Κορυφώνεται η αναμέτρηση στο εσωκομματικό πεδίο πάνω στο μεγάλο επίδικο της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς το Συνέδριο και τις εθνικές κάλπες. Το εμπόδιο που δημιουργήθηκε από την άτεγκτη στάση της Ομπρέλας και τις... αντιδράσεις των προεδρικών και των συνεργαζόμενων της προοδευτικής συμμαχίας διασκέδασε ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργώντας μια νέα τετραμελή επιτροπή από εκπροσώπους των δυο αντικρουόμενων στρατοπέδων.
Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου σημαδεύτηκε από την ένταση που επικράτησε όταν ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος είχε αναλάβει την ευθύνη της σύνθεσης των θέσεων και των εισηγήσεων του προσχεδίου πολιτικής απόφασης συνεδρίου, παρουσίασε τελικά σύμφωνα με πληροφορίες ένα κείμενο 37 σελίδων από το οποίο έλειπαν ουσιαστικά οι παρατηρήσεις και οι θέσεις των λεγόμενων προεδρικών και συνεργαζόμενων της προοδευτικής συμμαχίας.
Η αμφισβήτηση του κειμένου Μπαλτά, ο οποίος ανήκει στην Ομπρέλα, ήταν έντονη με τα μέλη της προεδρικής τάσης να αντιτείνουν επιχειρήματα όπως ότι ήταν ένα κείμενο κατά βάση «παλαιάς κοπής».
Ουσιαστικά, όπως σχολίαζαν το μακροσκελές κείμενο ήταν ένα ιδεολογικό δοκίμιο το οποίο απείχε πολύ από τα ψηφισμένα κείμενα της επιτροπής ανασυγκρότησης, του συνεδρίου της Προοδευτικής Συμμαχίας, ακόμη και από εκείνη την ομολογημένα επιτυχημένη προγραμματική συνδιάσκεψη του καλοκαιριού, όταν το κείμενο που είχε επιμεληθεί ο γραμματέας του κόμματος ικανοποιούσε όλες τις τάσεις.
«Απαιτείται ένα κείμενο απόφασης το οποίο θα απαντά στο σήμερα» σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος κάνοντας κριτική στην «έκθεση» Μπαλτά.
Το άγχος της ομπρέλας
Το άγχος της Ομπρέλας «μη τυχόν πάει το κόμμα στο Κέντρο» όπως σχολίαζε δηκτικά κορυφαίο στέλεχος του κόμματος ήταν έκδηλο και αποτυπώθηκε και στο νέο κείμενο που κατέθεσε ο Νίκος Φίλης. «Να μην είναι αριστερό κόμμα;» αναρωτιούνταν τα μέλη της Ομπρέλας, «ναι, αλλά τι τύπου Αριστερά» αντέτειναν σκωπτικά από το άλλο στρατόπεδο την ώρα που με τους ΠΑΣΟΚογενείς να αντιδρούν έντονα στην ιδέα για ένα κόμμα «ιδεολογικής ενότητας».
Οι προεδρικοί επέμειναν από την πλευρά τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Η συζήτηση επανήλθε στο σημείο μηδέν καθώς συγκροτήθηκαν δυο ισχυρά μπλοκ. Αίσθηση πάντως προκάλεσε και το γεγονός ότι και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εντάχθηκε εσχάτως στο στρατόπεδο της Ομπρέλας ανοίγοντας σύμφωνα με πληροφορίες και έντονη συζήτηση με τον Γιάννη Μπαλάφα και τον Νίκο Μπίστη.
Ο γραμματέας του κόμματος πάντως φαίνεται να έχει υπερθεματίσει σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της αριστερής πτέρυγας από την οποία δύσκολα θα απαγκιστρωθεί.
Κριτική στη ηγεσία
Ο κ. Μπαλτάς σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι δεν λάμβανε υπόψη του τις παρατηρήσεις που του έστελναν οι οπαδοί της διεύρυνσης. Ωστόσο εκείνο που ενόχλησε έντονα τους προεδρικούς δεν ήταν άλλο από την επαναφορά δια της πλαγίας της προσπάθειας αυτοκριτικής του κόμματος για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το κείμενο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να αφήνει σαφείς αιχμές για λάθη ηγεσίας και λάθη στη διαδικασία διεύρυνσης του κόμματος.
Ουσιαστικά μέσω της προεδρίας Μπαλτά στην επιτροπή πολιτικής απόφασης Συνεδρίου τα μέλη της Ομπρέλας έθεσαν όλη τη βεντάλια των ζητημάτων που θέτουν πάγια από την επομένη κιόλας της ήττας στις εκλογές του 2019. Κορύφωση του κειμένου φαίνεται πως ήταν η κριτική σε θέματα δημοκρατίας εντός του κόμματος με την κριτική να αναφέρεται στον τρόπο λήψη αποφάσεων και στην συγκρότηση των ανώτατων οργάνων.
Το κλίμα είναι βαρύ στο Πολιτικό Συμβούλιο και ακόμη ηχεί απάντηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ όταν απαντούσε στον Νίκο Φίλη ότι «για να κερδίσουμε τη Δεξιά πρέπει να αγκαλιάσουμε τους προοδευτικούς πολίτες»
Η λύση Τσίπρα
Τη χρυσή τομή φαίνεται ότι βρήκε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Σε μια παρέμβασή του και για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο είπε απευθυνόμενος στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι «έχουμε περάσει και δυσκολότερα» προτείνοντας ένα πιο συνεκτικό σχήμα που θα αναλάβει τώρα να συνθέσει όλες τις απόψεις και κατά τα πρότυπα της προγραμματικής συνδιάσκεψης του καλοκαιριού να έχει έτοιμο μέχρι την επόμενη Τετάρτη το κείμενο για τις τελικές παρατηρήσεις.
Την αποστολή ανέλαβε μια νέα επιτροπή, ένα πολύ πιο μικρό σχήμα από τους 32 που είχαν οριστεί αρχικά. Η νέα επιτροπή αποτελείται από τον πασοκογενή Γιάννη Ραγκούση, τον «γεφυροποιό» Νίκο Μπίστη και τον έμπειρο Νίκο Βούτση, οι οποίοι προερχόμενοι από τα δυο «άκρα» της ανθρωπογεωγραφίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίπλα στον κ. Μπαλτά φαίνεται ότι θα καταλήξουν αναπόφευκτα σε ένα κείμενο που θα καλύπτει όλους και κυρίως τους προεδρικούς, οι οποίοι ουσιαστικά βρίσκονται στον ενδιάμεσο χώρο.
Επιδίωξη του προέδρου του κόμματος φαίνεται πως είναι στην επόμενη συνεδρίαση, την τελευταία της χρονιάς να κλείσει και το θέμα, αντανακλώντας ουσιαστικά και την έντονη επιθυμία και των δυο στρατοπέδων για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου στα τέλη Φεβρουαρίου, παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις με την πανδημία...
Σωτήρης Μπολάκης
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου