23.12.21

Με νέο «πρόσωπο» στη Βουλή το ΚΙΝΑΛ...


Το νομοσχέδιο για θέματα πανδημίας που ψηφίστηκε χθες στην Βουλή αποτέλεσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης για όλα τα κόμματα. Ήταν όμως παράλληλα και ευκαιρία ώστε να φανεί στο σύνολό της η παρουσία και η κοινοβουλευτική τακτική του Κινήματος Αλλαγής, μετά τις αλλαγές προσώπων που εισηγήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Τα δύο πρώτα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι ο κοινοβουλευτικός λόγος του... ΚΙΝ.ΑΛ φαίνεται να ενοχλεί την Νέα Δημοκρατία, ενώ είναι εμφανής η διάθεση του 3ου κοινοβουλευτικού κόμματος να έχει τον ρόλο του … δεύτερου.

Η παρέμβαση Κατρίνη

Στην συζήτηση του νομοσχεδίου παρενέβη ο Μιχάλης Κατρίνης, πρόεδρος της Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ δείχνοντας ότι ο ρόλος του στην Βουλή θα είναι ένα είδος «υπερ-κοινοβουλευτικού εκπροσώπου» που θα δίνει το στίγμα του κόμματος σε κάθε πολιτική αναμέτρηση. Στην ομιλία του ήταν επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση, φρόντισε όμως με να διαχωρίσει την αντιπολιτευτική τακτική του ΚΙΝ.ΑΛ από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά σε μία από τις πρώτες αναφορές του είπε πως «απέναντί σας δεν έχετε μία ανεύθυνη αντιπολίτευση. Απέναντί σας έχετε το Κίνημα Αλλαγής, που μιλά με επιχειρήματα, μιλάει με τεκμήρια, μιλάει με προτάσεις». Μάλιστα σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ανέφερε πως «εμείς δεν σας ζητάμε εκλογές με εκατό νεκρούς την ημέρα και την πανδημία να κινείται ανεξέλεγκτα», μια σαφή αιχμή απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, που ζήτησε εκλογές στην ομιλία του στον προϋπολογισμό. Πρόσθεσε πως «εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ανοιχτά, καθαρά αναγκαίες αποφάσεις όσο δύσκολες και αυστηρές και αν είναι, με μία, όμως, μόνο προϋπόθεση: Να αποτελούν εισήγηση και πρόταση της ειδικής επιτροπής των επιστημόνων».

Παράλληλα όμως ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός προς την κυβέρνηση. Τόνισε πως «η πίεση που σας δημιουργεί η αποτυχία σας στη διαχείριση της πανδημίας σας οδηγεί σε νέα λάθη και σε νέες παλινωδίες». Επισημαίνοντας παράλληλα ότι «για να εμπιστεύονται οι πολίτες την Κυβέρνηση πρέπει και αυτή να δώσει κάποια στιγμή έμπρακτα δείγματα ωριμότητας και υπευθυνότητας. Και λυπάμαι που το λέω, αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό». 

Αναφέρθηκε ακόμη και σε «υπουργούς που παριστάνουν εδώ και πάρα πολύ καιρό τους λοιμωξιολόγους, έχοντας παραμερίσει, εκτοπίσει στην κυριολεξία τους ειδικούς επιστήμονες». Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα, ενώ έβαλε εναντίον του περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφερόμενος στις «πρωτοφανείς δηλώσεις περί πολυτελούς συστήματος υγείας» του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου. Συνολικά μίλησε για «μια Κυβέρνηση πλήρους αδιαφορίας, μια Κυβέρνηση ανικανότητας, αντιφατικότητας και ανευθυνότητας».

Δυσαρέσκεια στην Νέα Δημοκρατία

Την τελευταία αυτή φράση χρησιμοποίησε όμως λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης προκειμένου να εκφράσει δυσαρέσκεια για τον πολιτικό λόγο του Κινήματος Αλλαγής. Υποστήριξε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ δεν μπορεί να έχει αυτή την ρητορική και ταυτοχρόνως να λέει ότι είναι έτοιμο να συνδράμει την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε πως «κατά τα άλλα, θέλει να «βάλει πλάτη» το Κίνημα Αλλαγής. Σε τι; Με τέτοιες παραδοχές για τη λειτουργία της Κυβέρνησης αυτή τη δύσκολη καθομολογουμένως περίοδο, την πρωτοφανή περίοδο, με αυτήν τη διπλή κρίση, την ενεργειακή και την υγειονομική, ποια πλάτη θα βάλει το Κίνημα Αλλαγής και με ποιον τρόπο;»

Σκληρή κριτική για την βροχή τροπολογιών

Το ΚΙΝ.ΑΛ άσκησε και θεσμική αντιπολίτευση. Δίνοντας έμφαση στην πρακτική της «πρόσδεσης» δεκάδων τροπολογιών στο νομοσχέδιο. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας πως «η Κυβέρνηση ΝΔ μένει πιστή στην παράδοση των τελευταίων ετών -που τίμησε και ο ΣΥΡΙΖΑ- με τα «πολυνομοσχέδια - Άγιος Βασίλης», με δώρα και εξυπηρετήσεις, την τελευταία -κυριολεκτικά- ημέρα πριν κλείσει η Βουλή για τα Χριστούγεννα»

Για το ζήτημα αυτό τοποθετήθηκε στην Βουλή η νέα γραμματέας της Κ.Ο Ευαγγελία Λιακούλη. Σημείωσε πως το ΚΙΝ.ΑΛ θα ψηφίσει περίπου 30 άρθρα που αφορούν ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την πανδημία τονίζοντας όμως ότι το νομοθέτημα πολύ περισσότερα άρθρα. Όπως σχολίασε «οι μεταμεσονύχτιες τροπολογίες είναι αυτές που έσπασαν τη μπάνκα σας. 

Πραγματική εκτροπή. Παραβίαση του δημοκρατικού διαλόγου, του δημοκρατικού προγραμματισμού, των αρχών του ελέγχου και της λογοδοσίας της διοίκησης». Σημείωσε ότι «εμείς θα ψηφίσουμε όλες εκείνες τις διατάξεις που βοηθούν τον κόσμο, τον λαό, τα νοσοκομεία, αλλά το θέμα είναι εσείς τι θα κάνετε. Διότι, σύνολο στα εκατόν πενήντα, σχεδόν, άρθρα εμείς ψηφίζουμε τα τριάντα. Τα άλλα τι είναι, κυρίες και κύριοι της Κυβερνήσεως; Γονατογραφήματα ολκής όλα στο πόδι»...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: