία» στον κ. Ανδρουλάκη.
Έτσι, παρά τα επιφαινόμενα, η όποια άνοδος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποβεί καθοριστικά ζημιογόνα για τη ΝΔ παρά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, αν η ΝΔ χάσει την αυτοδυναμία ο κ. Μητσοτάκης θα έχει υποστεί ήττα χωρίς να έχει χάσει τις εκλογές, επειδή θα αναγκαστεί να μπει στην αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου, με δεδομένη την άρνηση του κ. Ανδρουλάκη.
Αν ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ ποντάρουν στη ζημιά που θα προκαλέσει η εκλογή του κ. Ανδρουλάκη μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν ότι έκαναν λάθος. Κι αν αυτό γίνει στις εκλογές, μπορεί το λάθος αυτό να αποδειχθεί μοιραίο.
Μένει να φανεί στη συνέχεια αν η ΝΔ και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης θα συνεχίσουν να "χαϊδεύουν"- σύμφωνα με την έκφραση της κυρίας Μπακογιάννη- τον κ. Ανδρουλάκη και αν οι δημοσκοπήσεις θα δείχνουν συνεχή άνοδο των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση επιχειρεί, μέσω του κ. Ανδρουλάκη, να βγάλει εντελώς από το παιχνίδι εξουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενδέχεται να πέσει και η ίδια στην παγίδα που στήνει. Να πάθει, δηλαδή, αυτό που λέει η λαϊκή παροιμία υπό τη μορφή ερωτήματος: "Το τυρί το είδες, τη φάκα δεν την είδες;".
Γιώργος Καρελιάς
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.