20.12.21

Τα μηνύματα που έφερε ο Τσίπρας...


Τα πολιτικά ρεύματα που αναπτύσσονται στην Ευρώπη υπέρ των προοδευτικών λύσεων αλλά και η κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι ο συνδυασμός παραγόντων που θα καθορίσει τα «διλήμματα» που θα κληθούν άμεσα να απαντήσουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Την πεποίθηση αυτή εκφράζει ο... ΣΥΡΙΖΑ «διαβαζοντας» τις επερχόμενες εξελίξεις. Φαίνεται μάλιστα να έχει ενισχυθεί μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Σύνοδο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εικόνα που αποκόμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τις συνεχείς επαφές του με σημαντικούς παράγοντες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, δίνουν την αίσθηση ότι ένας διαφορετικός άνεμος πνέει στην Ευρώπη. Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας είχε μεταξύ άλλων επαφές και συνομιλίες με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, τον επικεφαλής του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέττα αλλά και τον νέο γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι υπάρχει πλέον μια νέα κατάσταση στην Ε.Ε, εντελώς διαφορετική από τις συνθήκες της «μονοκρατορίας» των συντηρητικών δυνάμεων όταν ήταν καγκελάριος της Γερμανίας η Άγκελα Μέρκελ. Ήδη επισημαίνουν σε 7 χώρες της Ε.Ε υπάρχουν κυβερνήσεις με την συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων (π.χ Νορβηγία, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία κ.λ.π) γεγονός που επηρεάζει το συνολικό πολιτικό προβληματισμό στην Ευρώπη. Ιδίως όταν υπάρχουν – λόγω πανδημίας- ανοιχτά θέματα όπως η αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας και η οικονομική διακυβέρνηση, όπως και ο εφεξής ρόλους του δημοσίου τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν ότι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό μιας προοδευτικής διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές βρίσκει σημαντική απήχηση στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και πολύ περισσότερα «εύηκοα ώτα».

Τα διλλήματα για την εγχώρια πολιτική σκηνή

Άλλωστε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ενδελεχώς στην αλλαγή κλίματος που «βλέπει» στην Ευρώπη αλλά και πέρα από τον Ατλανικό. Επισημαίνοντας μάλιστα ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να «τοποθετηθεί» απέναντι στις αλλαγές.

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση την κατηγόρησε για «ιδεοληψίες σε έναν κόσμο και σε μια Ευρώπη που αλλάζει». Τονίζοντας πως η Ν.Δ επιμένει πεισματικά «στις αποτυχημένες συνταγές των λεγόμενων trickle-down economics» και «των μεγάλων φοροαπαλλαγών για τους πλούσιους, που γίνονται πλουσιότεροι. Της διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Της καθήλωσης και της συμπίεσης των εισοδημάτων που κάνουν τους μικρομεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους». Επισήμανε μάλιστα ότι «η περίφημη θεωρία περί «αυτορύθμισης της αγοράς» πήγε στην άκρη όταν χρειάστηκε τα κράτη να ρίξουν σχεδόν 15 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία για να την κρατήσουν ζωντανή». Τόνισε μάλιστα πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα που μιλάμε αναλαμβάνει πρωτοβουλία για έναν δίκαιο και επαρκή κατώτατο μισθό», ενώ θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει την πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Όμως από την ίδια οπτική, αυτή των αλλαγών στην Ευρώπη, έθεσε διλλήματα και στις υπόλοιπες δυνάμεις, ιδίως μάλιστα στην σοσιαλδημοκρατία. Όπως ανέφερε το «το μεγάλο δίλημμα είναι αν θα έχουμε μια πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη με ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, με μείωση των ανισοτήτων, με άνοδο του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων ή αν θα έχουμε μια πρόσκαιρη ονομαστική ανάκαμψη της οικονομίας, χωρίς πραγματικό αντίκρισμα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.». Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «απέναντι σε αυτό το δίλημμα σήμερα τοποθετούνται η μια μετά την άλλη υπό την πίεση της πραγματικότητας –θα πω εγώ- όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης».

Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι «αυτό το δίλημμα ισχύει και στη χώρα ακόμα πιο επιτακτικά. Είναι στη χώρα μας το δίλημμα, λοιπόν: με τις συνταγές του χθες ή με το κοινωνικό κράτος και τη στήριξη του δημόσιου χώρου;». Μάλιστα «μεταφράζοντας» το δίλλημα σε πολιτική πρακτική ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως το κριτήριο είναι αν οι πολιτικές δυνάμεις που ομνύουν στην πρόοδο θα είναι «με την προοδευτική παράταξη που μπορεί να ανοίξει δρόμους κοινωνικής δικαιοσύνης ή με τη Δεξιά του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής, των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: