18.1.22

Ύφεση με 100 νεκρούς δεν υπάρχει...


Πραγματικό σοκ προκάλεσε η χθεσινή καταγραφή 101 νέων θανάτων από κορονοϊό, έναν δραματικά μεγάλο αριθμό ο οποίος οδήγησε το σύνολο των απωλειών ζωής λόγω της πανδημίας σε πάνω από 22.000. Την ίδια στιγμή κοντά στους 675 εξακολουθούν να παραμένουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Με τέτοια δεδομένα, η... αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν φαίνεται να μπορεί να εισηγηθεί κάποια χαλάρωση μέτρων.

Είναι γεγονός ότι έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορονοϊού παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα της τάξης των 20.500. Την ίδια στιγμή όμως δεν φαίνεται να ακολουθεί αντίστοιχα η αποκλιμάκωση νέων νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.

Ειδικότερα οι νέες εισαγωγές λόγω covid στα νοσοκομεία του ΕΣΥ βρίσκονται στα επίπεδα των 550 καθημερινά, ενώ καταγράφουμε ημερησίως πάνω από 80 θανάτους. Συνολικά μέσα στον Ιανουάριο έχουν μέχρι τώρα χάσει τη ζωή τους περίπου 1300 άτομα.

Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμη κι αν η εικόνα σταδιακά βελτιωθεί, αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει ότι τα παρόντα επίπεδα κρουσμάτων δεν θα προκαλέσουν έντονες πιέσεις σε νοσηλείες και διασωληνώσεις.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, η σημερινή εικόνα των σκληρών δεικτών δεν έχει ακόμη αποτυπώσει το ρεκόρ των 50.000 και πλέον νέων κρουσμάτων πριν από 2 εβδομάδες. Ακόμη όμως κι αν αυτό έχει συμβεί σε ένα βαθμό, δεν αναμένεται ραγδαία αποκλιμάκωση.

Δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι από τις 35.000 μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων έχουμε πέσει στις 20.000, όμως δεν γνωρίζουμε απόλυτα πόσα από αυτά αφορούν τη Μετάλλαξη Δέλτα αν και εκτιμάται πως δεν είναι πολλά. Επίσης σημειώνεται και μετατόπιση των νέων μολύνσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου και η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νοσήσεις.

Αξίζει να σταθούμε και στα λεγόμενα της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου η οποία σημείωσε ότι "Πότε λοιπόν θα έρθει αυτό το πολυπόθητο τέλος της πανδημίας; Η κόπωση και η επιθυμία για την επάνοδο στον κανονικό ρυθμό της ζωής μας δεν πρέπει να μας παρασύρει. Η ανεπαρκής ανοσία, λόγω πλημμελούς εμβολιασμού και συμμόρφωσης, θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού, αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων και επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και συνέχισης των εμβολιασμών".

Με βάση λοιπόν και τη συγκεκριμένη αναφορά το να άρουμε κάποια μέτρα μάλλον είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη του περιορισμού της επιδημίας, αυτή τη στιγμή.

Η επίπτωση των σχολείων

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να έχουμε και ξεκάθαρη εικόνα από την επίπτωση της επιστροφής των μαθητών στα θρανία. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι τα πράγματα δεν φαίνονται και τόσο ρόδινα.

Χθες ανακοινώθηκαν 6.240 νέα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας μέχρι 17 ετών. Μάλιστα για πρώτη φορά η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αφορούσε στο 33% των συνολικών κρουσμάτων, δηλαδή 1 στα 3 νέα κρούσματα ήταν σε παιδιά. Κι αυτό μια βδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Πριν μία εβδομάδα, δηλαδή την ημερά που άνοιγαν τα σχολεία και μάλιστα με υποχρεωτικό self test, στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είχαν καταγραφεί 6.033 νέα κρούσματα αποτελώντας όμως το 22%. Αναμένεται λοιπόν με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον η πορεία των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη ηλικία και μάλιστα τα σημερινά στοιχεία καθώς θα αποτυπώνουν και τα χθεσινά υποχρεωτικά self test για μαθητές και καθηγητές.

Τα μυστήρια του ΕΟΔΥ

Να αναφέρουμε ακόμη ότι εντύπωση προκάλεσαν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα κρούσματα σε μαθητές. Όπως ανακοίνωσε:

"Κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων (10-16/1) εντοπίστηκαν 10.414 λιγότεροι μαθητές ηλικίας 4-18 ετών θετικοί στον κορονοϊό, απ’ ό,τι την τελευταία εβδομάδα των διακοπών των Χριστουγέννων (3-9/1). Συγκεκριμένα από 43.608 θετικά κρούσματα μαθητών μείωση σε 33.194), και παρά το γεγονός ότι τα τεστ σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξήθηκαν ραγδαία την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων".

Όμως με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πιο σχετική ηλικιακή κατηγορία, δεν μας προκύπτει αυτό το συμπέρασμα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην κατηγορία ατόμων έως 17 ετών, το διάστημα 3-9/1 καταγράφονται 41.685 κρούσματα δηλαδή πολύ κοντα στα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Παιδείας (43.608 ηλικίας 4-18).

Όμως το διάστημα 10-16/1 ενώ βλέπουμε από τον ΕΟΔΥ να αναφέρονται 38.088 νέα κρούσματα το Υπουργείο Παιδείας δίνει μόνο 33.194. Για να ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υποθέσουμε νέα κρούσματα στην ηλικίας 0-3 ετών της τάξης 6000 και πλέον! Πράγμα αδύνατον...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: