Οι αντιδράσεις των εμβολιασμένων ψηφοφόρων, αλλά και των επιχειρηματιών της εστίασης, οδήγησαν το Μαξίμου σε στροφή 180 μοιρών και έτσι αντί για ρεβεγιόν με rapid test από την τσέπη των πολιτών, η κυβέρνηση θα διανείμει επιπλέον δωρεάν self test για την Πρωτοχρονιά.
Μέχρι προχθές το απόγευμα στο... Μαξίμου πάντως είχαν κατασταλάξει για rapid test και για τους εμβολιασμένους προκειμένου να κάνουν ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς σε κλειστούς χώρους διασκέδασης. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προχθές επιχειρηματολογούσαν για την χρησιμότητα και αναγκαιότητα ενός τέτοιου μέτρου.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο όμως διαπίστωσαν την έκταση των αντιδράσεων στα social media, τη δυσαρέσκεια στο χώρο της εστίασης και τη γκρίνια και στην ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Και κυρίως πως οι εμβολιασμένοι πολίτες διαμαρτύρονταν ότι η κυβέρνηση θα τους εξίσωνε με τους ανεμβολίαστους δεδομένου ότι το κυβερνητικό αφήγημα ήταν πως με το εμβόλιο “θα έπαιρναν πίσω τη ζωή τους” και δεν θα πλήρωναν για τεστ. Επομένως υπήρχε ο κίνδυνος η ΝΔ να χάσει και αυτό το κοινό. Αλλά και ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες τη στιγμή που οι καταστηματάρχες περίμεναν “να βγάλουν τα σπασμένα” την Πρωτοχρονιά.
Υπήρχαν όμως και.. τεχνικά προβλήματα όσον αφορά στην εφαρμογή του “ρεβεγιόν με rapid test”. Πρώτον, δεν ήταν βέβαιο ότι επαρκούσε ο αριθμός των τεστ για ένα τόσο μαζικό έλεγχο ή ότι τα φαρμακεία θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο φόρτο. Δεύτερον, θα χρειαζόταν και έλεγχος από την πολιτεία.
Βεβαίως όλα αυτά ίσχυαν και προχθές και δεν μπορεί η κυβέρνηση να τα ανακάλυψε χθες. Αυτό που έκρινε την οριστική απόφαση ήταν το πολιτικό και οικονομικό κόστος.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε λοιπόν να κάνει πίσω μπροστά στις αντιδράσεις και να “σώσει” οικονομικά τις γιορτές. Και από το 2022 βλέπουμε... για νέα μέτρα.
Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση είχε ποντάρει στον εμβολιασμό προκειμένου να μην πάρει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ ή μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία, καθώς αυτό θα απαιτούσε πολύ περισσότερες προσλήψεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών. Αλλά και τώρα θέλει να μείνει σταθερή στην ιδεολογία της για λιγότερο κράτος και ως εκ τούτου απευθύνεται στην “ευθύνη και ωριμότητα των πολιτών”, όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι δέχθηκε εισηγήσεις για rapid test και για εμβολιασμένους, χωρίς όμως να διευκρινίσει από ποιον. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα χθες ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας είχε “καρφώσει” το Μαξίμου διαψεύδοντας ότι είχε γίνει οποιαδήποτε εισήγηση από την επιτροπή.
Η μουρμούρα στο γαλάζιο παρασκήνιο πάντως συνεχίζεται με βουλευτές να δείχνουν το υπουργείο Υγείας, αλλά και κορυφαίους υπουργούς, ενώ στο στόχαστρο έχει βρεθεί και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, που άλλωστε έχει επιτελικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το Μαξίμου πάντως ελπίζει ότι με την παρέμβαση Μητσοτάκη θα γλυτώσει τις πολιτικές συνέπειες και θα διασώσει πρωτίστως το προφίλ του ίδιου του πρωθυπουργού. Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι μετά τις γιορτές και καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα, θα αναγκαστεί να λάβει νέες, πιο δυσάρεστες αποφάσεις.
Στις 3 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη που θα κρίνει τα νέα μέτρα για το 2022.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα πάει ξανά σε lockdown, όμως φαίνεται πως είναι πολύ πιθανό να επανέλθει το ωράριο στην εστίαση. Μπαρ, κέντρα διασκέδασης κλπ θα κλείνουν από τις 11 ή 12 το βράδυ με 5 το πρωί, προκειμένου να περιοριστεί ο συνωστισμός στους χώρους διασκέδασης.
Το δεύτερο πιθανό μέτρο είναι η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τίθεται όμως το ερώτημα πως θα εφαρμοστεί αυτό, εφόσον θα είναι ανοιχτή η εστίαση.
Και το τρίτο βασικό μέτρο αφορά στην αύξηση της τηλεργασίας.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου και όχι αργότερα, όμως στην πραγματικότητα όλα εξαρτώνται από την επέλαση της Όμικρον και πως θα πάνε οι γιορτές. Η απάντηση στο σχολικό ζήτημα δεν είναι πάντως απλή: Από τη μία τα σχολεία αποτελούν εστίες μετάδοσης μεταξύ των παιδιών και από τα παιδιά σε γονείς, παππούδες, εκπαιδευτικούς. Και από την άλλη, τα μικρά παιδιά αλλά και οι έφηβοι δεν μπορούν να περνούν χρόνια κλεισμένα στο σπίτι...
Βίκυ Σαμαρά
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου