26.12.21

Ένα χρόνο μετά...


...οι Βρετανοί δεν είναι ευχαριστημένοι από το Brexit...

Περίπου 60% των Βρετανών δεν είναι ικανοποιημένοι για την πορεία της χώρας τους μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium. Το ενδιαφέρον της δημοσκόπησης είναι πως το 42% όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit θεωρούν ότι... τα πράγματα είναι άσχημα ή χειρότερα από αυτό που περίμεναν.

Η δημοσκόπηση για λογαριασμυ του Observer πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και μία εβδομάδα μετά την παραίτηση του αρμόδιου για το Brexit υπουργού, Λόρδου Φροστ. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου τίθενται σε ισχύ οι δασμοί στα προϊόντα που εξάγονται από την Ε.Ε. προς το Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν νέες δυσχέρειες στο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ από το καλοκαίρι θα αυξηθούν οι έλεγχοι στα εισαγόμενο τρόφιμα στα σύνορα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 26% των υποστηρικτών της εξόδου από την Ε.Ε, λένε ότι τα πράγματα πήγαν χειρότερα από αυτό που περίμεναν, ενώ ακόμη 16% λένε ότι περίμεναν δυσκολίες και δικαιώθηκαν.


Στην άλλη πλευρά, μεταξύ των υποστηρικτών της παραμονής στην Ε.Ε., το 86% επίσης πιστεύουν ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν χειρότερα από αυτό που περίμεναν.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, υπάρχει ένα 14% που πιστεύει πως τα πράγματα είναι καλύτερα από αυτό που περίμεναν.

Ο αναλυτής της Opinium, Άνταμ Ντράμοντ, επισημαίνει ότι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι οι υποστηρικτές του Brexit αμφιβάλλουν περισσότερο για τα ωφέλη της εξόδου από την Ε.Ε. «Θα περιμέναμε ότι όλοι οι υποστηρικτές της εξόδου θα έλεγαν ότι είναι ευχαριστημένοι και οι υποστηρικτές της παραμονής ότι είναι δυσαρεστημένοι», λέει στον Guardian. «Αλλά μόνο μια μικρή μειοψηφία υποστηρικτών του Brexit (17%) λέει ότι όλα πήγαν και πηγαίνουν καλά!» προσθέτει.

Υπάρχει βέβαια και ένα 7% των υποστηρικτών της παραμονής στην Ε.Ε. που θεωρούν ότι τα πράγματα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: