Συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ν.Δ. -όπως και οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την υφήλιο- βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη απειλή. Σε όλη αυτή την περίοδο η διαχείριση της πανδημίας επισκιάζει κάθε άλλη πολιτική επιλογή και προσδιορίζει τα όρια του κυβερνητικού έργου.
Το κρίσιμο ζήτημα που τέθηκε εξ αρχής ως δίλημμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το αν θα παραχωρήσει αυξημένες αρμοδιότητες στην επιτροπή των «ειδικών» ή... θα αρκεστεί στον συμβουλευτικό χαρακτήρα της και θα αναλάβει το κυβερνητικό επιτελείο το βάρος των κρίσιμων αποφάσεων.
Γνωρίζουμε σήμερα ότι η επιτυχία του πρώτου λοκντάουν τον Μάρτιο του 2020 οφείλεται στην αρχική επιλογή να δοθεί ο πρώτος λόγος για τις κρίσιμες αποφάσεις στους ειδικούς. Και όλα τα δεδομένα συνηγορούν στη διαπίστωση ότι η οδυνηρή αποτυχία στη συνέχεια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να παραμερίσει τους ειδικούς και να αναλάβει ο ίδιος τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής για την πανδημία, με αποτέλεσμα να έχει πλέον βρεθεί η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο κόστος σε θανάτους από τον κορονοϊό.
Το ενδιαφέρον είναι ότι όλα αυτά δεν τα λέμε εμείς. Τα έχει παραδεχτεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σε μια συνέντευξή του το καλοκαίρι του 2020 που έχει θαφτεί από το κατά τ’ άλλα στοχοπροσηλωμένο στην επικοινωνία μέγαρο Μαξίμου.
Σήμερα βέβαια ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στους ειδικούς, παρουσιάζοντας δήθεν ως δικές τους υποδείξεις τις επιλογές της κυβέρνησης που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Μιλώντας την περασμένη βδομάδα στον Νίκο Χατζηνικολάου επιχείρησε να ενοχοποιήσει την αντιπολίτευση για την απομάκρυνση των ειδικών. Υποστήριξε ότι ο καθηγητής Τσιόδρας «στοχοποιήθηκε», υπέστη «δολοφονία χαρακτήρα» και δέχτηκε «χυδαίες επιθέσεις», ενώ ο ίδιος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις μαζί του και τον «συμβουλεύεται και προσωπικά» («ΑΝΤ1», 12.1.2022).
Αλλά στην ίδια συνέντευξη, λίγο νωρίτερα, δεν δίστασε να μιλήσει περιφρονητικά για τη δουλειά του κορυφαίου λοιμωξιολόγου, προκειμένου να δικαιολογήσει τη δήλωσή του στη Βουλή ότι ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι αν είσαι διασωληνωμένος μέσα ή έξω από τη ΜΕΘ. Ο δημοσιογράφος τού επισήμανε ότι αυτή η δήλωση «καταρρίφθηκε στη συνέχεια από την έρευνα Τσιόδρα και Λύτρα, η οποία αγνοείται», για να λάβει την ακόλουθη απάντηση: «Κύριε Χατζηνικολάου, η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα δεν μας είπε τίποτα το οποίο δεν γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία».
Σε άλλο σημείο, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να καταγγείλει συλλήβδην τους ειδικούς που εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές: «Νομίζω ότι χτίστηκαν τηλεοπτικές καριέρες πάνω στην πανδημία από σοβαρούς ανθρώπους, δεν θέλω να αμφισβητήσω την επιστημονική εγκυρότητα». Αλλά το ότι «σοβαροί» άνθρωποι χτίζουν καριέρες στα κανάλια, μόνο ο κ. Μητσοτάκης, που θεωρεί ότι όλα είναι «επικοινωνία», θα μπορούσε να το ισχυριστεί.
Τι έλεγε όμως ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη του 2020; Ηταν Ιούνιος και ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, από όπου μίλησε διαδικτυακά με τον Βρετανό καθηγητή Νίαλ Φέργκισον με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις. Ο Φέργκισον του έπλεξε το εγκώμιο και εκθείασε το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος. Ε, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να αποδώσει την επιτυχία εξ ολοκλήρου στον αποφασιστικό ρόλο των ειδικών και στη δική του επιλογή να «αποπολιτικοποιήσει» το ζήτημα.
Ελεγε χαρακτηριστικά στις 11.6.2020 ο πρωθυπουργός:
«Να τι κάναμε. Οταν μίλησα για πρώτη φορά με τους δικούς μου ειδικούς για τη δημόσια υγεία και άκουσα τις συμβουλές τους, είχα το δίλημμα ή να σκεφτώ τις οικονομικές συνέπειες της επιλογής μας ή να προστατέψω τη ζωή όλων όσων ζουν στην Ελλάδα: των Ελλήνων αλλά και των προσφύγων μας, ενός πληθυσμού που εξ ορισμού ήταν πιο ευάλωτος. Επιπλέον, γνώριζα ότι σ’ αυτό το ξεκίνημα της πανδημίας είχαμε ένα ταλαιπωρημένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και έναν σχετικά ηλικιωμένο πληθυσμό, επομένως πείστηκα ότι έπρεπε να αντιδράσω εγκαίρως. Και σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, θεωρώ ότι έκαναν λάθος εκείνοι που επιχειρηματολόγησαν κατά των μέτρων εγκλεισμού επειδή ήθελαν να διατηρηθεί η οικονομική δραστηριότητα. Πιστεύω ότι είναι εκείνες οι χώρες που τα κατάφεραν καλά στον περιορισμό της επιδημίας, τουλάχιστον στο αρχικό της στάδιο, εκείνες που θα αναδειχθούν ισχυρότερες καθώς μπαίνουμε στη φάση της ανάκαμψης».
Και λίγο παρακάτω:
«Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος με τον τρόπο που αντιδράσαμε, πολύ περήφανος για τον τρόπο που αντέδρασε ο ελληνικός λαός. Δεν χρησιμοποιήσαμε επιβολή για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά των πολιτών. Τους πείσαμε. Και σε μια χώρα που είχε το προηγούμενο κάποιων εσωτερικών αναταραχών, όπως ξέρετε, την περασμένη δεκαετία, ήταν πολύ σημαντικό ότι όλα αυτά συνέβησαν εξαιρετικά ειρηνικά, προβλήθηκαν πολύ λίγες θεωρίες συνωμοσίας και όλοι ήταν πεπεισμένοι ότι αυτό ήταν το σωστό. Και ένας από τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι τα καταφέραμε ήταν επειδή δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς και τους αφήσαμε να μιλήσουν, ενώ αποπολιτικοποιούμε ουσιαστικά αυτή την κρίση της δημόσιας υγείας».
Μ’ άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης απέδιδε την επιτυχία στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας στην απόφασή του να ακολουθήσει τη γνώμη των ειδικών και να τους αναθέσει τον πρώτο ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. Το δεύτερο ήταν ότι δεν εφάρμοσε μέτρα επιβολής αλλά πειθούς και έτσι αποδυναμώθηκαν οι θεωρίες συνωμοσίας. Και το τρίτο είναι ότι απέφυγε την «πολιτικοποίηση» αυτής της διαχείρισης.
Είναι ακριβώς το αντίθετο από όσα έκανε ο ίδιος και η κυβέρνησή του από το τέλος του 2020, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Αυτός είναι ο λόγος που η αποκαλυπτική αυτή συνέντευξη προβάλλεται μεν από τότε στους επίσημους ιστότοπους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά η μεταγραφή της σε κείμενο (στα αγγλικά και τα ελληνικά) παραλείπει προκλητικά τα επίμαχα αποσπάσματα. Βέβαια, για όσους αμφιβάλλουν, το βίντεο της συνέντευξης είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου