8.1.22

Εκλογές το 2022: Ο Τσίπρας τις ζητάει...


Τι θα "ζυγίσει" ο Μητσοτάκης...
Με 30, 40 και 50.000 κρούσματα Covid 19, το να μιλά κανείς για εκλογές αυτή την χρονιά φαντάζει ασύμβατο, εκ πρώτης όψεως. Όμως είμαστε ακόμη στην αρχή του 2022, μια χρονιά «αβεβαιότητας» σύμφωνα (και) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άρα... το ενδεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει, παρότι είναι υποχρεωμένος από τα πράγματα συνοδεύσει την εικασία με πολλά «Αν».


Το εντυπωσιακό κύμα μετάδοσης του Covid 19 που προκαλεί η μετάλλαξη «Όμικρον», αποκλείει κάθε σκέψη προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία για τους πρώτους μήνες του χρόνου. Όμως οι εκτιμήσεις των ειδικών που μιλούν για μια έξαρση που σύντομα θα έρθει σε «ύφεση» και οι προβλέψεις για να υπάρξει ένα «χαλαρό» υγειονομικά καλοκαίρι αντιστρέφουν εντελώς την προοπτική. Άλλωστε έχουν ήδη υπάρξει ευρωπαϊκές χώρες που πραγματοποιούν εκλογές εν μέσω πανδημίας.

Εκτός όμως από τους αντικειμενικούς παράγοντες, στην εξίσωση υπάρχουν και οι υποκειμενικοί. Το ποιος θέλει να γίνουν εκλογές μέσα στο 2022. Σε αυτή την κατηγορία σίγουρα περιλαμβάνονται κόμματα της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να τις έχει ζητήσει επισήμως. Καλοδεχούμενες θα ήταν ίσως και για το Κίνημα Αλλαγής που μετά την μεγάλη συμμετοχή των οπαδών του στην εκλογική διαδικασία που ανέδειξε πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη θα ήθελε ίσως να «κεφαλαιοποιήσει» την δυναμική του. Το κομβικό ερώτημα πάντως είναι το αν τις θέλει η κυβέρνηση. Δηλαδή ο μόνος «υποκειμενικός παράγοντας» που μπορεί αυτή την στιγμή να τις επιβάλλει.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ

Από κυβερνητικής πλευράς η υπόθεση της διενέργειας πρόωρων εκλογών σχετίζεται με ένα αποκλειστικά πρόσωπο: Τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η προσφυγή στις κάλπες είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, κάτι που επισημαίνουν τόσο τα κυβερνητικά στελέχη όταν ερωτώνται σχετικά όσο και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.


Ο πρωθυπουργός σε όλες τις συνεντεύξεις που έχει δώσει μέσα στο 2021 και στις περισσότερες από τις τοποθετήσεις που έχει κάνει στην Βουλή δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, όταν δηλαδή θα εξαντληθούν οι συνταγματικές προθεσμίες. Αν και αυτό δεν λέει και πολλά για τους πολιτικούς του αντιπάλους, μια και το δόγμα του ότι «οι πρόωρες εκλογές δεν ανακοινώνονται» ισχύει διαχρονικά στην Ελλάδα.

 
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με τα δικά του λόγια στην Βουλή, η εξάντληση της τετραετίας είναι ζήτημα «θεσμικής συνέχειας και πολιτικής κανονικότητας» ενώ η κυβέρνηση του έχει «εγγυηθεί εντός και εκτός Ελλάδος τη σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια». Μάλιστα όταν προκλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στον κοινοβούλιο επιακαλέστηκε το εξής επιχείρημα: «Στο παρελθόν υπήρξαν ουκ ολίγες πολιτικές ευκαιρίες, που θα μου επέτρεπαν να είχα προκηρύξει εθνικές εκλογές με πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτές θα οδηγούσαν τη Νέα Δημοκρατία σε ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019.Αναφέρω ενδεικτικάτην περίοδο του Μαΐου και του Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν τα ποσοστά αποδοχής της Κυβέρνησης ήταν και για τα δεδομένα της Ελλάδος, αλλά και της Ευρώπης, επιεικώς στρατοσφαιρικά».

Απέναντι σε αυτές τις συνεχείς και ισχυρές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα μόνα στοιχεία που μπορούν αντιπαραβληθούν είναι η πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ευρείες αλλαγές των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Ο άτυπος αυτός «ανασχηματισμός» έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου και ορισμένοι από αυτούς που έφυγαν από τις θέσεις τους το έκαναν προκειμένου να πολιτευθούν. Χαρακτηριστική περίπτωση η γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου που ανέφερε πως «αποχωρώ για να είμαι υποψήφια στις επόμενες εκλογές». Φυσικά οι αλλαγές αυτές δεν δείχνουν κατ’ ανάγκη πρόωρες κάλπες. Ο προεκλογικός αγώνας για την κατάληψη μιας βουλευτικής έδρας είναι εύλογο να ξεκινήσει και 1,5 χρόνο νωρίτερα, στο σενάριο που οι εκλογές θα γίνουν το 2023.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο Γιωργου Λιβιτσανου, πατήστε ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: