4.12.21

Πάπας Φραγκίσκος: Nα προάγει η Ελλάδα τη συμπερίληψη και Δικαιοσύνη...


Το ζήτημα της υποχώρησης της Δημοκρατίας στην Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο τόνισε μεταξύ άλλων ο Πάπας Φραγκίσκος και προέτρεψε την Ελλάδα, που αποτελεί το λίκνο του Πολιτισμού, να προάγεται με ανοιχτό πνεύμα, συμπερίληψη και Δικαιοσύνη και να υψώνει ένα μήνυμα προς τον Άλλον που θα απαντά στις αποπλανήσεις του αυταρχισμού με τη Δημοκρατία.

Κατά την...ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις, της πανδημίας, της κλιματικής κρίσης και κυρίως της εκτεταμένης φτώχειας με συνεργασία, με συγκεκριμένα και ενεργά. «Μπορεί να φαίνεται μια ουτοπία, ωστόσο τούτο το ταξίδι σε μια θαλασσοταραχή, όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, συχνά είναι ο μόνος δρόμος» σημείωσε.

Περισσότερο στάθηκε στο προσφυγικό τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να μπει σταματήσουν οι κοινωνίες να ασφυκτιούν από εθνικιστικές διεκδικήσεις. Απέδωσε τα φαινόμενα σκεπτικισμού τον πολιτών στην απόσταση από τους θεσμούς, στη γραφειοκρατία και στο φόβο για απώλειας ταυτότητας για να προσθέσει πως η θεραπεία δεν βρίσκεται στην αναζήτηση δημοτικότητας ή σε προσήλωση σε αφηρημένους ιδεολογικούς αποικισμούς αλλά στην καλή πολιτική με προσήλωση την μέριμνα για τις ασθενέστερες τάξεις, που συνιστούν το αντίδοτο.

«Να απέχουμε από την πρόκληση βλάβης και προσβολής στους άλλους»

«Το να προχωράς σημαίνει να πηγαίνεις προς την κοινωνική Δικαιοσύνη» και αναφερόμενος στην πανδημία έκανε λόγο για ανορθολογική αύξηση της ανορθολογικότητας και μίλησε για το δικαίωμα όλων στη φροντίδα, ώστε να μην απορρίπτονται ποτέ οι πιο αδύναμοι, όπως οι ηλικιωμένοι -οι σοφοί των κοινωνιών- να απέχουμε από την πρόκληση βλάβης και προσβολής σε άλλους, να προστατεύσουμε τη ζωή ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε την ανάγκη για την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού και εξέφρασε τη λύπη για τα ελαιόδεντρα, που τυλίγονται στις φλόγες, στο πληγμένο τοπίο της χώρας μας.

Όπως σημείωσε, εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, εδώ οι ορίζοντες της ανθρωπότητας διευρύνθηκαν, εδώ ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι είναι πολίτης και μέλος μιας κοινότητας που έβλεπε στους Άλλους όχι ως υπηκόους αλλά ως πολίτες

Επίσης, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μνήμη της Ευρώπης και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι έρχεται στην επέτειο των 200 χρόνων από τον αγώνα για ανεξαρτησία, είκοσι χρόνια μετά την ιστορική επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου.

Τέλος, ανέφερε πως οι Χριστιανοί είμαστε αδέλφια, σε ρίζα και καρπό, κάτω από τον Τίμιο Σταυρό, στο όνομα εκείνου του Θεού που αγκαλιάζει τους πάντες με το έλεός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: