26.1.22

Συνεδριάζουν οι ειδικοί για τα μέτρα...


Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν παράταση ή άρση...

Με κεντρικό θέμα την παράταση ή όχι των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορωνοϊού που λήγουν την Κυριακή 30 Ιανουαρίου συνεδριάζει σήμερα η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Την όποια... καταληκτική απόφαση των ειδικών θα επηρεάσουν τρεις παράγοντες: α) η έως τώρα πορεία της επιδημίας β) η κακοκαιρία «Ελπίδα» που έπληξε το προηγούμενο 48ωρο κυρίως την Αττική και την Εύβοια αλλά και άλλες περιοχές και γ) η πορεία των εμβολιασμών.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων την προηγούμενη Τετάρτη 19 Ιανουαρίου είχε εισηγηθεί την παράταση των μέτρων (απαγόρευση μουσικής στους χώρους διασκέδασης, μόνο καθήμενοι έως έξι άτομα ανά τραπέζι και περιορισμός ωραρίου έως τις 00:00, υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης για την είσοδο σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, λιανεμπόριο, υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε ΜΜΜ, σούπερ-μάρκετ) κατά μία εβδομάδα, δηλαδή έως τις 30/1 κυρίως λόγω του υψηλού αριθμού θανάτων που σημειώνονταν καθημερινά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Σήμερα λοιπόν καλούνται εκ νέου να αξιολογήσουν την κατάσταση με βάσει τον αριθμό των ημερήσιων θανάτων, των νέων κρουσμάτων, των νοσηλειών και της κατάστασης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και της πορείας των εμβολιασμών και φυσικά της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα και την όποια επίδρασή της στην επιδημία.

Τα «συν» για τη λήξη των μέτρων

Την εβδομάδα 19-25/1 κατά μέσο όρο καταγράφηκαν καθημερινά 91 θάνατοι την ημέρα. Από την περασμένη Τρίτη έως σήμερα έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό 655 ασθενείς, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα οι απώλειες ανήλθαν στις 638.

Παράλληλα 653 ασθενείς παραμένουν σήμερα διασωληνωμένοι σε κλίνες ΜΕΘ και ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία του επταημέρου είναι 484 ασθενείς, ενώ την περασμένη Τρίτη ήταν 552. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που ανέρχονταν σε 5.118 στις 18 Ιανουαρίου (4.011 σε απλές κλίνες, 1.107 σε Μονάδες), χθες ήταν 4.896 (3.831 σε απλές, 1.065 σε Μονάδες).

Τα ημερήσια κρούσματα παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία - 17.409 χθες Τρίτη, 19.075 τη Δευτέρα, 12.108 την Κυριακή και 18.333 το Σάββατο - γεγονός που αποτυπώνεται και στα λύματα, που βάσει της χθεσινής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρουσίασαν σημαντική πτώση σε 11 περιοχές, περιλαμβανομένης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η σταδιακή αυτή αποκλιμάκωση αξιολογείται ως ενθαρρυντική καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κορύφωση των κρουσμάτων που προκάλεσε το στέλεχος Omicron έχει ήδη συμβεί και εκτός απροόπτου - δε μπορεί να αποκλειστεί κάποια νέα έξαρση - βρισκόμαστε πια σε φάση «εκτόνωσης» του επιδημικού κύματος που προκάλεσε η νέα παραλλαγή.

«Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά το κλείσιμο της διασκέδασης και συνολικά τα υπόλοιπα μέτρα που είναι σε ισχύ, αλλά και το γεγονός ότι το επιδημικό κύμα των κρουσμάτων Omicron έπληξε κυρίως νεαρά άτομα και παιδιά που ανάρρωσαν ταχύτερα», εξηγεί μιλώντας στο protothema.gr και το ygeiamou.gr o αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

Ωστόσο αυτή είναι η μισή εικόνα που καλούνται να δουν οι Εμπειρογνώμονες για να αποφασίσουν για την παράταση των μέτρων ή όχι. Κι αν βασιστούν σε αυτήν τότε θα περιμένει κανείς να ταχθούν υπέρ της λήξης των περιοριστικών μέτρων στις 30/1.

Τα «μείον» που θα οδηγήσουν σε νέα παράταση

Αλλά η άλλη μισή εικόνα δείχνει ξεκάθαρα την πτωτική πορεία των εμβολιασμών (στις 19/1 έγιναν 72.656 εμβολιασμοί, στις 20/1 67.548, στις 21/1 68.074, στις 22/1 72.548, στις 23/1 27.016, στις 24/1 43.708 και χθες 29.480) ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 300.000 άτομα που δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου και ο χιονιάς ήρθε να πλήξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με την αναβολή των προγραμματισμένων ραντεβού για παιδιά και ενήλικες.

Η κακοκαιρία επίσης «έκλεισε» στο σπίτι χιλιάδες μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων χωρίς την υποχρέωση της διενέργειας self test αλλά και η διήμερη γενική αργία στις πληγείσες περιοχές επίσης συνέβαλε καθοριστικά στο μειωμένο testing. Χθες Τρίτη έγιναν μόλις 360.000 διαγνωστικοί έλεγχοι.

Το επιδημιολογικό τοπίο λοιπόν θολώνει ξαφνικά από την κακοκαιρία με τους εδικούς να θεωρούν ότι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 10 ημέρες για να αποτυπωθεί η όποια επίδραση του χιονιά στην πορεία των ημερήσιων κρουσμάτων και η παραμονή όλων μας σε κλειστούς χώρους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.

Εάν οι παράγοντες αυτοί αξιολογηθούν ως ισχυρότεροι δεν αποκλείεται οι Εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας να εισηγηθούν την εκ νέου παράταση των μέτρων για μια επιπλέον εβδομάδα.

Προς έναν πιο βατό Φεβρουάριο

Στόχος εξάλλου των ειδικών είναι ο Φεβρουάριος να σηματοδοτήσει την οριοθέτηση της επιδημίας του κορωνοϊού. «Εκτός απροόπτου, δηλαδή κάποιας νέας έξαρσης κρουσμάτων, η εκτίμησή μας είναι ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων από τούδε και στο εξής θα κυμαίνεται σε αναμενόμενα επίπεδα», σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, με το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου να γίνεται αισθητή η μείωση στις απλές νοσηλείες αφού η Omicron που κυριαρχεί πια στην κοινότητα δεν φαίνεται να προκαλεί μεγάλο αριθμό εισαγωγών και παρατεταμένες νοσηλείες. Τέσσερις με πέντε ημέρες κατά μέσο όρο διαρκεί η απλή νοσηλεία των εμβολιασμένων ατόμων που μολύνονται από τη νέα μετάλλαξη, ενώ η Δέλτα απαιτούσε διπλάσιο χρόνο νοσηλείας σε απλή κλίνη.

Στον αντίποδα, δηλαδη στις ΜΕΘ, η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη με 653 διασωληνωμένους ασθενείς να δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό. Αν και η πλειοψηφία των ασθενών αυτών θεωρούνται κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι, αρκετοί είναι και εκείνοι που έχουν νοσήσει λόγω της Omicron. Ενδεικτικά στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς είναι φορείς της Omicron.

«Οι νοσηλείες στις ΜΕΘ και στις άλλες ειδικές μονάδες (ΜΑΦ, ΜΕΛ) διαρκούν κατά κανόνα πολλές ημέρες και η όποια αποκλιμάκωση καταγραφεί δεν αναμένεται να γίνει ορατή πριν από το δεύτερο 15ημερο του Φεβρουαρίου», σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συμπληρώνοντας πως «αισιοδοξούμε ότι αυτό θα συμβεί και θα κάνει τον Φεβρουάριο έναν πιο βατό μήνα για τη διαχείριση της επιδημίας από κάθε άποψη»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: